Észak-Alföld

A Kelet-Magyarország sikersorozata olyan nőket, férfiakat és fiatalokat mutat be, akik nevéhez egy-egy szakmában, illetve pályán kimagasló teljesítmény fűződik.

Sikeres emberek - Dr. Szoboszlai Katalin

 

Idealistaként is két lábbal áll a földön

Dr. Szoboszlai Katalin, a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségügyi Centrum Egészségügyi Karának főiskolai docense szerint nehezen hihető el egy olyan boldogságos világ, ahol megszűnnek a társadalmi és egyéni problémák, ahol nincs hajléktalanság, s így a szociális munka létjogosultsága veszélybe kerülhet. Kapaszkodni, élni és újrakezdeni – ebben tudnak segíteni az év 365 napján.

 

Egyszerre nőttek fel. A kabai lány, a magyarországi szociális munka és a szakemberképzés. Az elsők között tanulta, 17. éve tanítja, hogyan kell a legrászorultabbembereknek reményt adni, esélyt teremteni. Állni a katedrán legalább akkora felelősség, mint éjszaka forró teát és takarót vinni a utcán alvó embereknek. Akik ma tanulják, holnap azokra vár a feladat, hogy tegyék ugyanezt a legjobb tudásuk és lelkiismeretük szerint. Arról, hogy terepen legyen, soha, semmiért nem mondott le. Azt vallja, a szolidaritás nem lehet szlogen, kiüresedett fogalom. A társadalom igazi fokmérője, hogyan segíti és támogatja a rászorulókat. Emberként, oktatóként, szociális munkásként azt tekinti feladatának, hogy mindig legyenek, akik kezet nyújtanak az út szélén kuporgónak.
2004-ben Pro Caritate díjat kapott az egészségügyi, szociális, családügyi minisztertől.

Éppen 21 éve lépte át a kabai lány az akkor még nyíregyházi Egészségügyi Főiskola kapuját, hogy a szociális munkás szak első évfolyamának hallgatójaként megkezdje a tanulmányait, amiről ott, a rendszerváltás hajnalán, kevesen tudták, mit is jelent. Szoboszlai Katalin, ahogy ő mondja, egy hirdetés alapján döntött úgy: belevág az ismeretlenbe, mert a sikertelen felvételik után egyre biztosabb volt: tanár már nem lesz.
A terepmunka során szembesült azzal, hogy a hajléktalanellátás ezer sebből vérzik, nincs intézményi háttér, amely egyfajta biztonságot adna a fedél nélkül maradtaknak, az utcai szociális munka is inkább elmélet, mint gyakorlat. Az első évfolyam lelkesedése, a problémára „nyitott” döntéshozók révén lett hajléktalan szálló, nappali melegedő. A végzős évfolyam három tagja pedig úgy döntött, megalakítják a Periféria Egyesületet, és az utcai hajléktalanellátás lesz a fő területük.
– Idealista vagyok, hiszek abban, hogy a vágyakat, célokat el lehet érni és a nehézségeken túl tudunk lendülni, de szeretek realista maradni, két lábbal a földön állni – vallja önmagáról, s 1994-ben a következő évfolyamnak tanársegédként már ő tanítja a szakma rejtelmeit, arról azonban nem mond le, hogy ott legyen a mindennapokban is a legrászorultabbak között.
– Amit tanítok, attól hiteles a diákok számára, hogy ott van mögötte a terepmunka, a sikereket és a kudarcokat is megmutató tapasztalat – teszi hozzá. A jövő szakembereinek oktatása közben az ELTÉ-n megkapja az egyetemi diplomáját, hű marad a hivatásához. Az egyesület egyre ismertebbé és elismertebbé válik, az önkéntesként csatlakozó diákokból később néhányan munkatársak lesznek. Ők is gyógyíthatatlanok. Az már egy főiskolai dolgozatának ODTK sikerekor kiderült, nem áll tőle távol a tudományos terület sem, így amikor felvetődik a doktori iskola, csak egy kikötése van, Ferge Zsuzsa legyen a témavezetője. Az 7 éves kitartó munka idén májusban doktori címet ér. A hajléktalan nők helyzetét nála jobban – talán – senki sem ismeri.
– Amíg az ember fiatal terhelhető, nem érzi, hogy a nap csak 24 órából áll. Onnan is merít energiát, ahol nem is sejtette, hogy van – válaszolja arra, mindez hogyan is fért bele az életébe. Az egyesület elnökeként 10-11 munkatársáért tartozik felelősséggel, a rájuk számító és bennük feltétel nélkül megbízó otthon nélkül maradt embereken kívül. Nem keseredhet el, és nem kergethet csalóka álmokat sem.
– Kapaszkodni, élni és újrakezdeni! Nekünk ebben kell segítenünk a nap 24 órájában, az év 365 napján. Ez a küldetésünk, ebben hiszünk – mondja. Szavainak súlya van, az egészségügyi karon, a szociális szférában, a szakmában. A külföldi tanulmányutak, a meghívások azon túl, hogy elismerések, lehetőségek is: újat, mást látni, azt itthon megvalósítva jobbá tenni az ellátást, de nem egyszer ő tud valami egészen egyedit, különlegeset bemutatni, túl a határon.
A szülei nehezen fogadták el, hogy a lányuk nem Kaba, hanem Nyíregyháza mellett döntött.
– Rengeteget kaptam Nyíregyházától, az egészségügyi kartól, nagyszerű barátokra találtam itt. Talán ezért nehéz nemet mondani minden olyan felkérésre, ami elcsábítana innen – jegyzi meg mosolyogva. Tudja: a szakma és az élet számos kihívás elé állítja még, ám míg idealistaként realista tud maradni, megoldja valamennyit. – Igen, most már egy kicsit több időt kell a magánéletnek is szentelni – ismeri el búcsúzóul, siet, mint mindig. Várják, bent és kint is.

 

Az eredeti cikk a Szabolcs-Online-on olvasható

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Videók

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com