Dél-Dunántúl

A városban most is 50-60 hajléktalan tölti az éjszakát az utcán, nekik a meleg tea és a takaró a túlélést jelenti. Jövő héten indul az ellátás, de ehhez nem kapta meg a Hajléktalan Gondozási Központ a pályázati pénzt. Csak december végéig tudja megelőlegezni. Ebédosztásnál sorban állnak a Hajléktalan Gondozási központban. Ma székelykáposzta a menü. Több mint negyvenen étkeznek itt. A népkonyhára költhető keret már áprilisban elfogyott. Étkezésre ilyenkor már a nappali melegedőre szánt pénzből csoportosítanak át. Az ebéd így is bőséges.

A gondozási központ vezetője azt mondja: a novemberi teajáratra is meg kell előlegezniük a teát és a cukrot. Pedig időben, már augusztusban pályáztak rá, egyelőre eredménytelenül. Ha december végéig nem jön pénz, adományra szorulnak.

- Van egy nagyon fontos ellátmányi formánk, a heti ellátmányunk. A távol élő hajléktalanoknak egy hétre való élelmiszert adunk - mondja Gulyás János, a kaposvári Hajléktalan Gondozási Központ vezetője. - Nem biztos, hogy tudjuk konzervekkel megfelelően kiszolgálni, de igyekszünk ennek a feltételeit is megteremteni.

Az éjszakát még mindig sokan töltik kint. A több mint 100 kaposvári hajléktalan fele. Pedig a kormány tervei szerint a közterületekről is kitilthatják őket. A szociológus szerint a hajléktalanság nem rendészeti kérdés.

- A belterületről sem tudják kiszorítani őket, hiába büntetik meg, nincs miből végrehajtani, nincs miből kifizetni, mert nem fogja érdekelni a büntetés. Ha pedig börtönbe kerül az egy drágább megoldás, mert a börtönök napi ellátási költsége sokkal többe kerül, mint a hajléktalanfenntartás költsége - fogalmaz Szabó János szociológus.

A szociológus szerint lakáspolitikai intézkedésekre van szükség. Ha az állam a hajléktalanokra szánt norma felét lakhatási támogatásra, a többit a szociális háló kiépítésére fordítaná, akkor kevesebben aludnának az utcán, tette hozzá.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
+2 #4 vdora 2010-11-05 16:10
Sajnos a hka-hoz még nem jutott el a forrás, amire szerződésünk van a nefmi-vel, de reméljük a napokban meglesz, és akkor mi is küldhetjük az értesítéseket a nyertes szervezeteknek. Addig is telefonon továbbra is adunk "nemhivatalos" felvilágosítást a pályázatok eredményeiről - elég nehéz helyzet, mert amíg nincs a hka-nak engedélye és forrása, addig hiába az elvileg nyertes pályázat, nem köthetünk támogatási szerződéseket.
Jó volt hallani ma az országos diszpécser-team en, hogy a pályázatok csúszása ellenére is elindultak, riaszthatók a megyei krízisautók, és az ellátók egy része megkezdte a legfontosabb téli programokat. Reméljük a hka hamarosan meg tudja kötni a szerződéseket így a szervezeteknek csak minimálisan kell megelőlegezni a forrásokat.
Idézet
 
 
+2 #3 Buzás Endre 2010-10-31 10:23
_aha ez érthető, mármint az mvk vagy más nagyobb szervezet esetében, de mi van a kis szervezetekkel? benyelik vagy sem? meg lesz vagy meg van a pénz vagy sem?
Idézet
 
 
+2 #2 Kardos 2010-10-31 10:01
Igen, ez pillanatnyilag mindenhol csúszik, HKA pályázatok esetében, mivel a pénz a legjobb tudomásom szerint nem áll még a Közalapítvány rendelkezésére. A döntési javaslat már 21-én megszületett, a HKA pályázati szabályzatának megfelelő határidők betartásával. Amúgy nem gondolom, hogy a VK nem tudja egy hónapig megelőlegezni az összeget.vagy akár kettőig.
Idézet
 
 
+2 #1 Buzás Endre 2010-10-30 11:56
Ez országos probléma? ezek milyen pályázati pénzek? hka-s vagy helyi?
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Videók

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com