Dél-Dunántúl

Országosan is az egyik legjobb hajléktalanellátó rendszer épült ki a baranyai megyeszékhelyen – hangzott el a pécsi Esélyek Házában megrendezett keddi kerekasztal-beszélgetésen.

Egy tavalyi törvény megengedi az önkormányzatoknak, hogy „lehetőségük legyen szigorúbb közterületi szabályok és szankciók megállapítására helyi rendeletükben például a hajléktalanok kitiltására a közterületekről”. Ezzel kapcsolatban szerveztek kerekasztal-beszélgetést kedden Pécsett, amelyen Balog Gyula hajléktalan-szakértő, valamint a rendőrség és a Támasz Alapítvány képviselői is elmondták a véleményüket.

Mint elhangzott, Magyarországon éves szinten 160 millió forintot fordítanak a hajléktalanok ellátórendszerének támogatására, ebből 12-12 millió forinttal gazdálkodhat három nagyváros, köztük Pécs is. A baranyai megyeszékhelyen országos viszonylatban is az egyik legjobb hajléktalanellátó rendszer épült ki.

Hajdu Krisztián, a Támasz Alapítvány szakmai vezetője elmondta, évről évre egyre többen veszik igénybe az ellátórendszert, köztük olyanok is, akiknek van valamilyen fedél a fejük fölött, de mélyszegénység vagy egyéb okok miatt rászorulnak a hajléktalan-ellátásra. Mindenkit hajléktalannak tekintenek, aki bemegy a melegedőbe vagy a népkonyhára.

Balog Gyula kiemelte, az „otthontalanok” az utcából élnek, ott kapnak pénzt, élelmet, ruhákat, egyebeket. Hiába próbálja meg eltüntetni őket onnan az állam, ameddig nem biztosít pénzt a megélhetésükhöz, azaz nem pótolja az utca által biztosított bevételt, addig folyamatosan visszaszivárognak ezek az emberek a közterületekre.

A pécsi központi rendőrőrs vezetője, Arató Attila elmondta, minden jogsértővel szemben fellépnek, köztük a hajléktalanokkal is, közel ötvennel van rendszeresen dolguk a rendőröknek. Szoros munkakapcsolatban vannak az alapítvánnyal, folyamatosan figyelik a járőrök a közterületeket, részben ennek is köszönhető, hogy már évek óta nem fagyott meg hajléktalan a városban.

Jól működik a kötelező életviteli tanácsadás

Magyarország elmarad a hajléktalankérdés megoldására szánt pénzek tekintetében: mert míg Dániában 67 millió, Finnországban 100 millió, Angliában 230 millió eurót fordítanak a nemzeti hajléktalanstratégiára, addig hazánkban mindössze 160 millió forintot. Angliában tíz év alatt harmadára csökkentették az utcán élő hajléktalanok számát, a lakhatási lehetőség megteremtésével. Hollandiában személyre szabott megoldásokat keresnek a szakemberek, egyénileg foglalkoznak minden érintettel.

Norvégiában a krízisszállások minőségének javítását írta elő a kormány, Svédországban pedig éjjel-nappal működő elérési pontokat hoztak létre, amelyek pillanatok alatt az ellátóhelyekre irányítják a hajléktalanná vált embereket. Emellett a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, illetve a kötelező életviteli tanácsadásra, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Ellátó intézmények Pécsett:  

népkonyha 50 fő
nappali melegedő 200 fő
férfi éjjeli menedékhely 70 fő
női éjjeli menedékhely 20 fő
férfi átmeneti szálló 40 fő
női átmeneti szálló 20 fő
hajléktalanok ápoló otthona 50 fő
hajléktalanok lábadozója 15 fő

 

 

Az intézményekben megfordulók száma
2008-ban 886 fő
2009-ben 1054 fő
2010-ben 1100 fő*
*Becsült adat, még nincs végleges szám
(Forrás: Támasz Alapítvány)


Tányérról a rántott húst

A legtöbbször garázdaság, szabálysértés miatt intézkednek a rendőrök a hajléktalanokkal szemben. Az esetek közt volt olyan, amikor a Király utcában a rántott húst lopták ki egy turista tányérjából, amíg nem figyelt oda. Ennél sokkal jobban irritálta a járókelőket, amikor arról értesítették a rend őreit, hogy valaki éppen WC-nek használja a parkot, a szökőkút mellett végzi a dolgát bokáig letolt nadrággal.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com