Dél-Alföld

Hódmezővásárhely - A nagy hidegben a pótágyak, szivacsok is gazdára találtak a vásárhelyi hajléktalanszállón, ahová kényszerből most azok is beköltöznek, akik egyébként szívesebben róják az utcákat. Szegeden is 100 százalékos kihasználtsággal működnek az intézmények, Makón még akad egy-két hely.  Még a folyosóra kihelyezett ágyak is foglaltak a hódmezővásárhelyi hajléktalanszállón. A kitartó, kemény hideg megtette hatását. Csúcsüzemben működik az intézmény, ahol kevésnek bizonyult a 42 férőhely, ezért állítottak be pótágyakat, sőt szivacsokat is.

Jelenleg 52 hajléktalan él a szállón, olyanok is, akik egyébként az utcán töltik mindennapjaikat. Persze azért vannak, akik a hideg ellenére sem költöznek be – tudtuk meg Korsós Sándortól, az intézmény vezetőjétől. Elmondta: néhány fedél nélküli lakik most is az utcán, ők azonban csak saját akaratukból jöhetnének be – kényszeríteni senkit nem lehet. Esténként meleg teát, és ha szükséges, tartós élelmiszert, takarót visznek nekik az intézmény munkatársai. A zsúfoltság ellenére sem utasítanak el senkit – hangsúlyozta Korsós. Újabb szivacsokat mindig hadrendbe tudnak állítani. Hozzátette: tavaly télen volt, hogy egyszerre 64 hajléktalan élt a szállón.
 

Pótágy a folyosón. Estére itt is lepihenhet valaki. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

 

Egyetlen otthontalan sem lakik viszont a makói utcákon – tudtuk meg Rózsa Istvánnétól, az egyesített népjóléti intézmény vezetőjétől. A 22 férőhelyes menedékhelyen még egy-két hely is akad férfiak számára. Makón ugyanis nem tudnak női hajléktalanról.

Rendkívüli intézkedések a hidegben

Papp Istvánné, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központ igazgatója elmondta: a hajléktalanszállók mellett az Acél utcai nappali melegedőben is várják a fedél nélkül élőket, amely hétvégén is nyitva van. Eddig nem volt igény a 24 órás üzemeltetésére, de a rendkívüli hidegre tekintettel éjszaka is fogadják a hátrányos helyzetű embereket. A MÁV Zrt. csütörtökön kiadott utasítása szerint a rendkívül hideg időjárás végéig valamennyi pályaudvar várótermét – így az összes Csongrád megyeit – egész nap nyitva tartják az utasok és a rászorulók előtt. A társaság kommunikációs igazgatóságának tájékoztatása szerint a hajléktalanok az utasokkal egy légtérben tartózkodhatn

 
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com