Dél-Dunántúl

Komoly kihívást jelent Pécsett a kertvárosi hajléktalan-kérdés. A városrész fehér folt a gondozásukat végző alapítványnak, a "rejtőzködő" hajléktalanság melegágya. A városvezetés most az egyház és a Támasz Alapítvány segítségével orvosolná a bajokat, ha csodát várni nem is lehet mindettől.

- Kertvárosban évek óta komoly problémát okoznak a hajléktalanok, akik beköltöznek az épületek alagsorába, lépcsőházakba, elfoglalják a parkok, játszóterek padjait - mondja Kővári János, országgyűlési képviselő.

Szerinte a lakókban joggal kelt félelmet ez a jelenség, ezért is kell erre mielőbb megoldást találni - írja a pécsi Fidesz közleményében.

Csizi Péter, a város Népjóléti és Szociális Bizottságának elnöke szerint, az új városvezetés nyitott a civil, szakmai szervezetek felé, különösen a szociális területen. A város ezért is vette fel a kapcsolatot az egyházzal. A hajléktalan helyzet megoldására a Kertvárosi Plébánia vezetője, Pavlekovics Ferenc tett javaslatot az Önkormányzatnak. Eszerint az egyház pályázati úton felújítana egy jelenleg romos városi ingatlant, ahol hajléktalan ellátó központot alakítanának ki.

- A tervet azért is támogatjuk, mert nem zavarná a lakókat, a Kertvárosból pedig "elszívná" az egyre több, utcán lévő hajléktalant - mondja Csizi Péter. - A beruházás ugyanis a lakóövezetektől távol, a Tüskésréti út elején, egy részben szociális bérlakásokkal beépített önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanon valósulna meg.

Pavlekovics Ferenc atya elmondta: a plébánia több ütemben gondoskodna a hajléktalanokról. Elsőként a jelenlegi romos lakóházat újítanák fel, ahol először az étkeztetést, illetve a nappali melegedőt oldanák meg. Később - a raktárépületek átépítésével - egy foglalkoztatót is kialakítanának.

- A város segíti a plébánia elképzelését, mert ezzel a környéken élő pécsiek mindennapjait könnyíti meg, aki sokszor a hajléktalanok zaklatásának vannak kitéve. A város azonban ezzel a lépéssel segít a fedél nélkül élőkön is, akiknek nem az utcán kell tölteniük majd az éjszakékat, és napközben is nyugodt és biztonságos környezetben lehetnek - mondja Csizi Péter.

Az elnök hozzátette, a beruházás felgyorsítása érdekében az önkormányzat ingyen átadja az ingatlan tulajdonjogát az egyháznak, hogy minél előbb elkezdődhessenek az átalakítások.

Hajdu Krisztián, a pécsi hajléktalanokat gondozó Támasz Alapítvány szakmai vezetője elmondta: mindenképpen szerencsés lépés az intézmény létrehozása, ezért is segítették a várost és a plébániát a kérdésben. - Ha másért nem, azért feltétlenül jó ötlet, hogy színesedjen a hajléktalanellátás, nem szerencsés, ha egy kézben van - mondta Hajdu. - Másrészt a Kertváros tényleg problémás. Sok a rejtőzködő hajléktalan, akik lakóépületek alagsoraiban vagy legfelső emeletein húzzák meg magukat, így szinte lehetetlen megtalálni őket.

Az alapítvány szakmai vezetője hozzátette: csodát, azaz a hajléktalanok eltűnését józanul nem vár az új intézménytől. Azok azonban, akiket eddig is zavart a jelenlétük, most már megalapozottan mondhatják nekik, hogy ne az adott téren vagy panelházban végezzék ügyes-bajos dolgaikat.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com