Dél-Dunántúl

Öt év alatt nagyjából hatszáz fővel emelkedett azok száma, akik a hajléktalan ellátással foglalkozó Támasz Alapítványhoz fordultak segítségért. Mint Hajdu Krisztián szakmai vezetőtől megtudtuk, egyre több olyan emberrel kerülnek kapcsolatba, akik - bár nem nevezhetőek a szó legszorosabb értelmében hajléktalannak -, ám a nehéz anyagi helyzetükben az alapítványhoz fordulnak. Napjainkban mintegy háromszázan élnek a pécsi utcákon.

 A pécsi Támasz Alapítványnál 2008 óta készítenek összegzést a civil szervezethez forduló hajléktalanokról. 

- A tapasztalatok azt mutatják, minden esztendőben a korábbinál több embert számolunk össze - vágott bele Hajdu Krisztián szakmai vezető. A számokkal kapcsolatban hozzátette: 2008-ban nagyjából kilencszáz embert regisztráltak, 2011-ben azonban már 1500 főt. Hogy tavaly pontosan mennyien voltak, még nem lehet tudni, ám várhatóan hasonló nagyságú számot mutat majd az összegzés.


A környező hétvégi telkeken is sokan vannak


A szakmai vezetőtől megtudtuk, a Pécs melletti települések szőlődombjain és hétvégi telkes, sokszor komfort nélküli házaiban is sokan húzzák meg magukat. Ezeken a helyeken mára zárt csoportot alkotnak a hajléktalanok, így őket nehéz elérni, a segítő szándék ellenére is.

Hajdú szerint „a folyamatos, egyenletes növekedés mögött az egyre nagyobb méreteket öltő szegénység húzódhat meg". E mellett Pécs vonzza is a hajléktalanokat, hiszen a régióban csak itt kapnak komplex szolgáltatást a legelesettebbek. A számítások szerint a pécsi hajléktalanok mintegy tíz-tizenöt százaléka jött más településről.

Nehéz ugyanakkor megmondani, ki számít fedél nélkülinek.

- Manapság egyre több olyan emberrel kerülünk kapcsolatba, aki nem az utcán él, ám így is nagy segítség a számára, hogy ételt és egyéb szolgáltatásokat nyújtunk. Nem vizsgálhatjuk, hogy valóban fedél nélküli kliensről van-e szó, így mindenkinek segítünk, aki hozzánk fordul - mondta.

Mindenesetre Hajdu Krisztián szerint a hajléktalanokkal foglalkozó pécsi szervezetek (a Támasz mellett a Máltai Szeretetszolgálat és a katolikus egyház segít) gyakorlatilag az összes fedél nélkülit ismerik a városban.

- Az utcán nagyjából háromszázan élhetnek. Talán meglepő, de ez a szám évek óta stagnál, a kliensek azonban folyamatosan cserélődnek - jegyezte meg.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com