Dél-Dunántúl

Egy régi hír melyre Gurály Zoli hívta fel a figyelmet s kért meg tegyem fel.

2010. május 21. 07:20
Az ombudsman szerint alapjog sérül, ha nem lehet guberálni Kaposváron, a polgármester szerint a kukázás nem megoldás - Szita Károly polgármester Az Estében

Mv.: - Kaposváron akár 30 ezer Ft-os pénzbírságot is kaphatnak azok, akik guberálnak és le is fülelik őket. Az állampolgári jogok biztosa a rendelet visszavonását kéri az önkormányzattól, Kaposvár azonban egyelőre hajthatatlan. A város szerint nem a kukázás engedélyezésével kell segíteni a rászorulókon, hanem megfelelő szociális ellátással, amit mindenki megkaphat, aki kér.

R.: - Bár a kaposváriak szerint a reggeli órákban van a guberálási csúcsidőszak, kora délután is elég volt néhány percet várni, és máris megjelentek az első kincsvadászok. Kaposváron tilos a guberálás. Ezt a gyűjtögetők is tudják, ezért csak azt engedték, hogy addigi munkájuk eredményét felvegyük. Ezeknek az italosdobozoknak darabjáért 2 Ft-ot kapnak. Egy ilyen zsák nagyjából 150 Ft-ot érhet. Ezen a környéken a kukák egész nap az utcán állnak és, amint látszik is, folyamatosan tölti fel a lakók. Ez a férfi egyetért a guberálási tilalommal, de nem hiszi, hogy bármit is megold a rendelet

Név nélkül: - Addig amíg szegénység van, nyomorúság van, és innen veszik ki a megmaradt szendvicset vagy kidobott kalácsot, mindjárt el is fogyasztja, addig ne várjuk azt, hogy rend lesz.

R.: - Pedig Kaposváron működik népkonyha. Itt pl. tegnap 28-an kértek ebédet, pedig 50 emberre főznek minden nap. És, ha kellene, többnek is tudnának enni adni.

Név nélkül: - Azért nem jönnek, mert illatuk van, tehát nem lehet, mindenki elhúzódik tőlük. Leül oda és nem szívesen ül le oda a másik helyre, mert tiszta ruha, akkor megint szagot kap, szóval ezért nem jönnek be. Szerintem. Nekem ez a véleményem.

R.: - A hajléktalan szálló vezetője elismeri, hogy az ebéddel nem lehet jóllakni egész napra, de szerinte ezt nem is lehet elvárni egy ingyenes szolgáltatástól.

Gulyás János, intézményvezető, Magyar Vöröskereszt Hajléktalanszálló, Kaposvár: - Ettől azt várni, hogy degeszre egye valaki magát, azt én nem hiszem, hogy célja a szociális ellátórendszernek.

R.: - Nem? Akkor mi a cél?

G.J.: - Az, hogy visszasegítsük a munka világába, tehát, ha van lehetőségünk és ők velük egyetértésben és velük együttműködve visszavezetni a munka világába.

R.: - A guberálók többsége azt mondja, nem az élelmiszert keresik. Ez a nő is pl., aki a gyerekével járja a lakótelepet, szó nélkül elment az ételes dobozok mellett. Sokuknak van munkája, a kukázással fizetésüket egészítik ki. Ebből hogy lehet pénzt csinálni?

Név nélkül: - Ott van az alumínium, réz. Mostan találok elektronikai cuccokat azt tudom értékesíteni. Ilyen arany gyűrű, arany nyaklánc, szóval az ilyen dolgokat.

R.: - Ilyenek is vannak kidobva?

Név nélkül: - Persze, már volt, amikor találtunk egy ilyen dolgokat, aranyakat is.

R.: - Kaposvárra a környékbeli településekről is járnak be guberálni, annak ellenére, hogy az önkormányzat rendeletben tiltotta meg a kukázást

Név nélkül: - Most hiába azt mondják, hogy nem szabad, ugyanúgy fogják csinálni az emberek.

Név nélkül: - Persze.

Név nélkül: - Nemcsak mi, az egész olyan, azok, akik már csinálják ezeket. Szóval a megélhetés az ugyanúgy fog menni, fogják is csinálni, továbbra is.

Név nélkül: - Szerintem az, hogy a kukázást betiltják, akkor szerintem megy a rablás meg ilyenek. Szerintem arra rá fognak fajulni, ugyanúgy.

Név nélkül: - Az meg már nem jobb az embereknek, hogy bűnözzenek. És valamiből meg kell éljen az ember, 60 ezer Ft-ból nem lehet megélni, akárki akármit mond.

