a világból


Danny Silver reklámarc lett. A hajléktalan férfi egy reklámtáblán él, legalábbis ideiglenesen. Megpróbálják a szerencsétlenül járt embereket kiemelni az arctalanságból. Rengeteg szorult helyzetben lévő ember van, akiknek a problémáira egyre nehezebb ráirányítani a figyelmet. Naponta találkozik mindegyikünk hajléktalanokkal, problémájuk megélése azonban nem könnyű. A segélyszervezetek folyamatosan azon dolgoznak, hogy a megemelkedett ingerküszöböt átugró üzenettel célozzák meg azokat, akiknek lehetőségük van segíteni. 

Az Egyesült Államokban lévő Austin egyik forgalmas autópályája mellett a Mobile Loaves & Fishes nevű szervezet próbálkozik valami hasonlóval. Az "I am here" vagyis Itt vagyok néven futó kampány célja az, hogy felhívja a helyi lakosok figyelmét az otthon nélkül tengődők helyzetére. A hatalmas hirdetőtábla messziről teljesen átlagosnak tűnik, egyre közelebb érve azonban kiderül, egyáltalán nem az. 

Néhányan leköpték, mások enni adtak neki

Egy férfi él rajta, átmenetileg. Danny Silver korábban építőipari munkásként dolgozott, később azonban kirúgták és mozgássérült feleségével együtt utcára kerültek. A tábla felhívja a figyelmet, hogy egy sms elküldésével 10 dollárt juttathat bárki a család számára, a szervezet pedig abban bízik, hogy összejön az az 1200 hívás, amelynek segítségével Danny és Maggie Silver felhagyhat a hajléktalan élettel. "Attól, hogy nincs otthonom, még nem vagyok rossz ember. Persze először mindkét félnek kínos a találkozás, hiszen senki sem szeret kérni, aki ad, az pedig sokszor nem tudja, hogyan kell viselkedni" - mondja Silver. 

Mint meséli, különböző visszajelzéseket kapott az utcán. Voltak olyanok, akik pénzt adtak neki, mások étellel kínálták, de olyanok is akadtak, akik megengedték, hogy megfürödjön náluk. "Van néhány igazán jó ember Austinban" - összegezte tapasztalatai a férfi. Persze akadnak olyanok is, akik a másik végletet képviselik. Volt, hogy leköpték, káromkodtak vele, vagy éppen azt kiabálták oda, miért nem megy el dolgozni. "Amikor először szembesülsz azzal, hogy hajléktalan vagy, az rendkívül nehéz. Munkát találnom sem olyan egyszerű, hiszen a feleségem kerekesszékben él. Nem hagyhatom magára valamelyik erdőben, amíg munkát keresek, vagy éppen dolgozni járok. Gondoskodnom kell róla. Egyiküknek sincsenek irataik, így nem juthatnak munkához, pénz nélkül pedig iratokat nem tudnak szerezni. Olyan mókuskerékben találták tehát magukat, amelyből nem szállhatnak ki egyszerűen. 

A nőnek nincs családja, aki segíteni tudna rajtuk, a férfi pedig túl büszke volt ahhoz, hogy felvegye velük a kapcsolatot. Silver jelenleg tehát az "I am here" kampánynak az arcaként szerepel, amelynek az a célja, hogy kiemeljék az arctalanságból a hajléktalanokat és olyan szintre vigyék, amikor már nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni a problémát. Silver azt reméli, hogy a kampány részeként néhány sofőr felhúzza majd a szemöldökét, amikor elmegy a tábla mellett, és rájönnek, hogy minden névtelen hajléktalan mögött egy történet húzódik meg és nem mindenki önszántából dönt úgy, hogy sátrakban, hidak alatt, vagy kartonpapírok között húzza meg magát. 

"Soha nem lehet tudni, mit hoz a jövő. A hajléktalan léttől ma mégoly távol lévő ember számára is tartogathat meglepetéseket az élet. Néha egyáltalán nem tudjuk befolyásoni a sorsunkat. Itt vagyok. Lehet, hogy nem én választottam, de itt vagyok. Ha lenne egy dolog, amit mondhatnék, akkor azt mondanám, senki ne fordítsa el a feljét, amikor segíteni tudna" - nyilatkozta Silver.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Videók

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com