Dél-Alföld

November 1-je és április 30-a a krízis időszak a fedél nélküliek életében. Ez idő alatt a három szegedi hajléktalanszállón éjszakai szálláslehetőséget biztosítanak a rászorulóknak, valamint meleg ételt is kapnak.
 

A Bajai úton 20 átmeneti szállás, valamint 41 éjszakai férőhely van, az Indóház téren 21 férfit és 9 nőt míg a Moszkvai körúton 50 főt tudnak befogadni. Ehhez képest az utcán élők számát 600-800 körülire becsülik Szegeden, így sokan a mínuszokban is fedél nélkül maradnak. Sok esetben a hajléktalanok maguk döntenek úgy, hogy maradnak télen is az utcán. Ennek az is oka, hogy azokat, akik az utcán együtt élnek – tehát élettársak, vagy házastársak - a hajléktalanszállók sok esetben szétszakítják, mert nők és férfiak együtt sok helyen nem élhetnek, vagy csak korlátozott számban. Sokakat pedig az tart vissza, hogy a szállókon nem lehet italozni, amit viszont szükségesnek éreznek, hogy elviseljék a fagyokat. Azokat, akik télen, különböző okok miatt, az utcán maradnak, a Máltai Szeretetszolgálat téli járőrei rendszeresen látogatják, és amiben tudnak segítenek nekik, például, ha szükség van rá, orvoshoz viszik őket, vagy a nagy hidegben takarókat, meleg ruhát biztosítanak számukra.

A hajléktalanszállókat az Egyesített Szociális Intézmény működteti, amely népkonyhát is üzemeltet, így meleg ételt is kap az, akinek szüksége van rá. Hétköznap reggel 7-től 15 óráig, hétvégén 13 óráig várják egy tál meleg étellel a bajban lévőket.

Szeged belvárosában tilos a koldulás
Szeged belvárosában 2007 óta tilos a kéregetés. Egy önkormányzati rendeletben tiltották meg a belvárosi koldulást, melynek értelmében tilos koldulni a Tisza Lajos körút páratlan oldala és a Tisza folyó által határolt területen, valamint a Mars tér teljes területén. Aki ez ellen vét, szabálysértést követ el, amely 25 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ez viszont a hontalanoknak nem jelenthet visszatartó erőt.

Budapesten kitiltják a hontalanokat az aluljárókból
Tarlós István főpolgármester november elején bejelentette: december 15-től nem lehet majd „életvitelszerűen” aluljárókban és forgalmas közterületeken tartózkodni. Vagyis a hajléktalanok nem maradhatnak, bár a főváros összes aluljárójából nem tiltják ki őket. Koldulni egyébként a fővárosban is számos helyen tilos, így a Parlamentnél is. (ahol egy koldulni tilos tábla is figyelmeztet erre!)

You have no rights to post comments
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Műhelyek

No current events.

ÁLLÍTSUK MEG A BÁNTALMAZÁST!

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2017)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2017 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com