Dél-Alföld

A leesett hómennyiség után a hét közepén az idei hidegrekord is megdőlhet Debrecenben. Az előrejelzések szerint kedden és szerdán akár mínusz 15 fok, vagy annál hidegebb is lehet. A Refomix munkatársai már készülnek a kemény fagyokra. Gyakrabban látogatják meg az utcán élőket és újabb férőhelyekkel bővítik a melegedőket. A rendőrségi statisztika szerint az idei őszi-téli időszakban országszerte már 84-en fagytak meg. Debrecenben a becslések szerint 700 hajléktalan élhet. Fagyhalálra ezen a télen még nem volt példa a városban.


Rekord hideg várható a héten Debrecenben. Ezen a télen mínusz 13 foknál eddig nem volt hidegebb, az előrejelzések szerint a hét közepén azonban mínusz 15 fokot is mutathatnak a hőmérők. A Refomix munkatársai gyakran indulnak éjszakai körútra. Az erdőkben, sátrakban, vagy gödrökben élő magányos hajléktalanokat a krízisidőszakban rendszeresen meglátogatják. Forró teát és konzervet osztanak.


Az egyik felkeresett férfi az erdő közepén él, egy gödörben a föld alatt. A gödör köré sátrat épített. A férfi 10 éve él az erdőben. Még egyetlen éjszakát sem töltött a városi melegedőkben. Azt mondja, jobb neki egyedül.

Ahogy hallottam, a Dobozin szeretik egymástól elvenni a dolgokat, úgyhogy inkább nem, meg nem vagyok én úgy a nagy társasághoz hozzászokva, inkább így az egyedüllét – hallhattuk a férfit.


A Refomix munkatársai szerint 15-20 hajléktalan élhet hasonló körülmények között a város környéki erdőkben. Ezeket a lakhelyeket folyamatosan derítik fel és rendszeresen ellenőrzik. A jövő heti nagy hidegre külön készül a Refomix is.

Sűrűbben fogjuk látogatni azokat, akik az erdőben húzták meg magukat, és bent az intézményekben is a plusz férőhelyeket úgy alakítjuk ki, hogy a szobák talaján matracokat helyezünk el és a közös helyiségekben akár székeken is el tudják tölteni az éjszakát a rászorulók – mondta el Hosszú Zoltán, a Refomix Kft. utcai koordinátora.

A Wesselényi úti melegedő a nap 24 órájában, hétvégén is nyitva tart. Szombat este a 65 férőhelyen 80-an osztoztak. Már a hőszigetelt konténert is megnyitották. A jövő hétre várható rendkívüli hideg miatt a Miniszterelnöki Hivatal közleményben kérte a MÁV vezetését, hogy a nagyobb városokban tegye lehetővé egy-egy váróterem használatát is a hajléktalanok számára.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com