R.: - A kaposvári hajléktalanszálló vezetője viszont egyetért a guberálás tiltásával.
G.J.: - A hajléktalanság az nem jogcím arra, hogy én a környezetet, a mások lakókörnyezetét teljesen tönkretegyem, összeszemeteljem. Tehát a hajléktalanság nem társadalmon kívüliséget jelent.
R.: - Szabó Máté ombudsman szerint az új rendelet nem megoldás a lakosságot zavaró problémákra.
Szabó Máté, állampolgári jogok országgyűlési biztosa: - A szemétben turkálást tiltja meg ez a rendelet, magát a turkálást. Nem azt, hogy szemetel-e ennek következményeképpen. Tehát, ha valaki szétszórja a szemetet, az a szemetelésnek a szabálysértését követi el. Aki lármázik közcsendháborításnak a szabálysértését követi el. Tehát rendelkezésre állnak a magyar jogban azok a normák, amikkel ezeket a nemkívánatos jelenségeket vissza lehet szorítani.
R.: - Szabó Máté levélben kérte a kaposvári önkormányzatot, vonják vissza a guberálási tilalomról szóló rendeletet. Konkrét jogi kifogást nem fogalmazott meg, de szerinte a rendelet az emberi méltóságot sérti.
Sz.M.: - A hajléktalanság, ami egyébként egy egyre terjedő társadalmi probléma és olyanokat is sújt és sújthat, akik ma még nem gondolnak arra, és még ma megvan a kukájuk és holnap pedig esetleg ők fognak abba a kukába nyúlni. Tehát azt gondolom, hogy a társadalmi szolidaritás és a szociális alapértékek védelmében itt hivatalból kellett fellépnünk.
R.: - Az ombudsman szerint ráadásul be sem lehet tartani a rendeletet. A guberálókon ugyanis legtöbbször nem lehet behajtani a pénzbírságot.
Mv.: - Szita Károly, Kaposvár polgármestere, jó estét kívánok!
Szita Károly, polgármester, Kaposvár:- Jó estét kívánok!
Mv.: - Eléggé jól körüljártuk a témát itt és önnel együtt néztük azt, amit a kollégáink készítettek most megszólalt az ombudsman is. Módosítaná ezt a rendeletet, a tiltó rendeletet, vagy sem? Ennek fényében.
Sz.K.: - Hallgatva az előbb Szabó Máté nyilatkozatát, eldöntöttem azt, hogy találkozni fogok vele és megpróbálom meggyőzni arról, hogy az, az út, ami a kukázáson keresztül vezet, az, az út nem vezet sehova. Ugyanis nem a rosszhoz kell a jogot biztosítani, hanem a jóhoz. És ahhoz, hogy ez hozzáférhető legyen kell az államnak és az önkormányzatoknak a lehetőségeket megadni, mint ahogy a Kaposvári Önkormányzat ezt megtette.
Mv.: - Az a rendelet, amiről beszélünk, az gyakorlatilag egy olyan tiltó rendelet, mintha az ember a piroson menne át közlekedés közben? Jól értem?
Sz.K.: - Igen, nem szabad kukázni, guberálni Kaposváron.
Mv.: - Tehát nem szabad belenyúlni a kukába.
Sz.K.: - Nem. Nem akkor büntet a Kaposvári Önkormányzat, a közterület-felügyelők, amikor derékig valaki a kukában van, és a kirakott vagy kidobott Szokol rádiót próbálja onnét kivenni, megpróbálja megjavítani, azért, hogy eladja. Valljuk be őszintén nemcsak a Szokol rádió kerül ki a kukákból, a konténerekből. Hanem azért büntet, ami azt követően marad. Nem tudom, hogy ön látott-e már olyan guberáló embert, aki seprűvel a hóna alatt megy guberálni. Mert mi még ilyennel nem találkoztunk.
Mv.: - Beszélhetnénk a lomtalanításról, hasonló a probléma, amikor ezeket a kupacokat széttúrják azok, akik hasznosítható tárgyakat, dolgokat keresnek. De, ha jól értem, akkor ön is szétválasztja azt, hogy valaki a kukában keres valamit, vagy, ha a kukából kiszórja és úgy hagyja. Érdemes a kettőt kettéválasztani? Vagy ön azt mondja, hogy ezt az egészet teljesen másképp kellene rendezni.
Sz.K.: - Nézze, az embernek a tiszta környezethez joga van és magához az egészséghez is, és nem az én véleményem fontos ebben, hanem a kaposváriaké. Én minden évben legalább 100 olyan lehetőséget kérek és adok is magamnak, amikor a kaposváriakkal találkozhatom és nem az a lényeg, hogy én mit mondok, nem az a lényeg, hogy én mit találok nagy problémának, hanem az, amit ők mondanak, és ők ezt jelentős problémának találják.
