Dél-Alföld

Gőzerővel építik az új kecskeméti hajléktalanellátót. A központ a régióban is egyedülálló lesz abból a szempontból, hogy a fedél nélküliek itt komplex rehabilitációban részesülnek majd mindaddig, amíg ismét képesek lesznek az önálló életvezetésre. Nem véletlenül választottuk a „Kivezető utak” nevet a központnak – mondta a csütörtöki sajtótájékoztatón Rigóné Kiss Éva, a máltaiak kecskeméti szervezetének vezetője. – Olyan centrumot hozunk létre, amely a hajléktalanok alapszintű ellátásától kezdve mindaddig segítséget nyújt a kritikus élethelyzetből kivezető úton, amíg az érintettek ismét el nem sajátítják az önálló életvezetés képességét. A sajtótájékoztatón elhangzott: a szeretetszolgálat a közbiztonságra külön odafigyel. Naponta járőröznek majd a polgárőrök, és a rendőrség is gyakran jelen lesz a környéken. képesek lesznek az önálló életvezetésre.

– Nem véletlenül választottuk a „Kivezető utak” nevet a központnak – mondta a csütörtöki sajtótájékoztatón Rigóné Kiss Éva, a máltaiak kecskeméti szervezetének vezetője. – Olyan centrumot hozunk létre, amely a hajléktalanok alapszintű ellátásától kezdve mindaddig segítséget nyújt a kritikus élethelyzetből kivezető úton, amíg az érintettek ismét el nem sajátítják az önálló életvezetés képességét. A sajtótájékoztatón elhangzott: a szeretetszolgálat a közbiztonságra külön odafigyel. Naponta járőröznek majd a polgárőrök, és a rendőrség is gyakran jelen lesz a környéken.

Mint ismeretes, az 1300 négyzetméteres központ a Matkói úton, a volt MHSZ helyén jön létre. Összesen 102 férőhelyes lesz, nappali melegedővel, éjjeli menedékhellyel, átmeneti szállással, hajléktalanok számára kialakított szociális otthonnal és rehabilitációs otthonnal.
A komplex gondozás három szinten történik majd. Kezdődik a foglalkoztatással, amelyben lesz egyebek között ruhajavítás, üvegvisszaváltás és gyógynövénytermesztés is. A másik szint a rehabilitáció, amellyel hajléktalanok esetében a régióban sehol nem foglalkoznak.

  A tervek szerint év végére befejezi a munkálatokat A tervek szerint év végére befejezi a munkálatokat

Az érintettek segítséget kapnak a tanfolyamokhoz, képzésekhez, lesznek közösségi programjaik, felkészítik őket a pénzkezelésre, az életvezetésre. A harmadik szinthez tartoznak az úgynevezett kiléptető lakások. Tíz ilyen lakást alakítanak ki, amelyek nem piaci áron ugyan, de albérletként működnek. Itt próbálhatják ki az érintettek az önálló életet úgy, hogy még intézményi keretek között vannak, és szociális munkások segítik őket. Ezt követően kerülnek ki a gondozottak a centrumból, de még további fél évig szociális munkások kísérik figyelemmel a sorsukat. A három szint együttesen jelentheti lényegében a kivezető utat, hogy a hajléktalanság ne az élet végállomása legyen. A központ további előnye, hogy 30 embernek nyújt majd munkát, és egyes szolgáltatásait bárki igénybe veheti: ilyen lesz az orvosi rendelő, a közösségi termek, vagy az ebéd házhozszállítás.

A beruházás kivitelezője az Agora Stukkó Kft., amely gőzerővel dolgozik, és a tervek szerint év végére befejezi a munkálatokat. Mint ismeretes, a megvalósításra közel 900 ezer eurót nyert a Máltai Szeretetszolgálat a dán Villum Kann Rasmussen Alapítványtól.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com