Észak-Magyarország

Észak-Magyarország

  teajarat-111102ml_4.jpg

Hivatalosan november 1. a krízisidőszak kezdete a hajléktalan-ellátásban, azonban idén november 4-én, hétfőn indulnak a miskolci teajáratok. Hétvégén egyelőre nem kínálnak az utcán forró teát a hajléktalanoknak. Ugyanis nem sikerült pályázaton elnyerni a költségek fedezetét, és most egyéb forrásokból próbálják megszerezni azt.

A miskolci teajáratokat évek óta négy miskolci szervezet működtetni. Hétköznap a hajléktalan-ellátásban egyébként is szerepet vállaló három szervezet – Vöröskereszt, Máltai Szeretetszolgálat, Napfényt az Életnek Alapítvány – fedi le a várost. Hét végén pedig a Keresztény Advent Közösség miskolci gyülekezete biztosította az ellátást.

Ebben az évben azonban nem nyert az utóbbi szervezet pályázata, így egyelőre nem tudják elindítani a hétvégéi teajáratot.
– Mindenképp szeretnénk ezen a télen is biztosítani a rászorulóknak azt a néhány korty meleg italt és falat kenyeret, egyelőre azonban a forrásokat keressük. Így most még nem tudom megmondani, hogy mikor tudunk kezdeni, és mennyi ideig tudjuk működtetni a hétvégi teajáratot – mondta érdeklődésünkre Bálint György lelkész. – Keressük a támogatókat, eddig keresztény közösségeket szólítottunk meg, és szeretnének jótékonysági hangversenyt szervezni az ügy érdekében – tette hozzá.
Bálint György azt is elmondta, a Vissza az életbe közhasznú alapítványon keresztül mindenki támogathatja céljukat.

teajarat_121211ml_3.jpg

A másik három szervezet – amint arról korábban beszámoltunk – összesen 3 millió ötvenezer forint pályázati támogatással indíthatja újra teajáratát a krízisidőszak első munkanapján, hétfőn. Ennek köszönhetőn a krízisidőszak 150 napja alatt, hétköznaponként több mint 200 rászoruló juthat forró italhoz és egy-egy szendvicshez, alkalmanként, a Napfényt az Életnek Alapítványnál gyümölcshöz is.

A megszokott helyen és időben lehet megtalálni őket: a Vöröskereszt munkatársai a Búza téren és a Balázs Győző téren délután 2–4 óra között, a Máltai Szeretetszolgálaté az Újgyőri főtéren fél 3-tól, a Nagy Lajos király útja katolikus templom felőli végén körülbelül 3 órától, az alapítványé pedig avasi, Középszer utcai irodájukban, illetve az előtt, délután 4–5 óra között várják a rászorulókat.

Cs. M.
Fotó: minap-archív


Észak-Magyarország

November 1. a krízisidőszak kezdete a hajléktalan-ellátásban, és péntektől elindul a krízisautó is, ami az ellátásra szoruló hajléktalanokat szolgálja, megfelelő helyre kerülésüket biztosítja. Az autót irányító diszpécserközpontot a 46/530-268-as telefonszámon lehet hívni.

– Az, hogy még nincsenek fagyok, nem jelenti azt, hogy nem kerülhet bajba egy hajléktalan. Már szerdán is volt egy napközbeni hívásunk, akkor a Vöröskereszt helyezte el éjjeli menedékhelyén ellátásra szoruló embertársunkat – mondta érdeklődésünkre Kocsenga Anton, a Máltai Szeretetszolgálat Hajléktalanok Átmeneti Szállásának intézményvezetője.

A krízisautót – ami nem miskolci, hanem megyei ellátási területű – diszpécserszolgálatuk irányítja, és a kiérkező szociális munkás dönti el, hogy szükség van-e kórház, esetleg más intézmény bevonására, vagy elég, ha elhelyezik egy éjjeli menedékhelyen. De már a diszpécserszolgálat munkatársa is kérdéseket tesz fel a bejelentőnek, hogy el tudja dönteni, elegendő-e a krízisautó, vagy esetleg a mentőket, rendőrséget kell riasztani.

maltaiaknak_auto_130806_fkcs_1.jpg

– Fekvő emberhez mindenképp érdemes hívni minket. Ha egy mód van rá, a telefonáló várja meg a kiérkező szakembereket, hogy át tudja adni a pontos információkat, és addig se maradjon magára a bajbajutott – kérte Kocsenga Anton.

A krízisautó hétköznapokon este 10-től reggel 6-ig, hétvégén délután 4-től este 8 óráig van ügyeletben. De a fennmaradó időt is lefedik, így bármikor találkozunk ellátásra szoruló hajléktalannal, a diszpécserszolgálat telefonszámát, a 46/530-268-at hívjuk, és ők intézkednek a további lépésekről.

Cs. M.

