Dél-Dunántúl

Mire elmúltak a kemény mínuszok - Pécsett legalábbis remek idő volt ma, fagypont körül -, a MÁV Zrt. az ország összes pályaudvarának várótermét megnyitotta a rászorulók számára. A szakemberek szerint Pécsett hajléktalanok aligha használják majd tömegesen az ideiglenes melegedőt, mivel eddig a pályaudvarok közeléből is elzavarták őket. A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának csütörtöki közlése szerint a vasúttársaság csütörtökön 18 órakor adta ki az utasítást, amely szerint a rendkívüli időjárási viszonyokra való tekintettel valamennyi pályaudvar várótermébe betérhetnek a rászorulók, de mint megjegyezték, ez technikailag nem minden állomáson megoldható - írja az MTI.

Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-t napközben arról tájékoztatta, hogy a rendkívüli hideg miatt több intézkedést is hozott a kormány: a többi között azt kérte az önkormányzatok és a közintézmények vezetőitől, hogy nyissák meg a hajléktalanok nappali fogadására alkalmas helyiségeket és lehetőség szerint biztosítsanak meleg teát a rászorulóknak.

Közlése szerint a kormány felkérte a MÁV vezetését, hogy a nagyobb városokban, így Budapesten is, tegye lehetővé - az elmúlt években már bevált gyakorlat szerint - egy-egy váróterem nappali nyitva tartását a hajléktalan emberek számára. Az állami tulajdonú erdőgazdaságoktól pedig azt kérték, biztosítsanak lehetőséget arra, hogy a rászorulók ingyenesen gyűjthessenek tűzifát.

A kormányszóvivő elmondta: a Szociális és Munkaügyi Minisztérium ötmillió forinttal támogatja a Hajléktalanokért Közalapítvány azonnali beavatkozásokat lehetővé tevő alapját annak érdekében, hogy az utcai szociális munkát segítő eszközöket vásároljanak, illetve hogy a nappali melegedőket hétvégén és éjszaka is tartsák nyitva. Hozzátette: a honvédelmi tárca napokon belül meleg takarót, ruhát biztosít a rászorulóknak.

A hajléktalanellátásban dolgozó szakemberek és intézmények tájékoztatása szerint az ország valamennyi nappali melegedője és szállója megtelt, sok helyen nagy a zsúfoltság. Az utcai szociális munkások a fővárosban és az ország valamennyi városában folyamatosan járják az utcákat, takarókat és meleg teát adnak a fedél nélküli embereknek. Az enyhülésig folyamatosan nyitva lesznek a MÁV-pályaudvarok.

Pécsett is tömve vannak az éjjeli menedékek, és működtetetőjük, a Támasz Alapítvány szakmai vezetője arról tájékoztatta lapunkat: a létszám az elmúlt éjjel sem csökkent. Ebből is lemérhető, hogy tömegesen nem lepik el hajléktalanok a várótermeket. - Ez egy pozitív gesztus, de mivel a vasút őrzői eddig elzavarták a hajléktalanokat, nagy tömegre aligha lehet számítani, legalábbis a részükről - mondta Hajdu Krisztián.

A szakember hosszú évekig dolgozott szociális munkásként, és akkor is azt tapasztalta: amíg nyitva voltak a várótermek, az ott verekedő, randalírozó - nem hajléktalan - csoportok miatt az igazán rászorulók már akkor is csak elvétve húzták ott meg magukat. Nem véletlen az sem, hogy bezárták éjszakára az állomást.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com