Dél-Alföld

A -10, -15 fokos fagy miatt 20%-al nőtt a melegedők forgalma. Az orvosi rendelőkbe is sokan érkeznek elfagyott végtagokkal. A krízisidőszak november elsejétől március 31-ig tart. Ilyenkor hosszabb nyitva tartással és járőrszolgálatokkal óvják a segélyszervezetek a rászorulókat. Megfagyott lábát mutatja az egyik gondozott a Refomix Kft. egészségcentrumában. Arcát nem vállalta a hajléktalan, de elmesélte, mi történt vele.

December közepén beállt ez a nagy hideg. Nem vettem észre, mind a két lábam megfagyott, és igen, amputálni kell, de még ez nem biztos – panaszolta a férfi.

A hideg időben ezekkel a panaszokkal fordulnak a leggyakrabban orvoshoz a hajléktalanok. 30 beteget tudnak ellátni a Refomix Kft. egészségcentrumában. A nagy hidegben sok hajléktalant hoznak be ide, most is teltház van.

 

 

Sokan vannak a Refomix nappali melegedőjén is. Éjszaka mínusz 10 fok alá csökkent a hőmérséklet az elmúlt napokban. A segélyszervezet munkatársai szerint ilyenkor többen érkeznek a melegedőkbe.

Azt tapasztaljuk, hogy a hideg idő beálltával mintegy 15-20%-al nőtt az intézmények kihasználtsága. A nappali melegedő forgalmán ez jól érzékelhető – mondta el Hosszú Zoltán, a Refomix Kft. utcai koordinátora.

 

Ebédet osztanak az Ökumenikus Segélyszervezet nappali melegedőjén. A krízisidőszakban hosszabb nyitva tartással és meleg étellel segítenek a rászorulóknak.

Hétfőtől vasárnapig, illetve minden ünnepnap nyitva vagyunk, nyolctól négy óráig, s minden nap ingyenesen biztosítunk reggeli meleg élelmet – tájékoztatott Rázsó Dénes, a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet Debreceni Szociális Központjának szakmai vezetője.

A január eleji enyhe időben 250 hajléktalan fordult meg a melegedőben naponta. Néhány napja a fagy miatt lényegesen többen vannak: 350 rászoruló fordul segítségért a szervezethez egy nap alatt. Nem mindenki jön be azonban a melegedőkbe.

 

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai autókkal járják a várost. Élelmet, gyógyszert és forró teát visznek az utcán élőknek. A Debrecen melletti erdőben élő hajléktalanhoz is rendszeresen benéznek. Ha nem találnak senkit a segélyszervezet munkatársai, akkor fára akasztott táskába teszik az élelmet. Így védik azt az állatoktól. Az itt élő hajléktalan férfi fekhelyet, konyhát és fürdőszobát alakított ki az erdőben. Közben megérkezett Sándor. Tüzelőt gyűjtött az erdőben.

Jó hideg volt most az éjszaka. Reggel majd meg fagytam. Még bent hagyján, de ott is, ha fordultam, hol erről dugtam a paplant magam alá, hol arról – mesélte Sándor.

Debrecenben a szakemberek becslései szerint mintegy 700 hajléktalan él. Nagy szükség van a segélyszervezetekre. Az elkövetkező napokra ugyanis tartósan mínusz 10 fok körüli hőmérsékletet ígérnek a meteorológusok.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com