Dél-Dunántúl

Teljes kihasználtsággal működnek a hajléktalanszállók Tolna megyében, ahol az idei télen is több, életveszélyben lévő emberen segített a krízisügyelet – tájékoztattak a szociális intézmények vezetői. A szekszárdi, 26 férőhelyes hajléktalanszálló már november 1-je óta tele van, ezért éjszakára is megnyitották a nappali melegedőt, ahol így további 10-15 embert matracokon helyezhetnek el – számolt be az ellátásról Szűcs László, a Hajléktalansegítő Szolgálat szakmai vezetője. Mint mondta, a tolnai megyeszékhelyen ennél jóval többen élnek hajlék nélkül, számukat 100-120 körülire becsülik. Télen sokan közülük egészségügyi intézményekben, ismerősöknél találnak menedéket, „aki pedig már hosszabb ideje az utcán él, rutinosabb, és megtanulja, hogyan lehet a hideget túlélni” – tette hozzá a szakember.

A szekszárdi szolgálatnál működik a Tolna megye teljes területéről hívható krízisügyelet telefonja, amelyen a segítségre szoruló hajléktalanokról lehet bejelentést tenni. A szolgálatvezető közlése szerint 2010. januárban hét-nyolc, életveszélyben lévő emberről érkezett jelzés a krízisvonalon. Ilyen esetekben a szolgálat munkatársai elmennek a helyszínre és a hajléktalanszállóra, ha kell, a hajléktalant kórházba, detoxikálóba szállítják. Ha az érintett saját felelősségére a szabadban marad, takaróval, élelemmel látják el.

A 12-12 férőhelyes paksi és dombóvári hajléktalanszálló vezetői arról számoltak be: egy-két rászorulónak van már csak hely. Mindkét intézmény tartja a kapcsolatot a szállón kívül élő hajléktalanokkal, bár utcai szociális munkára nincs működési engedélyük. „Nem hagyunk senkit az utcán” – mondta Gogolák Róbertné, a paksi szociális otthon vezetője. Bár minden paksi hajléktalant befogadnak, néhányan visszautasíták a segítséget. Nekik a hajléktalanszálló egy munkatársa naponta élelmiszert, meleg teát visz – tette hozzá az intézményvezető.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com