Dél-Alföld

Szeged - A hideg időjárás miatt naponta több tucat olyan helyszínt kell felkeresni a rendőröknek Szegeden, ahol azok a hajléktalanok élnek, akik nem hajlandók éjszakára bemenni aludni egyik szállóba se. Az idei télen az egyenruhások már számtalan bajba jutott emberen segítettek.

 Csípős hidegek a januári éjszakák Szegeden: sok fedél nélkül élő ember a mínuszok ellenére sem megy este hajléktalanszállóra aludni. A Szegedi Rendőrkapitányság járőrei ezért mindennap felkeresik azokat a helyeket a városban, ahol tudomásuk szerint hajléktalanok vertek tanyát: az egyenruhások meg akarnak bizonyosodni arról, hogy mindenki szerencsésen vészelte át a hideg éjszakát.


– A hideg idő beköszöntével kezdtük el a hajléktalanok ellenőrzését. Szegeden és vonzáskörzetében több tucatnyi helyet keresünk fel mindennap: 7-8 helyszínen azért van valamilyen fűthető tákolmány a hajléktalanok feje felett, de a többi helyszínen ennél is rosszabb a helyzet – mondta Krébesz Attila járőr, majd kollégájával Czene Lászlóék 4 négyzetméteres kis viskójába kopogtatott be az Állomás utca egykori portás fülkéjébe. Az 50 esztendős László élettársával már a 15. télnek ment neki idén a vityillóban. Rutinos túlélők: Mária az évek során teljesen megvakult, szívbeteg, az egyik keze béna. Élettársa az ápolója, havi 67 ezer forintból próbálnak megélni.


Sok embert mentettek meg a kihűléstől

A CSMRFK a megyében 2012. október 15-étől 25 emberhez hívott mentőt, vagy krízisautót, 60 esetben biztonsági intézkedést hajtott végre. A hajléktalanszállók igénybevételére 82 embernek a figyelmét hívták fel. Legutóbb csütörtök reggel mentett életet egy szolgálaton kívüli gazdaságvédelmi nyomozó Sándorfalván. A rendőr a sándorfalvi Kolozsvári utcai megállóban várta a reggeli buszt, amikor kiabálást hallott a szemközti ház udvarából. A hang irányába indult, megkérdezte, hogy a mi baj, de válasz helyett csak a segélykiáltásokat hallotta. Átmászott a kerítésen, majd a melléképület mellett talált rá egy idős asszonyra, aki a hóban feküdt, már erősen átfázott, reszketett a hidegtől. A néni elesett, és nem tudott felkelni. A nyomozó felsegítette, bevitte a fűtött lakásba, majd értesítette a mentőket és az asszony hozzátartozóit. A helyszínre érkező mentők az idős nőt a klinikára szállították.

– Szerda este mínusz 10 fokot mértem kint, de a lakunkban egész nap megy a gázfűtés. A 11 kilós gázpalack 6000 forintba kerül, és két hétig elegendő a tartalma – mondja Czene László. A pár évek óta szeretne egy kis önkormányzati lakásbérletet szerezni magának, ám eleddig nem sikerült nekik. – Legutóbb októberben adtuk be az igényünket, a sorsolás februárban lesz: még mindig reménykedünk, hogy jobbra fordul a sorsunk – mesélte László. Miközben László beszélt, Krébesz Attila járőr visszament a rendőrautóhoz, és két papírlapot vett a kezébe.

– Rajta van, hogy hol osztanak ingyen ruhaneműt és ebédet – mondta. A rendőrök ezután afelől érdeklődtek, hogy a párnak szüksége van-e orvosi segítségre. – Ez hamarosan elkerülhetetlen lesz: úgy néz ki, hogy az egész csapat rühes. Még Papa is, aki az ebédet hozza nekünk. Ők a szemközti hangárban laknak – mutatta Czene László. A hangár ottjártunkkor üres volt: az említett Papa éppen ebédért volt, társai is ügyeiket végezték a városban. Ezt attól a férfitól tudtuk meg, aki párjával a hangár melletti épületben él. Ők is megkapták a rendőröktől a tájékoztató lapokat.

Király Endréné, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményének egységvezetője elmondta: a szegedi hajléktalanszállókon – az Indóház téren, a Bajai úton és a Moszkvai körúton – esténként naponta 35-40 fő kér mindegyik intézménybe éjjeli menedéket. Mindenhol tudnak még hajléktalanokat fogadni, és telt ház esetén sem küldik el a segítséget kérőt. Lehetőség van zuhanyozásra, a betérők kapnak törülközőt és váltóruhát is.


Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com