Dél-Alföld

Szeged - Naponta 120–130 hajléktalant ellenőriznek a rendőrök Szegeden – ők a nagy hideg ellenére sem hajlandók éjszaka fűtött szálláshelyre vonulni. Az Állomás utcai MÁV-épület hangárjában négy fedél nélküli ember dacol a mínuszokkal.
 

– Hallottad, hogy mínusz 30 fok lesz éjszaka? Jó hideg napnak nézünk elébe – köszöntötte társát a hajléktalan Rostás Antal az Állomás utcában, a MÁV területéhez tartozó, használaton kívüli hangárban. A nagyjából 100 méter hosszú, több méter belmagasságú épületet négy hajléktalan lakja.

– Lehetetlen befűteni az egészet, de az épület közepén azért tudunk tüzet gyújtani: felmelegítjük az ebédet, beszélgetünk, iszogatunk körülötte. Utána mindenki jól betakarja magát, és alszunk – magyarázta Rostás Antal. Antalhoz hasonlóan Ilona, Zoltán és Béla sem hajlandó az estét fűtött hajléktalanszállón tölteni. – Nem akarjuk, hogy mindenünket ellopják. Inkább ki se jövök egész nap a sátramból. A hideg miatt most még kukázni se tudunk – magyarázta Jankovics Ilona. A nő ésMasa Zoltán tüzet gyújtott a hangár közepén, amin a tegnapi rizses húst próbálták felmelegíteni: az étek az éjszaka folyamán teljesen megfagyott az edényben. Rostás Antal elmesélte: rákban szenved, máján, veséjén és tüdején is áttét van. De még ilyen körülmények között sem akar biztonságosabb helyre menni. A férfi a hangár közepén lévő karosszékbe huppant, előkapta gitárját, és a Beatles Hey Jude című számát kezdte el énekelni, majd nagyot kortyolt a fotel mellé rakott édes pezsgőből. – Az italt annak a templomnak a vezetőjétől kaptam, ahol már 8 éve koldulok. Nagyon jó hozzám, a bibliaóráira is rendszeresen ellátogatok. Hideg van, de megpróbálunk jó hangulatot teremteni: a tűz körül esténként gitározok, és iszogatunk – mesélte a férfi.

Dideregnek az Állomás utca hajléktalanjai. Fotó: Karnok Csaba
Száz kabát

A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány „Egy kabát segíthet?!" címmel indított programot: ingyen oszt kabátot a rászorulóknak. Jövő keddig 10 és 18 óra között várja Szegeden, a Roosevelt tér 5. alatti Centerke ruhaosztó központjában az adományokat és a saját fenntartásukra is képtelen egyedül élőket, családosokat. Az első napon száz kabát került rászorulókhoz. Ruhával, cipővel, takarókkal, gyermekjátékokkal is lehet segíteni. 

 

A hangártól néhány lépésnyire egy négy négyzetméteres egykori portásbódé áll. Czene László és Simon Imréné Mária lakja. Az élettársakról nyáron írtunk: a villany és víz nélküli kalyibából mindenáron el szerettek volna költözni egy önkormányzati bérlakásba. Mivel az asszony teljesen vak, és egyik keze béna, a pár remélte: még télvíz előtt sikerül bérlakást kapniuk. – Eddig hiába adtam be folyamatosan az igénylési kérelmet egy komfort nélküli lakásra. Egyszer már voltunk ötödikek a listán, mégsem kaptunk lakást. Most gázpalackkal fűtünk, és mivel kicsi a helyiség, legalább nem fázunk. Egy palackért 5300 forintot fizetek, nagyjából másfél hétig elég. Egy önkormányzati lakás bérleti díja 15–20 ezer forint lenne: mi csak a palackokért fizetünk ennyit télen, így tudnánk fizetni a bérletet. Mégsem törődnek velünk – mondta csüggedten Czene László.

Naponta többször jelennek meg náluk a rendőrök, és tudakolják, hogy vannak. – Meglepően kedvesek velünk. Kérdezik, hogy mennyire fázunk, megvan-e mindenünk, tudunk-e a fűtött szállókról. Örülünk, hogy legalább ők törődnek velünk – mondták a hajléktalanok.

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com