Dél-Dunántúl

Túl vagyunk az első őszi fagyokon, a fővárosban már kihűlés miatt meg is halt két hajléktalan. Pécsett nagyon odafigyelnek az otthon nélkül az utcán élőkre, és itt nincsenek olyan szigorú szabályok sem ellenük, mint például Józsefvárosban.

Hosszú évek óta tavaly fordult óta először, hogy kihűlés miatt hunyt el egy hajléktalan, a Magasházban találtak rá. A többi halálesetet baleset vagy erőszakos cselekmény előzte meg, ami azt jelenti, hogy az ellátásukkal foglalkozó szervezetek és a társadalom is odafigyel rájuk.


- Folyamatosan bővül a hajléktalanok segítését célzó intézmények, épületek száma – tudtuk meg Moór Esztertől, a pécsi önkormányzat Népjóléti és Sportbizottságának elnökétől. – Ide tartozik a Névtelen utcai ellátó, illetve a Tüskésréten megnyílt nappali melegedő, de Uránvárosban is igyekszünk megoldást találni. Összességében mintegy ezer hajléktalan lehet a városban, és elsődleges célunk, hogy segítsük őket. Aktívan dolgozik egy operatív testület a folyamatosan felmerülő problémákon, a klasszikus hajléktalankérdés mellett a peremkerületekben, szőlőkben fűtetlen épületekben élőkre is odafigyelünk. Bár ez az ezer soknak tűnik, azt kell mondanom, hogy a Belvárosban csökken a számuk.


Ennek egyik oka lehet az önkormányzat rendelete, amely tiltja itt a kéregetést, de összességében nem számít szigorúnak a helyi szabályozás, inkább az ellátásukra koncentrál. Pedig Magyarországon akad ellenpélda is, elég a Budapesten, Józsefvárosban nemrég elfogadott rendeletre utalni, amely tiltja például a közlekedési lámpánál kéregetést, a kukázást, az életvitelszerűen a közterületen tartózkodást. Ennek hatására az elmúlt napokban százas nagyságrendben történt eljárás, büntetés.

- A pécsi önkormányzat nem ezt az utat kívánja járni – erősítette meg Moór Eszter. – Azt gondolom, ez nem oldja meg a kérdést, ettől még a hajléktalanok továbbra is éheznének, fáznának.

M. Z.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com