Dél-Alföld

Nehéz idők járnak, nagyon hideg volt az elmúlt napokban. A városban ellátatlan hajléktalan nincs, mindenkinek találunk helyet. A szállóban 95 ágy van, de ha ennyi férőhely nem lenne elég, akkor pótszivacsokon altatjuk a hozzánk betérőket. Ha esetleg még így sem tudnánk mindenkinek szállást biztosítani, akkor szükség esetén megoldjuk a rászoruló átszállítását a félegyházi szállóba – mondta Seprenyiné Fodor Anikó, a kecskeméti Hajléktalan Gondozószolgálat vezetője.

Nem hagyják magukra őket

A hajléktalanszálló munkatársai nemcsak a szállóban látják el az otthontalanokat. Két alkalmazott az utcákat is járja, teát, takarót, kenyeret adnak a kint élőknek, így segítik elviselhetőbbé tenni számukra a nagy hideget.

A rászorulókra a nagy fagyok idején a Kecskeméti Jóléti Egyesület három szociális munkása is figyel. – Összesen húsz-huszonöt hajléktalant látnak el rendszeresen kollégáink. Vitamint, konzerveket illetve ruhákat is viszünk nekik. A ruhaneműk adományokból gyűlnek össze, illetve mi magunk is vásárlunk az otthontalanoknak, elsősorban alsóneműt és zoknit. Szombaton és vasárnap reggel, hat és tíz óra között is körbejárjuk a várost – mondta Kalló Júlia intézményvezető.

Hozzátette: tapasztalataik szerint a hajléktalanok többsége tudatában van, hogy ilyen hidegben jobban fel kell öltözködniük, és veszélyes az éjjelt az utcán tölteniük. Mégis vannak, akik nem hajlandóak bemenni a szállóba, és segítséget sem fogadnak el. A város szélén, egy fűtetlen lakásban élő hajléktalannak például már kályhát is vettek, de hiába: az otthontalan személy nem engedi, hogy befűtsék menedékét.

Nyitva áll a vasútváró

A MÁV kecskeméti pályaudvarának várótermeit már csütörtök este sem zárták be. Mint a forgalmi iroda egyik munkatársától megtudtuk, három-négy hajléktalan szokta ott tölteni az estét, napközben pedig általában öten-hatan vannak.

A Kunság Volánnál egyelőre nem tervezik a non-stop nyitvatartást. Hári Ernő, a busztársaság termelési igazgatója péntek délután arról tájékoztatta lapunkat, hogy esténként a szokásos időben, azaz fél 11-kor bezárják a kecskeméti várótermet.

Senkit sem küldenek el

A Dél-Pest megyei otthontalanoknak a Cegléden több éve kialakított hajléktalanok szállója nyújt menedéket. Napról napra többen kérnek bebocsátást azóta, hogy keményen beállt a tél. Jelenleg már nincs elég ágy, de egyetlen rászorulót sem küldenek el, mindenki elhelyezését megoldják, ezért már a padlóra rakott szivacsokon is pihennek, mindig tiszta ágyneműben.

A szálló működési engedélye 26 személy éjjeli ellátásról szól, de ezidő tájt is 4-5 emberrel többen alszanak bent. Az átmeneti szálló 40 személyes, ám 60-65 főre kijön a napi átlagos létszám, igaz, nem egyszerre, mert folyamatosan jönnek-mennek az emberek. Halla Ferenc, a Vöröskereszt Hajléktalanokat Ellátó Intézmény vezetője elmondta: napi háromszori étkezést és tisztálkodási lehetőséget is biztosítanak a rászorulóknak, és az intézmény munkatársai hivatalos ügyeik intézéséhez is segítséget nyújtanak. 

Akadnak olyan fedél nélküli emberek, akik önszántukból nem mennek szállóra, ahelyett pályaudvarokon vagy lépcsőházakban húzzák meg magukat. Őket az utcai szolgálat munkatársai próbálják rábírni, hogy ne a szabadban töltsék az éjszakát. Figyelnek a tanyán élő, szegény családokra is. Felkeresik a rászorulókat élelmiszert, ruhát visznek számukra és gyermekholmikat is a kisgyerekes családoknak.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com