Dél-Dunántúl

Súlyos pénzbüntetéssel vagy börtönnel is sújthatják a jövőben azokat a hajléktalanokat, akik elutasítják a segítséget. A parlament előtt levő törvénymódosító indítvány egyik szerzője egy pécsi országgyűlési képviselő.
Százötvenezer forintos pénzbírsággal vagy elzárással sújtható az a hajléktalan, aki visszaesőként, életvitelszerűen használja a közterületet, vagy az „életvitelszerű lakhatáshoz használt ingóságok közterületen történő tárolására vonatkozó szabályokat ismételten megszegi” – áll abban a javaslatban, amelyről várhatóan ősszel szavaz az Országgyűlés.

– Szó sincs arról, hogy börtönbe akarnánk juttatni a hajléktalanokat – cáfolta az ellenzék vádjait Csizi Péter, Pécs alpolgármestere, aki egyedüli vidéki országgyűlési képviselőként csatlakozott fővárosi kormánypárti honatyák által kezdeményezett módosításhoz.
– A célunk, hogy lehetőséget adjunk az önkormányzatoknak arra, hogy olyan helyi rendeleteket alkothassanak, amelyekkel nagyobb esélylyel léphetnek fel az együttélés szabályaira fittyet hányó, a segítséget elutasító hajléktalanokkal szemben – tette hozzá. Mindeddig pénzbüntetést szabhattak ki a települések, ez azonban súlytalan volt, mivel az érintettektől nem lehetett behajtani, így visszatartó ereje sem volt.
Csizi Péter kifejtette, Pécsett közpénzből évente mintegy háromszázmillió forintot fordítanak hajléktalanok ellátására, az utóbbi húsz esztendőben szakmailag megalapozott, jól működő ellátórendszer állt fel a baranyai megyeszékhelyen. A Kertvárosban a közelmúltban egyházi közreműködéssel nyílt egy nappali ellátó, ami máris látványos javulást hozott. Ennek fejlesztésével további eredmények érhetők el, azonban azt is látni kell, hogy vannak, akik nem veszik igénybe a számukra kínált lehetőségeket, s a lakók nyugalmát zavarják, a politikus szerint ezért indokolt a nagyobb szigor lehetőségének megteremtése.

Hozzátette, a részletekről még egyeztetnek a Belügyminisztériummal, ennek nyomán kristályosodhat ki például az is, hogy az elzárás milyen időtartamú lehet.

Az ombudsmannak nem tetszik az elképzelés

Szabó Máté ombudsman a közelmúltban közzétett állásfoglalása szerint aggályos és előkészítetlen a szabálysértési törvény tervezett módosítása. Szerinte a hajléktalanság, a szegénység megbélyegzése, kriminalizálása olyan út, amely nem kezeli, hanem elrejti a valódi problémát.
Az utóbbi években jelentősen javult a hajléktalan emberek többsége és az ellátó szervezetek közötti együttműködés, ha azonban az eddig rendelkezésre álló pénzösszegek csökkennek, és helyükre a szigor, a törvényi fenyegetés, néhol a „szociális zaklatás” kerül, az sérti a hajlék nélküliek emberi méltóságát, nehezíti az ellátórendszerben dolgozók munkáját – áll az országgyűlési biztos közlemé-nyében. Az ombudsman szerint az elzárás kiszabásának lehetőségével „letérünk az európai útról”.

Más területekre vándoroltak a belvárosból

A pécsi koldusrendelet múlt tavaszi bevezetése óta a belvárosból gyakorlatilag kiszorították a hajléktalanokat – akik más városrészekbe vándoroltak. A legtöbb lakossági panasz a Kertvárosból és Uránvárosból érkezik. A tapasztalatok szerint azonban amióta megnyílt a tüskésréti hajléktalan nappali ellátó, kevesebb a rendbontás a közeli városrészekben.

A Pécsi Rendőrkapitányság egyébként mintegy százötven főre teszi azon hajléktalanok számát, akikkel rendszeresen probléma van. A hajléktalanokon belüli szűk csoport többsége szenvedélybeteg, sokan többszörösen büntetett előéletűek. Idén eddig a belvárosban mintegy 150 személy ellen tettek feljelentést koldulás miatt. Emellett közterületi alkoholfogyasztás, csendháborítás, köztisztasági szabálysértés miatt intézkednek velük szemben.

Fotó: Löffler Péter

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com