a világból

 

Szegényekkel és hajléktalanokkal együtt ebédelt egy római népkonyhán vasárnap XVI. Benedek pápa, aki első ízben hagyta el Vatikánvárost azóta, hogy néhány nappal korábban a karácsonyi misén egy nő elsodorta. A katolikus egyházfő a Szent Egyed (Sant´Egidio) világi katolikus közösség által a római Trastevere negyedben működtetett népkonyhát kereste fel. A pápa mosolyogva lépett be a létesítménybe, megsimogatta néhány gyermek kezét, majd megfordult és üdvözölte a tiszteletére összegyűlt többi hívőt. Az egyházfő az élet olasz mostohagyermekei mellett többek között egy nigériai, egy szomáliai és egy afganisztáni menekülttel osztotta meg asztalát; a közösség szóvivője szerint pápa első ízben tett ilyet a modern történelemben.


XVI. Benedek karácsonyi üzenetében már magasztalta azoknak a fogadását, akiket az éhínség, a türelem hiánya vagy (élet)körülményeik romlása messzire sodor a hazájuktól. A Silvio Berlusconi vezette jobboldali olasz kormányban rendszeresen viszályt szít a bevándorlás kérdése. A katolikus egyházfő a jelek szerint nem változtatott szokásain, jóllehet a csütörtöki incidens óta biztonságát fokozott aggodalom övezi. A Vatikán kilátásba helyezte a XVI. Benedek a védelmét szolgáló intézkedések megszigorítását, bár Federico Lombardi vatikáni szóvivő jelezte, lehetetlen maradéktalan biztonságot szavatolni a rendszeresen hívek ezrei által körülvett pápának; az egyházfő a római népkonyhára mindazonáltal jelentős biztonsági kísérettel érkezett.
XVI. Benedek előzőleg, a vatikáni Szent Péter téren mondott úrangyala (Angelus) imádságban, és a híveket különböző nyelveken üdvözölve szót sem ejtett a csütörtöki incidensről. Az egyházfő külön üdvözölte viszont a vasárnap Madridban rendezett Szent Család ünnep részvevőit, és spanyolul megszólalva a „férfi és nő házasságán alapuló családot” magasztalta. Spanyolországban 2005-ben engedélyezték az egyneműek házasságkötését.
(Képek: Reuters)


A pápát a csütörtök éjszakai vatikáni misén sodorta el az olasz-svájci állampolgárságú Susanna Maiolo. A nőt sajtójelentések szerint több éve pszichiátriai problémákkal kezeltek. A korlátokon átugorva a fegyvertelen Maiolo a pápához akart eljutni, de a biztonsági szolgálat elsodorta, s eközben rántotta földre XVI. Benedek pápát. A 82 éves katolikus egyházfőt azonnal felsegítették, s – mivel láthatóan nem esett baja – azonnal folytatta a karácsonyi szertartást.

Maiolo egy évvel ezelőtt már megpróbált a pápa közelébe férkőzni, de akkor idejében megakadályozták szándéka megvalósításában, s az esetnek nem lett különösebb következménye. A csütörtöki éjszakai tumultusban elesett Roger Etchegaray francia bíboros is, aki combcsontját törte. Az egyházi vezetőt vasárnap megműtötték, a Vatikán közleményében sikeresnek nevezte az orvosi beavatkozást.


Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com