Dél-Alföld

Szállást, élelmet, oktatást és munkalehetőségeket biztosít a VELUX Alapítványok támogatásával épült hajléktalanszálló Kecskeméten

 A kemény téli fagyok akár végzetesek lehetnek azok számára, akiknek nincsen fedél a feje fölött. A VELUX Alapítványok 900 ezer eurós támogatásával a Magyar Máltai Szeretetszolgálat olyan hajléktalanközpontot épített, amely télen és nyáron is várja a hontalanokat. A kecskeméti Komplex Hajléktalanellátó és Rehabilitációs Központba nemcsak aludni járnak a betérők: a szállás és az élelem mellett segítséget kapnak a tanuláshoz és a munkakereséshez is. A központ célja 2013-ra 25 hontalant saját otthonába költözhetni és munkába állítani.

A hajléktalanközpontban modellértékű foglalkoztató, rehabilitációs szolgáltatásokat és önálló lakhatási lehetőségeket alakított ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A társintézményekkel történő együttműködés a hajléktalan, lakástalan személyek személyesebb gondozását is segíti. A kétemeletes, 1000 m2 alapterületű épület munkálatai 2008 májusában kezdődtek, miután a VELUX Alapítványok közel 900 ezer euróval támogatta a projektet.

 A rehabilitációs központ most már éjjel-nappal fogadja a betérőket. Átmeneti szállást is találnak, és hosszú távon is tartózkodhatnak az ellátóban a fedél nélküliek. A rehabilitációs központ tagjai közül többen is, bár van munkájuk, az utcán élnek. Számukra zuhanyozási, ruhatisztítási lehetőségeket biztosít az ellátó, hogy munkahelyükön igényes külsővel jelenhessenek meg. A rendszeresen visszatérők egy évre be is költözhetnek a Komplex Hajléktalanellátó és Rehabilitációs Központba, amennyiben hajlandóságot mutatnak arra, hogy szeretnék rendbe tenni életüket.

 A hosszú folyosókból számtalan ajtó nyílik, első ránézésre tipikus intézmény látszatát keltve. Az ajtók mögött azonban otthonosan berendezett, három-négyágyas szobákat, csendes beszélgetősarkokat, egymással békésen kártyázgató lakókat találunk. „A hozzánk betérő emberek önbizalma igen alacsony, nincsenek kapcsolatban a családjukkal. Csak a jelennek élnek és csakis azonnali szükségleteik kielégítésére tudnak koncentrálni – éppúgy, mint a gyerekek” – magyarázza a Máltai Szeretetszolgálat projekt menedzsere, Rigó Éva. „Életük során számtalanszor találkoztak mások előítéleteivel, lenéző pillantásaival. Reakcióképpen ilyenkor alkoholhoz, cigarettához, drogokhoz és más tudatmódosítókhoz fordulnak.”

 Az ellátó egyszerre nappali melegedő, éjjeli menedékhely, átmeneti szállás és szociális otthon is a hajléktalanok számára. A központ intézményei között továbbá rehabilitációs otthon és utcai gondozó szolgálat is van. A központ személyzete a legjobb megoldást igyekszik megtalálni a lakók számára: akár részvételüket biztosítani a rehabilitációs programban, akár segíteni abban, hogy visszatérhessenek családjukhoz. Új ismeretek elsajátításában, vagy saját szakmájuk folytatásában is a segítségükre sietnek.

 „Többre van szükségük, mint arra, hogy legyen hol álomra hajtaniuk a fejüket. Meg kell mutatnunk számukra azokat a lehetőségeket, amik rendelkezésükre állnak ahhoz, hogy megváltoztassák életüket és újra be tudjanak illeszkedni a közösségbe. Szeretnénk megerősíteni magabiztosságukat, hogy a társadalom fontos és hasznos tagjainak érezzék magukat” – teszi hozzá Rigó Éva. „A Komplex Hajléktalanellátó és Rehabilitációs Központ célja, hogy újra bízzanak magukban a hontalanok. A jó útra téréshez érezniük kell a szükségét annak, hogy felkeljenek reggel, értelmet nyerjen számukra minden egyes új nap, és mielőtt nyugovóra térnek, készüljenek a másnapra is!”

 A központ a magyarországi hajléktalanszállóknál jóval magasabb színvonalat biztosít látogatói számára. ”VELUX minőséget nyújtunk” – fűzi hozzá a projektmenedzser.

 Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. értékesítési vállalatának ügyvezetője azt mondta: ”Cégcsoportunk alapítványainak fókuszában Kelet-Európában leginkább a szükséget szenvedők megsegítése áll. A Máltai Szeretetszolgálat rehabilitációs programját méltán találták támogatásra érdemesnek, hiszen a fő céljuk nem a hajléktalan emberek alapellátása, hanem a társadalomba történő visszaintegrálása. Az elmúlt években alapítványaink több mint 1,5 milliárd forintnyi támogatást juttattak Magyarországra. A projektek közül kiemelkedő a Máltai Szeretetszolgálaté, amely nemcsak hajlékot, hanem jövőbe vetett hitet is nyújt az elesetteknek.”


A VELUX Magyarország Kft-ről

A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a 200 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.

2012-ben a VELUX márka immáron ötödik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára. Harmadik alkalommal kapta meg a VELUX márka a Superbrands díjat idén, amely a fogyasztók felé nyújtott kiemelkedő teljesítményét példázza.A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.A Magyar Máltai Szeretetszolgálatról

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSz) - a 900 éves Szuverén Máltai Lovagrend keresztény szellemiségű magyarországi segélyszervezete - 1989. február 4-én alakult, bírósági bejegyzésének dátuma: 1989. február 10. 1998. január 1-jétől kiemelkedően közhasznú szervezet.


Az MMSz a tagjai és más, önkéntes közreműködők ellenszolgáltatás nélkül felajánlott munkáját megszervezve, adományokat gyűjtve és szétosztva segíti a nélkülözőket, rászorulókat abban, hogy az alapvető emberi és a magyar jogrendben is elismert jogaikból adódóan minél nagyobb mértékben hozzájussanak a szükségleteik kielégítéséhez. Az MMSZ a rendelkezésére álló források ésszerű felhasználásával, - fajra, nemre, nemzetiségre, vallási, politikai vagy bármely más meggyőződésére való tekintet nélkül – kizárólag a rászorultság alapján és mértékéig nyújt támogatást.
További információk:


Doroszlai Beáta

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

06/20-771-8711

Skype: doroszlaibeata.flowpr

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com