Dél-Alföld

Hetek óta fázik az ország, de úgy tűnik, egyelőre várat magára az enyhülés. A zord időjárás, a komor, napfény nélküli napok azonban nem csak a lelkünket, hanem a pénztárcánkat is megviselik.

Sokaknak komoly gondot jelent a fűtés, a tüzelő beszerzése, és vannak, akiknek meleg étel sem jut a tányérjára ezekben a napokban. Utánajártunk, Kecskeméten vajon van-e segítség, ha baj van.

 

Támogatás az önkormányzattól

 

Ezekben a hetekben naponta közel kétszáz ember kopogtat a családvédelmi osztály ajtaján. Közülük nagyon sokan azért keresik fel az önkormányzatot, hogy szénre, tűzifára vagy a gázfűtésre kérjenek támogatást. - A hideg miatt most sokkal többen igényelnek átmeneti segélyként fűtési hozzájárulást - tudtuk meg Mészárosné Juhász Saroltától, a szociálpolitikai csoport vezetőjétől. - Ez egy fűtési szezonban két alkalommal adható. Elsősorban fa és szén vásárlásához igénylik a rászorulók. Ennek maximuma egy fűtési szezonban a nyugdíjminimum összegével egyezik meg, azaz 28500 forint lehet, amit két részletben vehetnek igénybe a rászorulók. Ezen kívül kérhetnek lakásfenntartási támogatást, aminek összege a család jövedelmétől és összetételétől, valamint a lakás nagyságától függ - tette hozzá a csoportvezető.

Miközben a befizetetlen csekkek gyűlnek, egyre többen félnek attól, hogy otthonukban kikapcsolják a gázt. Ez azonban ilyen hidegben akár végzetes is lehet. Ebben a helyzetben segíthet, hogy a szociálisan rászorulók - az időskorú járadékban, a lakásfenntartási támogatásban, ápolási díjban, aktív korú ellátásban, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők - védendő fogyasztónak minősülhetnek. Őket a szolgáltató szükség esetén többek között részletfizetési kedvezménnyel segítheti. Ahhoz, hogy valaki védett fogyasztóvá váljon, a gáz- illetve áramszolgáltatónál nyilvántartásba kell vetetnie magát. A regisztrációhoz szükséges a fogyasztóra vonatkozó adatlap kitöltése és a családvédelmi osztály által kitöltött szociális rászorultságot bizonyító igazolás csatolása.
A krízistámogatás, amivel a gazdasági válság miatt bajba jutottak helyzetén próbál segíteni az állam, továbbra is igényelhető. Eddig közel ezren nyújtottak már be kérelmet ez iránt Kecskeméten. Az egyösszegű támogatást, melynek minimuma húszezer forint, maximuma pedig különösen indokolt esetben százezer forint, egy családban csak egy személy kaphatja meg.

 

Olcsó tüzelőt az erdőből – legálisan

 

A nagy hidegben a fűtés is sokkal többe kerül. Azoknak a családoknak, akik fával tüzelnek, megoldást jelenthet, ha ún. ágfát gyűjtenek a KEFAG Zrt. Észak-Kiskunsági, Bugaci, Császártöltési, valamint Dél-Kiskunsági Erdészetének területéről. Ehhez a fakitermelés után megmaradt, ipari célra már nem hasznosítható, ám jól tüzelhető faanyaghoz a piaci árnál négyszer alacsonyabb áron lehet hozzájutni – három-négyezer forintért köbméterenként –, de szigorúan csak előzetes bejelentés alapján.
- Az ágfa gyűjtéséhez az év minden szakában az erdészetek műszaki vezetőitől kell engedélyt kérni – tudtuk meg Szabó Tibortól, a KEFAG Zrt. termelési vezérigazgató-helyettesétől. – Az erdész mutatja meg, pontosan hol és hogyan lehet összeszedni az ágfát, és az elszállítás is szabályozott keretek között történik.