Észak-Magyarország

Minden akadály elhárult, így az ilyenkor szokásos és szükséges hivatalos eljárás után megkezdődhet a Vöröskereszt Baross utcai hajléktalanszállójának fejlesztése.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete 120 millió forintot nyert a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán, amelyet szociális, alap- vagy szakellátást nyújtó intézmények korszerűsítésére írtak ki.

hajlektalanszallo_130923ml_05.jpg

Ebből az összegből új épületszárnnyal bővítik a Baross utcai hajléktalanszállót, a jogszabályi előírásoknak is megfelelő, új, korszerű éjjeli menedékhelyet alakítanak ki, s megtörténik az akadálymentesítés is.

hajlektalanszallo_130923ml_08.jpg

Duberné Dunaveczki Éva, a Hajléktalanokat Gondozó Központ intézményvezetője elmondta, a közbeszerzés után nagyon gyorsan el fogják kezdeni a munkát, és bíznak benne, hogy a most szokatlanul hideg idő ellenére sokáig tudják folytatni. De az időjárástól függetlenül jövő nyárra, az előírt határidőre mindenképp elkészül majd a fejlesztés.

hajlektalanszallo_130923ml_15.jpg

Cs. M.
Fotó: M. L.

Észak-Magyarország

Hét pályázatot adott be a Vöröskereszt miskolci Hajléktalanokat Gondozó Központja, hogy ezen a télen is meg tudja növelni férőhelyeinek, és az általa biztosított étkezéseknek a számát. A krízisidőszak hivatalosan november 1-jén kezdődik, de az időjárás előrehozhatja, vagy akár ki is tolhatja valódi kezdetét.

A kormány még áprilisban kért tájékoztatást a hajléktalan-ellátásban résztvevő civil szervezetektől arról, hogy vannak-e szálláshelyekre vonatkozó igényeik.
– Most is azt tudom mondani, amit erre a felkérésre válaszoltam: a három, Miskolcon hajléktalan-ellátással foglalkozó szervezetnél van elég szálláshely – mondta ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre Duberné Dunaveczki Éva, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete Hajléktalanokat Gondozó Központjának intézményvezetője.

hajlektalanszallo_130923ml_01.jpg

Szám szerint a Napfényt az Életnek Alapítvány 90, a Máltai Szeretetszolgálat 50, a Vöröskereszt pedig 245 hajléktalannak tud éjszakára szállást biztosítani – utóbbi szervezet pályázati segítséggel szeretné ezt télen bővíteni.

– Hét pályázatot adtunk be, amelyek segítségével, ahogy a korábbi években is, növelni szeretnénk szolgáltatásainkat a krízisidőszakban, tehát november 1-jétől április 30-áig – részletezte Duberné Dunaveczki Éva. – Ezek közé tartozik, hogy időszakosan 300-ra növelnénk a férőhelyek számát. De pályáztunk arra is, hogy hetente és naponta is többször biztosítsunk számukra étkezést.

hajlektalanszallo_130923ml_08.jpg

Krízisidőszakon kívül ugyanis hétfőtől péntekig naponta egyszer kapnak tőlük meleg ételt a hajléktalanok. Télen viszont reggelit, ebédet, uzsonnát is szeretnének adni, délután pedig útjára indítani a teajáratot, és nemcsak hétköznap, de hétvégén is – ahogy az előző években.

A férőhelyekkel kapcsolatban az intézményvezető hangsúlyozta: nem „csak” a nappali melegedőről van szó, hanem az éjszakai szálláshelyekről.
– Fontos, hogy tudják a miskolciak: van elég helyünk! Ha valahol tartósan megtelepednek a hajléktalanok, zavarják a lakókat, akik jogosan hiszik azt, hogy nincs hová menniük. Pedig lenne! De jelenleg sajnos tehetetlenek vagyunk, ha maguktól nem akarnak bejönni a szállásra – hangsúlyozta Duberné Dunaveczki Éva.

hajlektalanszallo_130923ml_17.jpg

Kérdésünkre hozzátette: maximálisan támogatja a jelenleg az országgyűlés által tárgyalt szabálysértési törvényjavaslatot, amely lehetőséget adna arra az önkormányzatoknak, hogy a közterület meghatározott részein – a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében – az életvitelszerű tartózkodást jogellenessé nyilváníthassák.
– A közterületen nem lehet élni. Joga van mindenkinek ott tartózkodni – de ugyanúgy mindenkinek joga van a tisztasághoz is – mondta az intézményvezető, majd szakmai tapasztalata alapján hozzáfűzte: nem az állítólagos lopások miatt nem mennek be a szállásra, hiszen a portán biztonságba helyezhetik értékeit. Hanem azért, mert a közösségi együttélés szabályainak betartása nehezen megy néhányuknak.

hajlektalanszallo_130923ml_14.jpg

Duberné Dunaveczki Éva azt is elmondta: amire szükségük van még a krízisidőszak előtt, az a téli ruha.
– Cipőt minden mennyiségben örömmel fogadunk itt, a Baross Gábor utca 13–15. szám alatt, mert abból kevesebbet hoz be a lakosság, ráadásul hamar kopik. Kiemelten nagy szükségünk van ebben az időszakban meleg kabátra is, de természetesen szívesen fogadunk mindent, hiszen mi pótoljuk a folyamatosan kopó ruházatukat.
Az intézményvezető csak egyet kért: tiszta legyen az adományozni kívánt használt ruha.

