a világból

A tizennégy éves Betty Snyder pizsamája elázott a szemerkélő hideg esőben, miközben a városi park füvére öklendezett. Körülötte több idősebb fiú álldogált tanácstalanul, azon tanakodva, hogy mitévők legyenek a lánnyal. Betty azt mondta előzőleg nekik, hogy egy hete szökött meg otthonról, mert összeveszett az anyjával. A lány remegett, arca felduzzadt. Egyre csak esküdözött, hogy nem fog még egyszer az utcán aludni, ahol idősebb hajléktalan férfiak vagy drogosok törhetnek rá - írta a The New York Times című napilap riportjában, amely az Egyesült Államokban, az Oregon állambeli Medford városkában élő hajléktalan fiatalokról szól. A fiúk is elszöktek családjuktól, de Betty esete súlyosabb volt, mivel szülei bejelentették eltűnését a rendőrségen. Ha a fiúk befogadják éjszakára sátrukba, őrizetbe vehetik őket azon a címen, hogy szökevényt rejtegetnek.
 
"Folyton ilyen esetekbe ütközünk" - közölte a 18 éves Clinton Anchors, a fiúk egyike. Öt társával egy éve él az utcán, és nem kevesebb mint húsz gyereket vettek eddig pártfogásukba. Akadt közöttük 12 éves is. Kiokosították őket arról, hogyan kerüljék el a rablókat és a rendőröket, miként élhetik túl a hideget, hol találhatnak élelmet.


"Először mindegyiket megpróbáljuk hazaküldeni - tette hozzá Clinton, aki maga is 12 évesen hagyta el otthonát. - Ám sokszor nem hajlandók hazamenni, mert otthon valóban nagyon rossz a helyzet. Lényegében mi válunk számukra új családjukká".

Az utóbbi két évben, a válság nyomán az amerikai kormány illetékesei és a szakértők azt tapasztalták, hogy mind több fiatal hagyja el otthonát. Közülük sokan 13 év alattiak. A házak elárverezése, az elbocsátások, az emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárak, az alacsony bérű lakások hiánya óriási terheket rótt a családokra, ennek hatása tovább gyűrűzött a tizenévesekre és a még fiatalabb gyerekekre.

Kormányzati és szakértői becslések szerint évente legalább 1,6 millió fiatalkorú szökik meg otthonról vagy kerül utcára, mert szülei kidobják őket. Sokan közülük egy héten belül hazatérnek, igaz, erről már nem készül átfogó és naprakész statisztika. A legjobb támasznak az a felmérés tűnik, amely a hivatalos keresési programokban megtalált fiatalok számát tünteti fel. 2002-től - amikor a módszert bevezették - 2008-ig számuk 550 ezerről 761 ezerre nőtt. 2007-ben volt némi csökkenés, de tavaly ismét erősen terebélyesedett a seregük.


Ezek a szökevények túl fiatalok ahhoz, hogy hotelszobába jelentkezzenek be, albérlőként kapjanak szállást, nem egy esetben ahhoz is, hogy alkalmazzák őket valamilyen munkára. Ezért mind inkább arra fanyalodnak, hogy drogkereskedelemből, koldulásból vagy prostitúcióból tartsák fenn magukat - tűnt ki a National Runaway Switchboard nevű, 1974-ben létrehozott országos telefonos segélyszolgálat nyilvántartásából.


Önerőből létezni

Nyolc amerikai államban több mint 50 interjú készült olyan fiatalokkal, akik önerőből tartják fenn magukat az utcán. Beszámolóikból megdöbbentő kép rajzolódik ki: sokszor alszanak elhagyott épületekben, rokonoknál és barátoknál vándorolnak ágyról ágyra, mások folyópartokon és parkokban sátoroznak, miután elhagyták otthonukat vagy elkergették őket hazulról.

A szökevények idejük javát azzal töltik, hogy elkerüljék a hatóságokat, mert feltételezik, hogy hazaküldenék őket. Ám a rendőrség a legtöbb esetben nem is keresi őket, csak akkor foglalkozik velük, ha bejelentést kap arról, hogy csavarognak vagy megfenyegettek valakit. A szövetségi adatokból az tűnik ki, hogy általában senki sem törődik velük - vagy azért nem, mert a szülők be sem jelentették eltűnésüket, vagy azért nem, mert a hatóságok nem kezelték megfelelően a bejelentést.

A Michigan állambeli Adrianben egy 16 éves fiú titokban egyedül bújt meg anyja lakásában, noha abban mindent kikapcsoltak azt követően, hogy az asszonyt bebörtönözték, mert egy korábbi próbaidős ítéletének feltételeit megszegve fedezetlen csekkel fizetett egy üzletben. A nyugat-virginiai Huntingtonban a 15 éves Steven White elmondta, hogy egy éjjel-nappal nyitva tartó Wal-Mart üzletközpontban kifigyelte, mikor hol dolgozik a takarító személyzet, és ezt követően az egyik részleg toalettjében töltötte az éjszakákat.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com