Dél-Dunántúl

Fokozódó problémát jelentenek Pécsett a belvárosban tevékenykedő egyre agresszívabb hajléktalanok, koldusok. A város frekventált pontjain egyre több támadásról, zaklatásról beszélnek a városiak, illetve egyre több rendőri intézkedést kell foganatosítani a kéregetőkkel szemben. Kedden ismét két esetben kellett a rendőrségnek eljárnia. Kedden késő délután egy hajléktalan randalírozott egy belvárosi cukrászdában, majd rátámadt az egyik alkalmazottra, mert az nem akarta szeszesitallal kiszolgálni. A rendőrségi tájékoztatás szerint ketten fékezték meg az ittas férfit, akit a rendőrök végül a közelben elfogtak és előállítottak.

Mivel más nevére szóló okiratokat is találtak nála, nem csak garázdaság szabálysértése, hanem okirattal visszaélés miatt is indulhat ellene eljárás. A rendőrség a férfit őrizetbe vette.

Szintén kedden a belvárosban, több alkalommal vontak intézkedés alá a rendőrök egy nőt, aki az arra járókat zaklatva koldult. Mivel ezt többszöri felszólításra sem volt hajlandó abbahagyni, végül előállították, és szabálysértési eljárást kezdeményeztek vele szemben.

A fokozódó problémára a városi vezetés szintjén is kezdenek felfigyelni. A közbiztonsági tanács múlt hét szerdai ülésén, egy a koldusokat a belvárosból kitiltó tervezet megalkotása merült fel megoldásként, a kaposvári és szegedi példákból kiindulva.

A jelenlegi törvényi szabályozás kiskapuja, hogy az csak az erőszakos koldulást bünteti, a kéregetéssel szemben nem biztosít fellépési lehetőséget. A helyszínen pedig már reménytelen egy-egy eset után bizonyítani, hogy pontosan mi is történt, így a néhol már-már útonállásra emlékeztető koldulás folytatódhat tovább.

Az önkormányzati rendelet tudatában a közterület felügyelők a jövőben felléphetnének a hasonló jelenségekkel szemben is. A szituáció nem egyszerű, ugyanis a példaként említett városok esetében is megtámadták a szabályozást az Alkotmánybíróság előtt.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Videók

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com