Dél-Alföld

A Menedék Alapítvány kiskunmajsai Átmeneti Otthonából panaszolták Szabó Máténak, hogy az intézményben semmilyen szakmai munka nem folyik és nem foglalkoznak azzal sem, hogy a családokat a későbbi önálló életre felkészítsék, viszont az otthonban lakók állandó pszichikai terrornak vannak kitéve. A kényszerűségből ott élők kifogásolták az étkeztetést és a higiénés körülményeket is.Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkérte a területileg illetékes szociális és gyámhivatalt, hogy vizsgálja ki a panaszban foglaltakat. A hivataltól kapott beszámoló tanúsága szerint a beadványban írtak részben megalapozottak voltak. Az intézmény az egykori szovjet laktanya négyszintes panelépületében működik. Mind az épület környezete, mind a műszaki állapota, mind a belső terek nagyon elhanyagoltak voltak, felújításra szorulnának. A nyári esőzések a tetőtől a földszintig beáztatták az épületet, a víz elérte a villamosvezetékeket is, a lakóterekben pedig penészesedést okozott. A higiénés körülmények szintén erősen kifogásolhatók voltak, a vizsgálat megállapította, hogy a lakókörnyezet, a berendezési tárgyak nem alkalmasak kulturált életvitel folytatására. A panelépület első és második emeletén a Családok Átmeneti Otthona, a harmadik és negyedik emeleten a Hajléktalanok Átmeneti Otthona található. A biztos szerint szerencsésebb lenne, ha az egyedülálló kisgyermekes anyák és a gyakran szenvedélybetegséggel küzdő hajléktalan emberek elhelyezése, étkeztetése külön épületben lenne megoldható.A vizsgálat a személyi feltételek, a térítési díj fizetése és a hajléktalan ellátottak pénzkezelése tekintetében is feltárt visszásságot. Az intézmény szakdolgozóira nagy teher hárul, mert a fenntartó nem gondoskodik sem a kulturált szolgáltatás, sem a munkavégzés feltételeinek megteremtéséről, ám ennek ellenére a szakdolgozók a jogszabályban előírt szolgáltatást nyújtják. Az otthonban élők gondozásával kapcsolatos, alapjogot érintő visszásságot a biztos ezért nem állapított meg.Az ombudsman mindezeket összegezve felkérte a kiskunmajsai Átmeneti Otthonok vezetőit és a fenntartó Menedék Alapítványt, hogy hiányosságok megszüntetése érdekében tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Kiadó: Országgyűlési Biztos Hivatala

You have no rights to post comments

Hozzászólások   

 
0 #1 Liptai Gábor 2011-01-02 01:42
Az origo.hu helyszínen készült riportja elérhető itt: [censored]://[censored].origo.hu/itthon/komment/20101226-kiskunmajsa-menedekvaros-emlekek-idezik-a-foldi-poklot.html
______________________________________________
A Menedék Alapítvány Prof. dr. Szabó Máténak az origo.hu-n megjelent nyilatkozata után az alábbi sajtóközleményt hozta nyilvánosságra:

2010. december 13-án az Országos Sajtószolgálatb an az ombudsmani hivatal tájékoztatása, valamint az Origo.hu honlapon Dr. Szabó Máté nyilatkozata "Embertelen állapotokat talált a kiskunmajsai otthonban az ombudsman" címmel a Menedék Alapítvány működésére nézve kellő tájékozottság hiányában valótlan. Megállapításait hamis tájékoztatás alapján, helyszíni ellenőrzés nélkül tette. Részletes nyilatkozatot és ismertetőt tettünk közzé a [censored].mene dekalapitvany.h u/index.php?m=1 9986 honlapon, illetve ezt megelőzően válaszlevélben tájékoztattuk fentiekről Dr. Szabó Mátét.

Kovács Zoltán
kuratóriumi elnök
 
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Műhelyek

No current events.

ÁLLÍTSUK MEG A BÁNTALMAZÁST!

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2017)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2017 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com