Dél-Alföld

Daganatos megbetegedéseket, illetve arra utaló jeleket szűrtek ki szerda délután annál a közel 30 hajléktalannál, akik részt vettek a Bács-Kiskun megyei kórház ingyenes szűrővizsgálatán. Az Silencio hajléktalan szálló szervezésében idén először került sor arc-, száj- és orrüreg vizsgálatokra. A szervezet azért hirdette ezt az akciót, mert a hajléktalanok a legveszélyeztetettebbek és mire eljutnak orvoshoz, rendszerint már késő.

Dr. Sánta Beáta a fül-orr-gégészeti részleg vezetője hajléktalanokat vizsgált szerdán rendelőjében. A daganatos elváltozásokat, illetve az arra utaló jeleket szűrte. A hajléktalanok csoportja a legveszélyeztetettebb ilyen szempontból. Mind az életmódjuk, mind a rendszeres orvosi vizsgálat hiánya plusz rizikófaktort jelent. Dr. Sánta Beáta elmondta, mire ezek az emberek orvoshoz kerülnek, gyakran már túl késő, nem lehet rajtuk segíteni. Ezt ismerte fel Piroska Raisch Andrea a Megyei Kórház központi intenzív osztályának főnővére, aki ingyenes orr-, arc- és szájüreg vizsgálatra hívta a Silencio hajléktalan szálló lakóit.

 

A mai napon egy célzott csoportot prezentál a kolléganő számunkra, a hajléktalanok csoportját, akiknél halmozottabban fordulnak elő azon betegség csoportok, amelyek most szűrésre kerülnek. Szűrjük a szájüreg, az algarat, a gége nyálkahártyáján előforduló daganatos betegségeket– fogalmazott Dr. Sánta Beáta Bács- Kiskun Megyei Kórház a fül-orr-gégészeti részleg vezetője.

Ez az első ilyen jellegű vizsgálat a hajléktalanok körében Kecskeméten. Habár a vizsgálatok ingyenesek, nem volt könnyű meggyőzni az utcán élőket, hogy vegyenek részt a vizsgálatokon.

Az akció szervezése nem volt borzasztóan bonyolult, viszont idecsalni az embereket nem olyan egyszerű. Jelenleg is azzal küzdünk, hogy mindenki, aki jelentkezett ide érjen. 50 ember jelentkezett első körben, ebből 35, aki második körbe is feliratkozott és most 20 ember akar eljönni a 35-ből, úgyhogy tényleg ez az a csoport, akit tényleg nem lehet ezekre a vizsgálatokra beinvitálni  – mondta el Piroska Raisch Andrea Megyei Kórház központi intenzív osztályának főnővére.

Egyelőre még nem lehet tudni, hogy lesz e hasonló vizsgálat sorozat. Azon múlik, hogy sikerül e meggyőzni a hajléktalanokat, hogy részt vegyenek a programban.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com