Dél-Alföld

Kecskemét – Közel háromszáz hajléktalan él a városban. Az elmúlt heteket jellemző rendkívüli hidegben a fedél nélküli emberek a fagyhalál árnyékában tengetik mindennapjaikat. Ellátogattunk a Matkói úti hajléktalanszállóra, ahol jelenleg 150-160 százalékos a kihasználtság.

Reggel kilenc óra, mínusz tizenhat fokot mutat odakint a hőmérő. A Matkói úti hajléktalanszállón vagyunk, ahol a nappali melegedő tömve: akik korábban érkeztek, azoknak még jutott szék, ők ülnek, néhányan viszont kénytelenek ácsorogni, hát állnak, szépen, sorban a fal mellett, de legalább meleg van. Sokan vagyunk, mégsem akar szóba állni velünk senki sem. Többnyire csak egy-egy fejrázást, legyintést kapunk, de akad olyan is, aki nyomatékosabban ad hangot a véleményének: „Nem akarok szerepelni, hagyjanak engem békén!"

Közben a terem másik végéből nekünk szegeznek egy kérdést: - Tudják maguk, mit jelent a hajléktalan kifejezés? – döbbenten fordulunk vissza, és keressük meg tekintetünkkel a kérdés gazdáját, végül egy szelíd, mégis élénk kék szempáron állapodik meg a miénk. Nem tudunk válaszolni erre az egyszerűnek tűnő kérdésre. Csak állunk földbegyökerezett lábakkal, körülöttünk a nappali melegedő csendjével és az élénk kék szempárral. – Annyit tesz: naiv, hiszékeny és jószívű ember – kapjuk meg a választ. – Sokunkat a saját családja juttatta ilyen sorsra, ne csodálkozzanak, ha nem szívesen beszélünk.
 

A hajléktalanszállón töltöttük a napot - KÉPGALÉRIA


A rendkívüli hideg miatt a kihasználtság 150-160 százalékos: a Matkói úti 45 férőhelyes nappali melegedő reggel nyolc és délután hat között nyújt ellátást, de nyitva tart egész nap. Az éjjeli menedékhelyen 39 főt tudnak elszállásolni egy éjszakára, délután hat órától másnap reggel nyolcig tartózkodhatnak itt azok, akiknek csak az utcán volna lehetőségük álomra hajtani a fejüket. Biztosítanak ágyneműt, zárható szekrényt és a személyes higiéniához szükséges tisztálkodó szereket, illetve novembertől áprilisig működik a krízis menedékhely 20 matraccal a hajléktalanszálló kápolnájában. – Ebben a helyiségben csak férfiakat altatunk, mert a zsúfoltság miatt a feszültség is nagyobb, mint általában, ezért igyekszünk mindenféle konfliktusforrást kiiktatni. Az alkoholos állapotban lévők külön helyiségben józanodhatnak ki – magyarázza a házi rendet Patai Edit szociális munkás.

„Zéró tolerancia": elsődleges szempont az életmentés

– Az utcán szolgálatot teljesítő szociális munkásaink igyekeznek minden hajléktalant behozni, nehogy megfagyjon valaki. Az a baj, hogy sokan nem hajlandóak otthagyni a tákolmányt, amiben élnek. A mostani nagy hidegben sokszor előfordult, hogy akarata ellenére tettünk be valakit a kocsiba, és vittük a Hoffmann János utcai nappali melegedőbe, vagy a Matkói úti hajléktalanszállóra, ugyanis ilyen extrém időjárási körülmények között az elsődleges szempont az életmentés – tudtuk meg Rigóné Kiss Évától, a Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportjának vezetőjétől.
 

Az utcán élnek - KÉPGALÉRIA

 

Misi bácsi, a 76 éves, fáradhatatlan önkéntes

A Matkói útról a Hoffmann János utcai melegedőbe egy olyan kocsival tesszük meg az utat, amelyekkel a hajléktalanokhoz is járnak a szociális munkások. Minket Szabó Mihály, a 76 éves önkéntes fuvaroz. – Eredetileg péknek tanultam, de nagyon sütötte a péklapát a kezemet – meséli nevetve. Az idős férfitől megtudjuk a Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportjánál alapítótag a felesége, ő fertőzte meg Misi bácsit is, aki magát csak mindenesként definiálja: – Ma időseknek vásároltam be, rászoruló családoknak vittem tüzelőt – sorolja a már elvégzett feladatokat, pedig még csak délelőtt van, de a nagy hideg miatt sokkal több a teendő, mint egy átlagos napon.
 

Az intézményvezető elárulta, minden lehetséges módon igyekeznek segíteni a rászorulóknak: meleg és száraz ruhát, valamint emelt szintű élelmezést biztosítanak a hajléktalanoknak, ami azt jelenti, hogy a nappali melegedőn szokásos menü – zsíros kenyér és meleg tea – mellett húsos szendviccsel, különböző konzervekkel, zöldségfélékkel és csokoládéval próbálják növelni az ilyenkor szükséges kalóriamennyiséget. Illetve az immunizálás miatt hetente kétszer vitamint is kapnak a hajléktalanok.

Természetesen minden adománynak örülnek a szervezetnél, de a nagy hidegre való tekintettel elsősorban cipőkből, meleg ruházatból, vastag zoknikból és könnyű, vízhatlan kabátokból mutatkozik hiány. – Valamelyik nap úgy sétált be hozzánk egy fiatalember, hogy három számmal nagyobb cipő volt a lábán és vizes zokni – meséli Rigóné.

Órákkal a látogatásunk után is csak az a pár mondat zakatolt folyamatosan a fejünkben, amelyeket a melegedőben hallottunk. Miért is állnának velünk szóba a hajléktalanok? Hiszen – gondoljunk csak bele, és legyünk őszinték – hányszor állunk meg, hogy adjunk nekik pár száz forintot? Legtöbbünk csak továbbrohan, pillantást sem vet az alamizsnáért könyörgőkre.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com