Dél-Alföld

Szegealtd - Az újszegedi melegedőben uralkodó áldatlan állapotokat sorolta egy hajléktalan férfi abban az e-mailben, amelyet a minap küldött el szerkesztőségünkhöz. Utánajártunk: a többiek nem panaszkodtak. „Hónapokon keresztül nincs cipő-kabát, de a pince teli van új cipőkkel és új kabátokkal. Nem beszélve a sok konzervről, amelyet sohasem lát az ott rászoruló" – többek között ezt olvastuk abban a levélben, amelyet Farkas Antal szegedi hajléktalan írt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat újszegedi nappali melegedőjéről. „Heteken-hónapokon keresztül csak zsíros, vajas kenyér van, pedig sok alkalommal bizony más is lenne. Eltűnik, hogy finoman fogalmazzak" – írta a férfi. Az ÁNTSZ-hez küldött e-mailjében ezt olvastuk: „zsíros kenyér ha van, nem tálcára teszik, csak az emberek markába nyomják a ragadós, többször használt eldobható pohárral", valamint „a melegedőhelyiségben is iszonyú a kosz, büdös van, az asztalok ragadnak, a mosatlan poharaktól bűzlik minden".

A saját szemünkkel szerettünk volna meggyőződni erről az áldatlan állapotról, ezért ellátogattunk az újszegedi melegedőbe. – Reggel jártak itt az ÁNTSZ-től, azt mondták, minden rendben van – magyarázták a melegedőn dolgozók. Elárulták: a levélről ők is tudnak, mert az a fővárosi központhoz is eljutott. Nem kívánták kommentálni az e-mail tartalmát, igazságtalannak érzik az őket ért támadást. Megmutatták a hűtőt és a raktárt - onnan nincs mit elvinni.

– Velem nagyon segítőkészek az itt dolgozók. A múltkor mostak nekem, és mindig adnak kenyeret, ha kérek – magyarázta Molnár Ferencné Ildikó. A 64 éves nyugdíjas 15 éve járja a szegedi melegedőket. Azt mondta, neki semmi panasza nincs az újszegedi melegedőre, de mástól sem hallott semmit.

Fotó. Schmidt Andrea
Az asztalra borulva aludtak a hajléktalanok az újszegedi melegedőben.
Fotó. Schmidt Andrea


Csütörtök délben 10–15 hajléktalan tévézett a melegedőben, néhányan az asztalra borulva aludtak, vagy újságot olvastak. A mosdó és a vécé is tisztának tűnt, a falra ragasztott papírokon felhívják a figyelmet, hogy mindenki ügyeljen a tisztaságra, és ha kell, takarítson fel maga után. Ildi elmondta: már kapott törülközőt és sampont is a dolgozóktól, és rácsodálkozott az idézett levél tartalmára.

- Nem találtuk megalapozottnak a bejelentő által leírtakat - mondta Kovács Ferenc. A kistérségi tiszti főorvos hozzátette: a bejelentés után teljes körű ellenőrzést végeztek, a vizsgálatok 90 százalékát már elvégezték péntek délelőttre. Ezek alapján nem tartanak szükségesnek semmilyen intézkedést a nappali melegedővel szemben.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com