Dél-Dunántúl

 

A magántulajdonban lévő pécsi Magasház és az MDF-székház után a Siklósi úton lévő, egykori laktanya területén megmaradt házakba is beköltöztek a csövesek. Az elmondásuk szerint guberálással foglalkozó beköltőzök kezéből reggel kilenckor nem hiányzott a jó minőségű dán sör sem.

A spanyol Grupo Milton tulajdonában lévő, elmúlt években őrizetlenül hagyott, háborús állapotokat tükröző Magasház mellett, a rendszerváltásban oroszlánrészt vállaló MDF pécsi székháza után a csövesek tanyát vertek a Siklósi úton is.

A Siklósi út mellett, a volt katonai létesítményekből mindössze egyetlen épület áll. A környéken mindent lebontottak, aszfaltcsíkok jelzik csak az egykori útvonalakat. A kerítés nélkül hagyott területen, a fűben életveszélyesen bújnak meg a tíz-húsz centiméteres üvegszilánkok, és – ahogyan ez szinte már megszokott – nyitott aknák és szemét, mocsok mindenhol.

A házból reggel kilenckor már gitározás hangja szól, egy girhes kutya bizonytalanul vakkant felénk, majd inkább elhallgat. Egy 180 centiméter magas, hosszú hajú férfi tántorog elő a ház oldalából.

- Én nem itt lakom, nekem van négy lakásom – mondja, bár nem túl meggyőző az elhagyott kinézete alapján. – A feleségem súlyos beteg, néha ezért beindulok, akkor vagyok itt velük, jól érzem magam, van nekem pénzem – teszi hozzá.

Szólongatásra kijönnek még többen, kezükben a jó minőségű dán sör. Hogy miből?

- Vasazunk, meg guberálunk, abból élünk, nincs más jövedelmünk – kezdi a kalapos, harmincas éveiben járó Józsi, miközben a háttérben már rázendítenek többen. A folyosók lecsupaszítva, koszosak, mindenütt üvegszilánk, egy – kit tudja, honnan szerzett – mountain bike támaszkodik a falhoz.

- Úgy tízen lakunk itt, én két hete jöttem, a többiek viszont már hónapok óta itt laknak – veszi át a szót az alacsonyabb Dezső. – Nem jó a hajléktalanszállón, inkább itt vagyunk, ismerjük egymást, itt nincs balhé, nem bántunk mi senkit.

- Nagyon zavaró a jelenlétük, sokszor jönnek ide kéregetni, én viszont nem akarom, hogy a kisbabám valamilyen betegséget kapjon – mondta a 24 éves Nikolett, akit a közeli bevásárlóközpont parkolójában szólítanak le a kéregetők.

A közelben lévő panelházakban lakó Kovács Péter azonban már sarkosabban fogalmaz, mint mondta, megszállták a környéket, s nem igazán meri napközben sem leengedni a gyerekeit a házból játszani, nem éppen bizalomgerjesztőek ezek az alakok.

Kerestük a terület tulajdonosát is, miért nem őrzik, tartják rendben a területet, ám őket nem tudtuk utolérni.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com