Dél-Alföld

A képzés 8 hónapja alatt a résztvevők megélhetési támogatásban részesülnek, és lakhatáshoz is kapnak támogatást. Főbejárat. Ez a neve annak a programnak, amely segítséget kíván nyújtani a hajléktalan embereknek ahhoz, hogy visszailleszkedhessenek a társadalomba, s hogy eséllyel vehessék fel a versenyt a munkaerő-piacon is. Az elnevezés szimbólikus jelentőségű: a hajléktalanoknak is joguk van ahhoz, hogy a „főbejáraton”közlekedjenek, hiszen ugyanolyan állampolgárok, mint akik lakással, munkahellyel rendelkeznek. Az Európai Unió nagy figyelmet fordít a hajléktalanság visszaszorítására, így hazánkban is lehetett pályázni e cél megvalósítása érdekében uniós támogatásra. A Nyíregyházán működő Periféria Egyesület a debreceni Refomix Nonprofit Kft.-vel konzorciumi együttműködésben 55 millió 55 ezer 850 forintot nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében a „Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci inetgrációját segítő programok támogatása” című pályázati kiíráson.

– A „Főbejárat” projekt célja a szegénység és a társadalmi kirekesztődés csökkentése a hajléktalan emberek foglalkoztatásban való részvételével, valamint lakhatási és szociális helyzetük javításával. A hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációját a programban képzettségük fejlesztésével szeretnénk segíteni. Munkavállalási esélyeik javítása érdekében egyrészt piacképes OKJ-s szakmai képzésben való részvételre nyílik lehetőség, emellett a 2010. május elsejétől 2012. február 29-ig tartó program az önálló lakhatásukat is segíti – mondta el érdeklődésünkre Szoboszlai Katalin, a Periféria Egyesület elnöke. – Az 1995-ben alapított egyesület kezdetben az utcákon élőket segítette, négy éve a lakhatás megvalósításában is közreműködünk, s ez most kiegészül azzal, hogy a munka világába is visszavezetjük őket. Végeztünk szükségletfelmérést, lesznek jelentkezők. A legtöbben még a szocializmus idején szereztek szakmunkásbizonyítványt, a tanult szakma elavult, ezért szívesen tanulnának új szakmát. A motivációcsíra bennük van, azt kell felvirágoztatnunk.

A Főbejárat program részleteiről Somogyiné Katona Anikó tájékoztatta lapunkat.

– A programba júniusban 15 főt választunk ki Nyíregyházán az utcán élő emberek közül. Az ügyfelek részt vesznek egy felkészítésen, mely több tréningből áll. A felkészítés során megtörténik az ügyfelek állapotfelmérése, motivációjának, erőforrásainak megismerése. A képzési programba öten kerülnek, ők részt vesznek egy 8 hónapig tartó tanfolyamon, mely alatt OKJ-s tanúsítványt szerezhetnek 3 szakmában. A szakmákról még nem született döntés, többek között a parkgondozó, a takarító szakma jöhet számításba. A képzés 8 hónapja alatt megélhetési támogatásban részesülnek, és lakhatáshoz is kapnak támogatást a programban részt vevő nők és férfiak.

Ön mit szól a hajléktalanok foglalkoztatásával kapcsolatos tervezethez?

Póka Róbert szerint az az első, hogy legyen munka: -Télen is, nyáron is nyílik lehetőség idénymunkára. Számomra pozitív ez a kezdeményezés - mondta.

-Jó lenne nekik is, nekünk is, ha nem kellenne itt-ott az utcán fetrengeniük, hanem ők is becsületes munkával kereshetnének pénzt - közölte Balogh József.

Mindenképpen segítségre van szükségük az ilyen helyzetben lévő embereknek: - Ők is emberek, megérdemlik, hogy törődjenek velük. Bár sajnos nagy részük önként mondott le a teljes életről, nehéz lesz őket "visszahozni" - tette hozzá Bajzáth József.

Hurja Gréta jó ötletnek tartja a dolgot, de attól fél, hogy a pénz nem oda kerülne, ahová valójában kellene: - Nem véletlenül kerültek ezek az emberek az utcára, félő, hogy mekkora bennük a hajlandóság a változásra.

Horváth Alexandra nem tartja jó ötletnek, inkább azoknak az embereknek kellene elsősorban munkát adni, akiket otthon normális család vár haza: - A hajléktalanok úgyis alkoholra költenék, mások sokkal inkább értelmes dolgokra fordítanék a munkából származó pénzt - mondta.

Riczu Attila szerint feleslekes energiát és pénzt ölni a hajléktalanok nagy részébe: - Egy nagyon kicsi réteg az, amelyik komolyan változtatni akar a helyzetén, ezt a szűkebb csoportot kellene kiszűrni - vélekedett.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com