a világból

A kemény télkezdet és a gazdasági válság miatt gyakorlatilag teltház van idén a hajléktalanszállókon Ausztriában, elsősorban a növekvő számú közép- és kelet-európai fedél nélküliek szorulnak az utcára - jelentette csütörtökön az osztrák közszolgálati rádió.

A közelmúltban 150-nel nőtt a kizárólag az Ausztrián kívüli európai uniós országok állampolgárai számára fenntartott szálláshelyek száma. Segélyszervezetek szerint így is még mintegy 100-150-en éjszakáznak romos épületekben vagy elhagyott vasúti kocsikban, főként közép- és kelet-európaiak, köztük magyarok. "(Idén) minden este nagyon sok embert kell elküldenünk. Különösen az elmúlt két-három hétben" - mondta Cecily Corti, az egyik intézmény vezetője az ORF-nek. A magyar, lengyel, román, szlovák és ukrán hajléktalanok "rohamának" véleménye szerint az az oka, hogy egyre nagyobb a szegénység ezekben az országokban.

Az osztrák állampolgároknak fenntartott 400 fővárosi szálláshely közül mintegy 340 foglalt. Az ország második legnagyobb városában Grazban teljes kihasználtsággal működnek a szükségszállások, állampolgárságtól függetlenül. Bécsben az elmúlt évben két olyan éjszakai szükségszállás is nyílt, ahol külföldiek kapnak fedelet a fejük fölé. Mindkettő egyházi fenntartású létesítmény. A fővárosban az önkormányzati hajléktalanszállásokat csak osztrák állampolgárok vagy olyanok vehetik igénybe, akik hosszabb ideig dolgoztak Ausztriában. Összesen 4750 férőhely van a bécsi hajléktalanszállásokon. Ezek nagyrészt tartós vagy átmeneti szálláshelyek, míg a felerészben civil forrásokból működő szükségszállások összesen 750 embert tudnak befogadni.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com