Mv.: - Ennek ellenére úgy tűnik, hogy vannak Kaposvárott és nyilvánvaló Magyarországon mindenhol, hiszen a kukázás nem kimondottan kaposvári jellegzetesség, ezt ugyanúgy lehet Budapesten bárhol látni, a világban, hiszen filmekben lehet látni jellemző városi jelenetek, amikor hajléktalanok guberálnak. Ennek ellenére milye megoldás lehet az, amikor maguk a guberálók mondják, akár az ön szemébe is, hogy hiába tiltják meg, folytatni fogjuk. Ilyenkor mit lehet csinálni?
Sz.K.: - Nézze, nem a rosszhoz kell a lehetőséget biztosítani, ilyenkor azt kell csinálni, amit mi is csinálunk, aki dolgozni akar és munkalehetőséget, mert ehhez van joga, az munkát kap Kaposváron. Az, akinek nincs elég keresete ahhoz, és mondjuk az egészsége nem teszi lehetővé, hogy dolgozhasson, az kérjen és kap lehetőséget a várostól, pénzt és minden egyéb juttatást. Na ez a tisztességes emberi joghoz való jutásnak a lehetősége és ezt kell megteremteni és a város ezt megteremtette. És nem az a lehetőségnek a megadása, amit a ombudsman úr kért tőlünk, hogy engedjük meg és legalizáljuk a guberálást, mert ezt jelenti az ő kérése felénk.
Mv.: - A mai világban nagyon sok olyan dolog van, ami bizonyos rétegek számára hasznosítható mások számára pedig már fölösleges. Ezt az ellentétet hogyan lehet feloldani?
Sz.K.: - Még egyszer mondom, nem akkor büntet a Kaposvári Önkormányzat, amikor derékig valaki a kukában van, és megtalálja azt a Szokol rádiót, amit értékesíteni akar, akkor büntet, amikor a Szokol rádió mellől, vagy a Szokol rádió mellett nagyon sok minden kikerül a közterületre a kuka környékére. Akkor viszont büntet.
Mv.: - Azt el lehet képzelni, hogy esetleg fizikailag is körbehatárolják a kukákat például? Tehát, hogyha a guberálók elszántak és azt mondják, hogy akkor is fogunk, hogyha, akkor létre lehet hozni karámokat, kerítéseket, le lehet ezeket zárni. Nem akarok ötletet adni, csak kérdezem, hogyha van egy ekkora ellenállás azok között, akikért mondjuk ez a rendelet született, akkor mit lehet még megoldásként kitalálni?
Sz.K.: - Megtettük, kaposváriak kérték, önkormányzat támogatásával szép takarórácsokkal fogtuk közre és növényekkel futtattuk be a lakótelepi konténereket. Azért, hogy rendezett legyen ez a környék. A lakók pénze is bent volt ebben a beruházásban, és gondoljon bele, amikor azzal szembesülnek, hogy saját pénzükön megépített és számukra is esztétikusnak tartott környezet úgy néz ki egy-egy guberálás után, ahogy itt a képen is látható volt.
Mv.: - Akkor ez már rongálás is. Ezek szerint, ha jól értem.
Sz.K.: - A közterület szennyezése.
Mv.: - Mennyit költ a város arra, hogy mondjuk a közterületet ellenőrizzék?
Sz.K.: - Sokat költ a város arra.
Mv.: - Azért kérdezem, hogy elmennek-e pluszpénzek arra, hogy betartassák a rendeletet, vagy lehetne máshol is helye ennek a pénznek?
Sz.K.: - A kukázások után egy kukakommandót kellett létrehozni a városnak azért, hogy rendet tartson. Ez évi 12 millió Ft-ba kerül.
Mv.: - Ezt lehetne másra is költeni.
Sz.K.. - Igen.
Mv.: - Mikor fog találkozni az ombudsmannal?
Sz.K.: - Kérni fogom tőle a lehetőséget és remélem, hogy meg tudom győzni arról az álláspontról, hogy az, az út, amely a kukán és a kukázáson keresztül vezet, az tényleg nem vezet sehova.
Mv.: -Ha nem tudja meggyőzni, akkor a város kezében a döntés.
Sz.K.: - Kaposváron továbbra is tilos lesz a guberálás.
Mv.: - Köszönöm, hogy itt volt.
Sz.K.: - Köszönöm szépen.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com