 

Két-három óra is végzetes lehet

 

A mentősöket idén januárban négy fagyhalálhoz hívták ki a hírös városban és környékén, ez több az ilyenkor megszokottnál.
- A hőmérséklettől, az egészségi állapottól és a ruházattól is függ, hogy mennyi idő alatt hűl ki a test. Ám azt, aki szeszes ital hatása alatt a szabadban alszik el, vagy csak megbotlik a hóban, és nem tud felkelni, akár két-három óra alatt is elviheti a fagyhalál – nyilatkozta lapunknak Papp Zoltán állomásvezető.

A megyei rendőr-főkapitányság két esetben indított közigazgatási eljárást: januárban egy idős hölgy a saját udvarán hűlt ki, néhány napja pedig Lajosmizsén aludt el örökre egy férfi egy bolt közelében – vélhetően ittas volt.

Behúzódnak a hajléktalanok is

A Táncsics utcai hajléktalanszállón kilencvenöt, míg a Silencio Hitközösség éjjeli menedékhelyén összesen hetvenkét férőhely van Kecskeméten. Ebben a zord időben mindkettő több mint száz százalékos kihasználtság mellett működik, így pótágyakkal, takarókkal készülnek az újonnan érkezők befogadására. A tapasztalat szerint csak mínusz öt fok felett húzódnak be a szállásra azok, akik rendszeresen az utcán éjszakáznak, s erre is nagyon nehéz őket rávenni. A Máltai Szeretetszolgálat nappali melegedőjébe most a megszokottnál kétszer-háromszor többen térnek be egy teára, egy tányér ételre. A rideg időjárás miatt az utóbbi hetekben éjszaka is nyitva tart a Máltai melegedő, ott tizenöt-tizenhat hajléktalan vészeli át az éjszakát. Lényegesen több hívást kap az ún. krízisautó is, amely a bejelentések alapján viszi be az utcáról a szállásra a hajléktalanokat, illetve a szegedi egészségügyi centrumba szállítja a beteg otthontalanokat. A becsült adatok alapján háromszáz, háromszázötven ember él fedél nélkül a hírös városban, de ennek többszöröse a veszélyzónában élők száma, akiknek most még van lakásuk, de nehéz anyagi helyzetük miatt bármelyik pillanatban elveszíthetik.

 

Várnunk kell az enyhülésre

 

- Összességében véve azt lehet mondani, hogy ez nem egy rendkívüli tél - mondta lapunknak Ádám Ferenc meteorológus. - A középhőmérsékletek tekintetében az október 1 fokkal, a november 2-3 fokkal, a december is 1-1,5 fokkal volt melegebb a szokásosnál. A január viszont már 2-3 fokkal hidegebb volt és a február is valószínűleg ennyivel hűvösebb lesz. A február 17-ig előttünk álló hét jóval, akár 4-5 fokkal is hidegebb lehet az ilyenkor szokásosnál. Az elkövetkező napokban újabb, jelentős havazás is várható. Hét közben mínusz 5-6 fok lesz a jellemző, a hétvégén viszont ismét mínusz 10 fok alá esik a hőmérséklet. A január 17-24-ig terjedő hét szintén hidegebb lesz az átlagosnál 1-2 fokkal, de ekkor már megindul az olvadás. Viszonylag sok lesz a csapadék is. 17-én várhatóan hó, 18-án havas eső, 19-től pedig inkább eső esik majd. A következő két hétben sajnos nem sok napsütésre számíthatunk, de mivel február második felében már magasabban áll a nap, a napsütéses órák jelentősen hozzájárulnak az olvadáshoz - mondta a meteorológus.

Kecskeméten nem ritka a mostanihoz hasonló vastagságú hótakaró, két-három évente mérhetünk hasonlót, legutóbb 2008 januárjában borította be a várost 18 cm mély hópaplan. Különösen sok hó 2003. február 5-6-án hullott a városra, ekkor 43 cm hó fedte be a hírös várost.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com