Dél-Dunántúl

A megye több városában is csaknem teltházzal üzemelnek a hajléktalanszállók. Sőt, az éjszakai mínusz 15 fokos hideg hírére az intézményvezetők további létszám emelkedésre számítanak. Viszont még mindig vannak olyan fedél nélküliek, akik a farkasordító hideg ellenére is az utcát választják.

 Teltházzal üzemel a kaposvári hajléktalanszálló. Az intézményben már előkészítették a matracokat is, szükség esetén az előtérbe is lehet aludni. Kovács István már évek óta igénybe veszi az ellátást, azt mondja: enélkül megfagyna kint, a zimankóban.


Kovács István:

- Sehova nem tudnék menni, nincs semmim. Mindenkim meghalt, egyedül vagyok. Itt van minden, lehet zuhanyozni, fürödni, minden.

 Gulyás János azt mondja: a legtöbb hajléktalan igénybe veszi az ellátást, ám néhányukkal szemben még mindig tehetetlenek.

Gulyás János, intézményvezető, Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központ:

- Van néhány önfejű és veszélyeztetett. Tehát úgy önfejű és úgy veszélyeztetett, hogy igazán nem akar senkivel sem találkozni, semmifajta megoldást nem fogad el tőlünk. Rendszeresen viszünk nekik teát, meg élelmet, de nem akarnak ide bejönni, van, aki évek óta senkivel nem akar találkozni.

 Így ők a farkasordító mínuszokban is az utcát és az elhagyatott épületeket választják- tette hozzá az intézményvezető. A hajléktalanszálló Siófokon is megtelt, a szokásos létszám többszöröse keresi most a meleget.

 Csák Tivadarné, szakmai vezető, Gondozási Központ, Siófok:

- Nappali melegedőben az elmúlt napokban 48-50 fő jelent meg, az éjjeli menedékhelyen pedig olyan 39-40. Ez a szám emelkedhet, a tavalyi évben is január-februárban, mikor az a krízis időszak volt, akkor olyan 60-70 főre emelkedett a forgalmunk.

 A balatonparti városban ugyanakkor mintegy 10-15 fedél nélküli az, akik a kapun kívülről szemlélik a melegedőt, saját akaratukból-mondja a szakember. Őket legfeljebb a mínusz 10-20 fokos hidegben lehet rábírni, hogy vegyék igénybe az ellátást. Barcson már hetekkel ezelőtt berendezték a hajléktalan melegedőt. Mindössze hét fővel számolnak. Jelenleg öten tartózkodnak a szállón, ám ez az arány a hétvégén emelkedhet- mondja a jegyző.

 Balázsné Dr.Vástyán Krisztina, jegyző, Barcs:

- A rendőrséggel együtt nyilván figyeljük, hogyha esetleg valaki, aki nem településszintű lakos, de veszélybe kerülne, akkor nyilván az ő rendelkezésére is rendelkezésre áll a melegedő.

 Az időjárás előrejelzések szerint szombat virradóra mínusz 15 fokig is süllyedhet a hőmérséklet, ezért fontos, hogy azok a hajléktalanok, akik rendszeresen kerülik a melegedőt, tegyék félre korábbi konfliktusaikat, és keressék a melegedőket, a hidegben ugyanis az alkohol sem melegíti az embert, így a kihűlés veszélye már rövid idén fennáll- hangsúlyozzák a szakemberek.

(Somogy TV, Híradó)

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com