a világból

A hallgatók visszaadják az elfoglalt termet?
Egyre több külföldi hajléktalan keres menedéket a bécsi egyetem nagy előadótermében. A diákok ma arról tárgyalnak, hogy bizonyos feltételekkel visszaadnák a termet az oktatásnak. Kifáradni látszik a bécsi egyetemisták két hónapja kezdett akciója. Október közepén foglalták el az Audi-Maxnak nevezett nagy előadótermet, így tiltakoztak a zsúfoltság, a hoszszú tanulmányi idő, a tervezett szigorítások és a bolognai rendszer bevezetése ellen. Felvonulást rendeztek Bécs utcáin, tárgyaltak az egyetem és a kormány illetékeseivel, de eredményt nem értek el. Markáns vezetőjük nincs, céljaikat gyakran ellentmondásosan fogalmazták meg, így a teremfoglalásnál nem sokkal jutottak tovább. Rendeztek ugyan néhány, hatásaiban az épület falain túlmutató konferenciát, de a közfigyelmet nem tudták fenntartani. Egy kisebb csoport pár napja beköltözött a rektori hivatal előterébe, ám a rendőrség kivezette őket.

Az utóbbi hetekben nagyjából ugyanazokkal a fiatalokkal lehetett találkozni az Audi-Maxban, éjszaka is ők őrködtek a folyosóra felszerelt függőágyaikban. A teremfoglalás azt jelenti, hogy a tanórákat, az előadásokat száműzték, és bárki bejárhat a helyiségbe. E lehetőséget hajléktalanok is felfedezték, s mind többen keresnek menedéket az egyetemen. A hétvégén főleg magukat EU-hajléktalanoknak nevező kelet-európai emberekkel találkoztunk az univerzitás udvarán rendezett karácsonyi vásáron. Forralt bort ittak, aztán bementek a nagy előadóterembe melegedni. A demonstrációikon minden perifériára került emberért szót emelő teremfoglalók azt követelik az egyetem vezetőitől, teremtsék meg a hajléktalanok fürdési, tisztálkodási lehetőségét az intézményben.

– Az egyetem nem krízisszálló – méltatlankodnak az oktatók, s a hallgatók egy része sem nézi jó szemmel a történteket. A teremfoglalók ma tárgyalni akarnak az egyetem irányítóival arról: milyen feltételekkel adnák vissza a helyiséget az oktatásnak.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Videók

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com