Dél-Dunántúl

Már 3 somogyi áldozata van az idei télnek. Az elmúlt napokban ennyien fagytak meg otthonukban. Szakemberek szerint egyre nagyobb gond, hogy az embereknek nincs pénzük tüzelőre, és a fűtetlen lakásban próbálják átvészelni a telet. A falvakban gyakran éjszakára be sem gyújtanak. A kaposvári hajléktalanszálló is megtelt.

Alig van téli tüzelőjük Óváriéknak. A házigazda azt mondja: néhány napig még elegendő lesz, de jövő héten már nem tudja, mivel fűtenek. Éjszakára 10 fokig is lehűl a levegő otthonukban. Még a cicák is a kályhán alszanak.

Kaposszerdahelyen 25-30 családnak lenne szüksége tüzelőre, ennyien fagyoskodnak otthonukban. Az önkormányzat nemcsak támogatással segít.

- Több vállalkozó megígérte, hogy felkeresik ezeket a lakosokat és biztosítanak fát számukra - mondta el Prépost László Kaposszerdahely polgármestere.

Élelmiszercsomagot pedig minden második család kapott.

Kaposváron is minden idősre odafigyelnek. Jól működik a jelzőrendszer - mondja szociális gondozási központ vezetője. De egyre többen élnek fűtetlen lakásokban.

Turner Jánosné a Szociális Gondozási Központ vezetője elmondta: ismerünk olyan idős embert, aki azért, hogy a rezsijét csökkentse, egyszerűen nem fűt be a saját lakásába. Ilyenkor a házigondozó szolgálatnak van nagy szerepe, hogy jelezze ezt a problémát és megpróbáljunk segélyekkel, akár lakásfenntartási támogatás megszerzésében segíteni.

A hajléktalan szálló is megtelt Kaposváron. Itt sorakoznak a matracok. Aki éjjel bejön melegedni, ezen alhat. Az elmúlt napokban 30%-kal többen jöttek.

Gulyás János a kaposvári Hajléktalan Gondozási Központ vezetője elmondta: 130 embert gondoznak. Közülük 50-en még mindig az utcán, bódékban, tákolmányokban élnek.

Múlt héten egy férfi megfagyott Alsóbogáton. Ő volt az idei tél első somogyi áldozata. Hétfőn újabb 2 holttestet találtak, egy férfi verandáján aludt el Somogyszentpálon. Siófokon egy 76 éves idő asszony fagyott meg egy fűtetlen lakásban. A szakemberek arra kérik a lakosságot, jobban figyeljenek a környezetükben élőkre, főleg az idősekre.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com