Dél-Alföld

Szeged - A Szent István, a Kálvária és a Csillag tér hosszú ideje a szegedi hajléktalanok kedvelt helye. A rendőrök koldulás, gyermekkel koldulás, köztisztasági szabálysértés és közterületi alkoholfogyasztás miatt szeptember óta 71 feljelentést tettek. Sorra jártuk a szegedi hajléktalanok által kedvelt helyeket, tereket.

Kálvária

A tér legnagyobb vonzereje a körülötte található számos kocsma és italbolt, ahol néhány száz forintért mindig kapni a legolcsóbb műanyag flakonos koccintós borból. Tapasztalatunk szerint a három szegedi tér közül általában itt verődik össze a legtöbb hajléktalan, akik a kora délelőttöt és délutánt a már említett bor és olcsó felesek iszogatásával töltik. Kit zavar legjobban a jelenlétük? Bár az itteni csoport általában nem kötekedik, a játszótéren gyermekeiket hintáztató szülők nem nézik jó szemmel a hajléktalanok nyilvános italozását. További panasz, hogy a visszaválthatatlan kis üvegeket és az üres flakonokat szétdobálják a padok körül.

Csillag tér

„Már reggel 6-kor részegek, káromkodnak, verekednek. Pénzt kunyerálnak a járókelőktől, aki nem ad nekik, azt leköpik" – beszélt kollégánknak nyár végén egy középkorú férfi az itt tanyázó hajléktalanokról.
 

Időmúlatás a Dugonics téren. Fotó: Segesvári Csaba
Időmúlatás a Dugonics téren.
Fotó: Segesvári Csaba


A zordabb időjárás ellenére ezekben a napokban is több hajléktalan ücsörög a tér Zöldfa utca felé eső oldalán kialakított pihenőrészen. A legjobban ezt a teret lakták be az otthontalanok, akik a padokat már ágynak használják. Az emberek ottjártunkkor messze elkerülték a felújított teret, ezért nem keveredtek összetűzésbe a hajléktalanokkal.

Szent István tér

Az 1 milliárd 254 millió forintból megszépült Szent István tér padjai szintén a fedél nélkül élők kedvelt pihenőhelyei. A tér vonzereje a szépségéből fakad, valamelyik részére szinte mindig rásüt a nap. Noha a másik két hellyel ellentétben alkoholt fogyasztó hajléktalant itt csak elvétve láttunk, a turistáknak mégsem tetszhet a jelenlétük.

71 feljelentés

Szenti Szabolcs elmondta, hogy a Szegedi Rendőrkapitányság munkatársai koldulás, gyermekkel koldulás, köztisztasági szabálysértés, közterületi alkoholfogyasztás és az úttesten való tartózkodás szabályainak megszegése miatt szeptember óta 71 feljelentést tettek. – Tudjuk, hogy a belvárosban bevezetett szigorú intézkedések miatt a hajléktalanok egyre inkább a Csillag téren és a Kálvária téren jelennek meg. A rendőrség azonban senkit nem kényszeríthet a közterület elhagyására – magyarázta.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com