a világból

Lucien hajléktalan, a Marseille melleti Aubagne egyik gazdaságában él és dolgozik. A tanya tizennyolc fedél nélkül maradt embert tud befogadni.

z ott lakók mezőgazdasági munkát végeznek, olívaolajat sajtolnak, és addig maradnak, ameddig akarnak. Lucien pontosan tudja, hogy kivételezett helyzetben van: az ő mostani, tartós lakásmegoldása nagyon ritka a franciaországi szükségszállásokon. Az egész országban csupán néhány magánegyesület kínál az utcán élő embereknek egy éjszakánál hosszabb időre szállást.

Párizsban ilyen például a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Fleuron-Saint-Jean nevű szajnai állóhajó, amely ötven csövesnek tud szállást adni maximum egy hónapig. Specialitása, hogy a hajléktalanokat a kutyáikkal együtt is befogadják. A Francia Állami Vasutak (SNCF) pedig a Bercy pályaudvaron bocsátott a clochardok rendelkezésére egy forgalomból kivont, erre a célra átalakított, zuhanyozókkal és fekvőhelyekkel felszerelt vonatszerelvényt. A vonatlakók itteni „bérlete” határozatlan időre szól.

Azállamihajléktalanszállók viszont csak egy-egy éjszakára adnak szállást, és a hideg beálltával ezek a szállások teljesen megtelnek. Annak ellenére is, hogy e szállókon három év alatt hozzávetőleg harmincezerrel növekedett a férőhelyek száma, és számuk ma már eléri a 113 ezret.

Ám a hajléktalanok köre Franciaországban még ennél is gyorsabb ütemben bővül az Egyesület a Kirekesztés Ellen becslései szerint. Különösen aggasztó, hogy egyre több közöttük a nő és a gyermek.

A növekedés alapvetően a szociális lakások hiányával és az illegális bevándorlók körének bővülésével magyarázható. Olyannyira, hogy több prefektúrán körlevélben rendelték el: telt ház esetén a franciákat és a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldieket kell előnyben részesíteni a kényszerszállásokon. A kérdésben illetékes civil szervezetek szerint viszont e „kevéssé etikus és még kevésbé humánus eljárás” merőben ellenkezik azzal a 2007-es kormányzati ígérettel, amely szerint a szükségszállásokon mindenkit befogadnak, és senkinek sem kell az utcán aludnia.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com