Dél-Alföld

A Debrecen–Nagytemplomi Református Egyházközség fenntartásában működő otthonban naponta több, mint száz embernek tudnak segíteni. A nagytemplomi gyülekezet egy évvel ezelőtt nyitotta meg az intézményt, akkor nem volt pénz az épület felújítására, ezért a gyülekezet adakozást hirdetett. Csaknem 15 millió forintból korszerűsítették a melegedőt, amelynek hetven százalékát a hívők gyűjtötték össze.
"Egy évvel ezelőtt váltam hajléktalanná, miután elveszítettem a családomat" – emlékezik vissza Balogh Tibor. „Ezután kerültem kapcsolatba a Reménysugár melegedővel. Ezen a helyen megértést és igaz törődést kapunk. Enyhítenek a problémáinkon és fájdalmunkon, itt nemcsak a test, a lélek is táplálékot kap – magyarázza Balogh Tibor, majd hozzáteszi: „ameddig az ember nem találja meg azt az utat, amelyen járni szeretne, eltévelyedett gyermekként él. Itt segítettek megtalálni a helyes utat.”
„Én itt ismerkedtem meg Istennel” – ezt már Kovács Tünde Tímea mondja, aki három évvel ezelőtt lépett be először a melegedőbe. „Itt hívő lettem és olyan mintha lenne családom. Amikor ide bejövök olyan, minta hazamennék.” – fogalmazott Tünde.
A melegedő még 2008. december 8-án kapott működési engedélyt. Ekkor harminc fő befogadására szólt az engedély. 2009. január 5-én indult el intézményként, előtte a Nagytemplomi Református Egyházközség tagjai, önkéntes módon segítették a városban élő hajléktalanokat. Heti rendszerességgel fogadták a rászorulókat meleg élelemmel, ruhával, tisztálkodási lehetőséggel, egy külföldi testvérgyülekezet támogatásával. Mivel a segítség csupán eseti jellegű volt, a gyülekezet megtartva önkéntességét megalapította a Hajléktalanok Nappali Melegedőjét, ennek köszönhetően hétfőtől péntekig folyamatos ellátást biztosít a hajléktalanoknak. A Reménysugár Hajléktalanok Nappali melegedőjében tavaly több, mint 440 hajléktalannak segítettek.

Ez a hajlék azokért született meg akik felé a világ nem hajlik – hangsúlyozta Bölcskei Gusztáv. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a melegedő átadásán azt mondta: „hajlékot úgy lehet készíteni, ha mi magunk is tudunk egymáshoz hajolni és meghajolni az Úristen színe előtt. Mi annak a Jézusnak a követői vagyunk, aki ismerte a hajléktalan sorsot, aki azért jött, hogy az atyák szívét a fiakhoz hajlítsa, és rajta kívül senki ne mondja el magáról, hogy az ember fiának nincs hova a fejét lehajtania.”

„Nemcsak hajlék, hanem otthon is a rászorulóknak a Reménysugár melegedő” – mondta Vad Zsigmond. A Debreceni Református Egyházmegye esperese hozzátette: „ezért is próbálunk mindent megtenni, hogy olyan közösség jöjjön létre, amelyben megtapasztalják az elfogadást és azon túl, hogy embernek nézik őket számít a véleményük is. Az esperes kiemelte: „a hajléktalanoknak nemcsak arra van szükségük, hogy fizikálisan támogassák őket ruhákkal vagy élelemmel „hanem támogatni kell őket, hogy lelkileg megerősödjenek és képesek legyenek azokat a kihívásokat feldolgozni, amelyekkel naponta szembesülnek.”

Menedéket és otthont kell adnunk, erre kell felhívnunk a körülöttünk élő emberek figyelmét – mondta Czibere Károly. A Magyar Református Szeretetszolgálat irodavezetője kiemelte: ne csak tetőt és ételt kapjanak tőlünk a rászorulók, hanem kinyújtott kezet is. Nem szabad hagynunk, hogy a víz alá merüljenek az emberek – hangsúlyozta Czibere Károly. Az irodavezető szerint a református egyház szolgálatainak feladata, hogy már azokban a pillanatokban segítsenek, amikor megbicsaklik a családok élete és ne csak akkor, amikor már a víz alatt van. „Az állami jóléti rendszer soha nem lesz arra képes, hogy elkapja a családokat a leejtő tetején” – fogalmazott Czibere Károly, majd hozzátette: „erre azok a közösségek képesek csak, amelyek élő szövetet alkotnak, mint például a Debrecen–Nagytemplomi gyülekezet”. Czibere Károly szerint a mai világ arra ösztönzi az embereket, hogy „csukódjanak be, magukra figyeljenek, és csak a túlélésért éljenek. Ezzel szemben a reformátusoknak az örök életet felé vezető utat kell megmutatniuk a társadalomnak.”

A segítségnyújtásra nagy igény van Debrecenben, ezért vált szükségessé az intézmény bővítése – mondta Csonkáné Simon Judit. Az intézményvezető elmondta továbbá: a melegedő célja, hogy melegedésre, étkezésre, alapszintű higiénés szolgáltatások elérésére nyújtson lehetőséget. Ezenkívül olyan napközbeni ellátásokat, szolgáltatásokat nyújt, amelyek segítik a fedél nélkülieket mindennapi problémáik megoldásában. Az intézmény hétköznaponként nyolc órától délután négy óráig tart nyitva, valamint krízisidőszakokban szombatonként melegételt is osztanak.

(Dobos Zita, www.reformatus.hu)

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com