Észak-Alföld

Még akkor is szakad az eső, amikor ezt a cikket írom. Megérkezett a tél és ennél csak hidegebb lesz.

Míg a lakosság nagyobb hányada a munkából otthonba ér haza, szerető családi körbe, addig vannak, akiknek csak a melegedő jut, az éjjeli menedékhely és a farkastörvények. Pogácsás Mihály, a Periféria Egyesület Szociális Szolgáltató Központ hajléktalanokkal foglalkozó munkacsoportjának szakmai felelőse a hajléktalanok helyzetéről nyilatkozott portálunknak.

-Számukra ők ügyfelek, akiken segíteni kell. A munkacsoport felépítésileg három fő irányvonalat követ: egyrészt szociális információs irodát működtetnek az Eötvös utcán, ahol az ügyfeleknek többek között lehetőségük van jelenteni személyes okirataik eltűnését, pótlásának kérését, segélyhez folyamodást. A szolgáltatási pontnak nevezett pillér keretein belül szerveznek ételosztást, hetente négyszer, valamint szappant, borotvát, és ruhaneműt is biztosítanak.

-A felderítésnek nevezett munkafolyamat során felkeresik a város azon helyeit, ahol azok a hajléktalanok élnek, akik nem veszik igénybe valamilyen oknál fogva a fent említett két segítséget. Minden évben történik hajléktalanszámlálás, jelen adataik szerint körülbelül 40 fő az, aki a téli időszakban is életvitelszerűen az utcán él, tehát gyakorlatilag kint töltik éjszakáikat is. Sok a rossz tapasztalat, az újakkal gyakran kiszolgáltatottan bánnak a menedékhelyeken, meglopják őket: ezért sem bíznak a segítségben olykor. Mihály elmondása alapján a gazdasági válság következtében még több utcán élőkre számítanak az elkövetkezendő években.

-Okokat találni nehéz, hiszen bárki kerülhet hasonló helyzetbe, akár egy rossz házasságot követően is. Van, hogy az alkoholizmus a fő gond, máskor pont az elcsúszás okán nyúlnak az italhoz. Sok az alulképzett közöttük, de kiugró példaként megemlített egy diplomás hajléktalant is. A nők és férfiak aránya 20:80, vegyes korosztállyal, bár többségben középkorúak. Egyedül szinte képtelenek talpra állni, szükségük van a segítségre: többek között ezért jött létre anno egy lakhatási program.

2006. jan. 1-én indult, amiben az Egyesület anyagi és mentális segítséget nyújtott azoknak az ügyfeleknek, akik állandó, önálló keresettel rendelkeztek és fenn tudtak tartani egy albérletet ezáltal. Őket egy háromtagú, független bizottság választotta ki, viszont a program idén májusban lejárt, és ez idő alatt kevesen tudták ténylegesen kihasználni az előnyeit, ámbár Mihály mesélt a sikertörténetekről is. Volt ügyfele, akit sikerült lakáshoz juttatni és a mai napig képes fizetni annak rezsijét.

Személyes véleménye, hogy folytatni kellene a programot, több időt fordítani rá, több esélyt adni... persze, voltak, akiknek nem sikerült, de a pozitív példák igazolják a helytállóságát!

Bár a program most szünetel, azért van, amivel képesek segíteni: létezik egy 24 órás krízisautó-szolgálat a téli időszakban (nov 1.-től márc. 31.-ig) amihez kapcsolódik egy regionális telefonszám (42/504-618). Ezen bárki bejelentést tehet, ha lát egy utcán fekvő embert, vagy értesítést kíván tenni egy ténfergő hajléktalanról.

Az egész keleti régiót lefogó vonalon, amibe beletartozik Szabolcs, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Hajdú megye, egy diszpécser jelentkezik be, aki továbbítja a bejelentést az illetékes körzethez, ahol kiküldik a krízisautót, ami paplannal, teával, konzervvel, elsősegélycsomaggal, kötszerrel van felszerelve. Mindig két szociális munkás ül benne, mivel... segítenek ők, de van, aki nem kér belőle, így jobb az óvatosság. A segítők az ügyfeleket állapotuk alapján vagy kórházba szállítják, vagy a legközelebbi szállóra-tudtuk meg a riportalanyunktól.

Segíteni jó dolog, hiszen mint ahogy Pogácsás Mihály is fogalmazott, a kemény időszak elkezdődött...
(Leskó Balázs)

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com