Dél-Dunántúl

Ahol ingyenes a bevásárló kocsi, onnét eltűntek, ahol kell fizetni a használatért, ott továbbra is jelen vannak a hajléktalanok. A kocsi elkérése koldulásnak minősül, ez azonban nem engedélyezett. Civil ruhás rendőrök csapnak le az ilyen módon kéregetőkre az egyik kaposvári szupermarketnél. A hajléktalan gondozási központ vezetője szerint a feljelentés mit sem ér, hiszen a büntetést nincs miből fizetniük ezeknek az embereknek, akik a legtöbb esetben alkoholra költik a kocsi-pénzt.

Az egyik kaposvári belvárosi hipermarketnél ingyen használható a kocsi, mint az árválkodó kocsik is jelzik, nem érdeke már a vásárlónak visszavinnie vagy a hajléktalannak elkérnie egy százas reményében. Egy közeli, szintén belvárosi üzletnél viszont gyakori vendégek a hontalan. Nem vásárolnak, koldulnak. Hiszen a kocsi elkérése annak bizonyul. Az áruháztól nem kaptunk forgatási engedélyt, azt mondták, mindenhol jelentkező probléma a kocsi-kérés, ezzel pedig nem szeretnék rossz fénybe hozni üzletüket. Kaposváron a központban viszont ennél az üzletnél van pénzbedobós rendszer. S a rászoruló oda megy, ahonnét forintokat remélhet. És kapnak is, bár a vásárlók is megnézik, kinek adják oda a bevásárlókocsit.

Kerekes László:
- Igen, mindenképpen, hogyha olyan, hogy alkesznak néz ki, annak nem adom oda.

Nikosz Galisz:
- Hát, valamikor odaadtam a kocsit, valamikor nem.
- Mitől függött? Megnézte azt, hogy kinek adja?
- Attól függött, hogy most a nejem nem nagyon szereti a hajléktalanokat, amikor én magam voltam, akkor odaadtam nekik.

Ez a férfi szerint nem kellene büntetni a kocsi-elkérését.

Baranyai Tibor:
- Bent van egy 100-as, egy 20-as, lehet, hogy éppen az aznapi kajáját fedezi neki. Én oda szoktam adni.

Azonban a tapasztalat mást mutat, ha a költési célt nézzük, ezt már a Hajléktalan Gondozási Központ vezetője mondja.

Gulyás János - vezető, Hajléktalan Gondozási Központ:
- Hogyha valaki nekik nem azt mondaná, hogy odaadom a kocsit, tolja vissza, hanem adna 2 zsemlét és mondjuk egy doboz üdítőt, elfogadnák?
- Ne tudja meg, hogy milyen csúnyákat mondanának róla. Van persze olyan is, aki éhes, és van, aki ténylegesen ezért megy oda, de ennek a százalékos aránya 90 a 10-hez.
- Piára kell?
- Egyértelműen italra kell.

Sokszor ittas hajléktalanok kérik el a kocsikat, akik az üzletek környékén töltik a napjukat. Ottjártunkkor is éppen az egyik hontalan a bevásárlóközponttal szemben tartotta sziesztáját. A rendőrök akár egyenruhában, akár civilben, igyekeznek kiszűrni az ilyen módon kéregetőket. Ha tetten érés van, akkor eljárást indítanak.

Koncz Katalin - szóvivő, Kaposvári Rendőrkapitányság:
- A szabálysértési törvény szerint, aki a járókelőket leszólítja pénz kérés vagy szerzés céljából, az szabálysértést követ el. Tehát ebben az esetben a rendőrségnek helyszíni bírság kiszabási, illetve feljelentési lehetősége van.

A helyszíni bírság maximuma 50 ezer forint, azonban ennyi pénzre nem számíthatnak a rendőrök a helyszínen, így szabálysértési eljárást indítanak, amelyet már a Kormányhivatal folytat le. A pénzbüntetés bevasalhatatlan - véli a Hajléktalan Gondozási központ vezetője.

Gulyás János - vezető, Hajléktalan Gondozási Központ:
- Sok esetben ez röhejes, abban az értelemben röhejes, hogy nem tudnak velük mit kezdeni. Hát, ha nincs jövedelme és nincs más ellátása, ebből az összegyűjtött kocsipénzből fogják levonni? Nem. Ők mindaddig csinálják ezt, amíg tartósan össze nem jön annyi börtönbüntetés vagy annyi büntetés, hogy az leülik és kezdődik minden előlről.

A kéregetők döntő többsége alkohol- és súlyos beteg, a létfenntartáshoz számukra alkoholra van szükség. A probléma kezelése azonban így nem megoldott a szociális ellátó rendszerben. Gulyás János szerint több, a hajléktalanok képzését segítő forrásra lenne szükség, hogy értelmet kapjon az életük, azonban azt se lehet elfelejteni, hogy a hontalan is akarja a változást - emlékeztet a központ vezetője.

(Somogy TV, Híradó)

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com