Dél-Dunántúl

Kaposváron továbbra is tilos lesz a guberálás - jelentette ki város fideszes polgármestere pénteken a városházán tartott sajtótájékoztatón.
Szita Károly közölte: megkapta az ombudsman jelentését, amely a guberálás tiltásáról szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálatára és hatályon kívül helyezésére kérte Kaposvár önkormányzatát, ám az abban foglaltakkal nem ért egyet.

A jelentést beterjeszti a közgyűlés elé, de nem azzal a szándékkal, hogy megváltoztassák - jelezte a polgármester.

"A kiszolgáltatott emberek alapjoga nem a romlásnak indult ételmaradékok elfogyasztása, nem a saját és környezete egészségére veszélyes fertőző anyagok válogatása, hanem a tisztes emberi lét, az emberhez méltó szociális ellátás" - hangsúlyozta Szita Károly.

A polgármester kijelentette: Kaposváron a guberálás nem az éhezés egyetlen alternatívája az érintettek részére. Senkinek sem kell a kukából táplálkoznia, az önkormányzat mindenkin segít, aki kéri.

Közölte: az önkormányzat minden munkaképes rászorult részére munkalehetőséget kínál, amiért fizetést kap. A város az éves költségvetésének 9,4 százalékát - hárommilliárd forintot - fordít szociális ellátásra. Az éhezők felkereshetik továbbá az ingyen konyhát, a hajléktalanszállót. A melegedő és egyéb szociális intézmények kapui is nyitva állnak előttük.

Az Országgyűlési Biztos Hivatala szerdán juttatta el az MTI-hez Szabó Máté országgyűlési biztos jelentését, amelyben kéri a kaposvári önkormányzat guberálást tiltó, azt pénzbírsággal sújtó rendeletének hatályon kívül helyezését, mivel álláspontja szerint a fennálló jogi helyzet miatt sérül az érintettek emberi méltósághoz való joga.

Az ombudsman szerint formailag nem kifogásolható az önkormányzati rendelet, ám úgy vélekedett: "egy demokratikus jogállamban jogszabály, különösen egy önkormányzati rendelet nem tilthat tetszőlegesen bármely magatartást".

Az országgyűlési biztos jelentésére Kéki Zoltán, Kaposvár címzetes főjegyzője csütörtökön közleményben reagált.

"Az Országgyűlési Biztos álláspontját tiszteletben tartom, ugyanakkor érvelése nem győzött meg, álláspontom változatlan" - közölte.

"Meggyőződésem, hogy ez a helyes út és nem a kiszolgáltatott, megalázó helyzetet elmélyítő legalizáció az emberi alapjogokra hivatkozva" - fogalmazott a főjegyző.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com