Dél-Alföld

Szeged - Az Izabella híd lábánál már régóta élnek hajléktalanok, ám korábban csak egy-egy matrac, takaró és némi szemét hevert a tanyájukon, idén azonban már igazi kalyibát emeltek maguknak. Vígan bodorodik a lépcsőfokok között a füst az Izabella híd lábánál, itthon vannak a háziak, készül az ebéd, paprikás krumpli. A lépcső és a híd oldala közötti szélvédett zugban hatan tanyáznak, de amikor bekukkantunk a hevenyészett hajlékba, csak három lakót találunk otthon. Tőlük tudjuk meg a teljes létszámot is. A nedves földön szivacs, rajta paplanok állnak halomban, alatta egy férfi hever szinte mozdulatlan. Csak biccent, hogy kerüljünk beljebb. Ketten a tűznél szorgoskodnak, a nő mosogat, a férfi kevergeti az ételt. Kéri, az arcát ne fotózzuk, nehogy meglássa az édesanyja, hogyan él. Mindez a Rókusi pályaudvar és a Szeged Pláza szomszédságában történik, tömött villamospótló buszok húznak el mellettünk, munkagépek dolgoznak a kunyhótól néhány méterre. Furcsa látvány, az biztos, de nem ez az egyetlen utcán, közterületen élő közösség a városban. Megpróbáltuk megfejteni, kinek lenne dolga az ehhez hasonló telepek felszámolása.
 

 

Fotó: Schmidt Andrea
Élet a híd alatt.
Fotó: Schmidt Andrea


A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a közterületek kezelését végzi, a hajléktalan kérdés nem hozzájuk tartozik – tudtuk meg Szabó Ferenctől, a cég igazgatójától. – Mi csak feltakarítjuk, amit maguk után hagynak ezek a csoportok, miután elköltöznek egy-egy helyszínről. Komolyabb gond ezekkel a közösségekkel akkor van, ha a belvárosban ütnek tanyát. Néhány éve például az újszegedi ligetben telepedtek le. Nehéz őket eltávolítani, és rengeteg velük a baj, mert rengeteg szemetet hordanak össze – mondta el az igazgató, aki hozzátette: télen sokkal gyakoribb, hogy a hajléktalanok viskókat építenek maguknak a város határain belül is. Előfordul, hogy kapnak bejelentéseket a hajléktalantelepekről, de ezeket már jól ismerik, hiszen a munkatársaik folyamatosan járják a várost. A cégnek azonban a hajléktalanokkal kapcsolatos feladatai nincsenek – hangsúlyozta Szabó Ferenc.

A közútkezelő sem hajléktalankezelő

– Kaptunk ugyan egy levelet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-től, amelyben arra kérnek minket, tisztítsuk meg a szeméttől az Izabella híd alatti zöldterületet, de hajléktalanokról most hallok először – mondja Kálmos László, a Magyar Közút Kft. területi referense, akit telefonon értünk el. A szakember szerint nem tudnak mit kezdeni az utcán élő emberekkel, mert nekik nincsenek rendészeti feladataik, és a szociális problémákat sem tudják kezelni.

 

 

Az Izabella híd lábánál már régóta élnek hajléktalanok. Fotó: Schmidt Andrea
Az Izabella híd lábánál már régóta élnek hajléktalanok.
Fotó: Schmidt Andrea


– A híd maga telekkönyvileg valóban a miénk, de az alatta lévő közterületen még a villamos is átmegy, és tudtommal nekünk nincsenek villamosaink – mondja Kálmos László, amikor együtt próbáljuk megfejteni kinek a telkén táboroznak a hajléktalanok.

Erőszakkal elköltöztetni nem lehet őket

– Három utcai szolgálat is működik a városban, autókkal járják a várost. Mi többek között nappali melegedőt tartunk fent számukra, de mi sem vagyunk hatóság, nem kényszeríthetünk senkit, hogy igénybe vegye a szolgáltatásainkat. Az Izabella híd alatt lakókról is tudunk, a pályaudvar állomásfőnöke is jelezte már, hogy ott laknak, de nem tehetünk semmit. Ha ők nem akarnak az intézményeinkbe menni, nem erőltethetjük. Körülbelül 600 hajléktalan él Szegeden, de jelentős részük nem akar egy házirenddel rendelkező intézménybe bemenni – mondta el Papp Istvánné, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központ igazgatója, aki hozzátette, hogy munkatársaik naponta felkutatják az ismert közösségeket, és invitálják is őket a szállóra és a melegedőbe, de ennél többet nem tudnak tenni.

Amíg a közterület rendjét nem sértik, addig nem intézkedhet a rendőrség sem, amelynek ugyancsak nem feladata szociális problémákat megoldani, tudtuk meg Szenti Szabolcstól a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. – Amíg szabálysértést és bűncselekményt nem követ el, addig bárki maradhat a közterületen. Ehhez mindenkinek joga van. Ha azt észleljük, hogy élete, egészsége közvetlen veszélyben van, akkor biztonsági intézkedés keretében kórházba vihetjük, de ennél többet mi sem tehetünk – tette hozzá.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com