Cs. M.
Fotó: Mocsári L.

Észak-Magyarország

Téli ruhaneműket adományozott 100 ezer forint értékben a miskolci Napfényt az Életnek Alapítványnak a SZINE.  100 ezer forint értékben mintegy 280 darab vadonatúj ruhaneműt adományozott a Szövetség az Idős Nemzedékért Egyesület a Napfényt az Életnek Alapítvány gondozottainak. Az adományt csütörtökön Tirpák Andrásné, a SZINE elnöke adta át Tóth Józsefnek, a hajléktalanokat, idős, beteg, rászoruló embereket segítő alapítvány kuratóriumi elnökének.  A csomagokba elsősorban téli ruhaneműket, zoknikat, alsóneműket, vízhatlan nadrágokat és felsőket válogattak össze.

A Napfényt az Életnek Alapítvány 1994-ben alakult. Az elmúlt évek munkájának köszönhetően az Észak-Magyarországi régióban ma már egyedülálló, országosan is elismert tevékenységet végez a hajléktalanok, szegények ellátásának területén. A Szövetség az Idős Nemzedékért Egyesület 2011-ben jött létre, kulturális, szabadidős rendezvények megszervezésén túl karitatív tevékenységet is végeznek.

Észak-Magyarország

teajara.jpg

A segélyszervezetek november 1-től számítják az úgynevezett „krízis időszak”-ot, amikor az időjárás miatt fokozott gondoskodásra szorulnak az elesettek, hajléktalanok. A négynapos ünnep miatt a teajáratok idén csak jövő hét hétfőtől, azaz november 5-től indulnak majd útnak Miskolcon, hogy a hétköznapokon forró itallal, zsíros-kenyérrel segítsenek a hidegben.


 

A Vöröskereszt a Búza téren és a győri kapui református templomnál, a Máltai Szeretetszolgálat pedig az Újgyőri főtéren és a Nagy Lajos király útján, a katolikus templom előtt várja majd a rászorulókat, 14-16 óra között, összesen több mint háromszáz adag étellel, itallal. A Vöröskereszt és a Máltai Szeretetszolgálat miskolci népkonyháin, hétköznapokon összesen csaknem négyszáz ember számára főznek, a szolgáltatást bárki igénybe veheti.
 
A hideg idő beálltával egyre többen keresik föl a segélyszervezetek szociális központjait segítségért. Mint megtudtuk, Miskolcon száz százalékos kihasználtsággal, telt házzal működnek a hajléktalanokat ellátó intézmények.
 
Duberné Dunaveczki Éva, a Magyar Vöröskereszt miskolci, Hajléktalanokat Gondozó Központjának vezetője elmondta, ellátó részlegeikben sokféle gondoskodást nyújtanak a nappali melegedőtől, átmeneti szállón át az éjjeli menedékig, idősgondozóig. Összességében meghaladja a háromszázat azon rászorulók száma, akikről ilyen módon, folyamatosan gondoskodnak. Valamennyi férőhelyük kihasznált, de ha a krízis időszak forgalma ezt indokolja, pótágyakat, matracokat is beállítanak. Azon hajléktalanokat, akik nem akarnak bemenni az intézményekbe, az utcai gondozó-szolgálat segíti, takaróval, élelmiszerrel, gyógyszerrel, s persze tanácsokkal.
 
Kocsenga Anton, a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett, miskolci Gondviselés Háza vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, legfeljebb becsléseik vannak róla, hogy az ellenőrzésük alá került, Csanyik környéki erdőkben, és más közterületeken, elhagyott ingatlanokban hányan húzzák meg magukat. Utcai gondozóik hetvennél is több olyan hajléktalant tartanak nyilván, akik nem költöznek be intézményekbe. Őket rendszeresen látogatják. Intézményi férőhelyeik nekik is telítve vannak, várólistát működtetnek, de az igazi hidegben igyekeznek mindenki számára melegedési lehetőséget biztosítani, aki felkeresi az intézményt. 
 
Sz. S.
fotó: Mocsári L.
 

Észak-Magyarország

Ezerötszáz hajléktalan ember életét könnyíti meg az új miskolci személyi fertőtlenítő állomás.

Fertőtlenítő állomást alakítottak ki hajléktalan emberek számára Miskolcon. A Krónika által megkeresett hajléktalanok életkörülményeik miatt a mosakodásra, tisztálkodásra nem gondolhatnak, többen elmondták, hogy voltak már tetvesek és rühösek is.

A probléma enyhítését szolgáló miskolci állomást a hajléktalanok gondozásával foglalkozó Napfényt az Életnek Alapítvány és az önkormányzat közösen hozta létre. Tóth József, az alapítvány elnöke szerint régi vágyuk vált valóra. Az előzmények kapcsán elmondta, még 1995-ben a hajléktalanok ellátására, miniszteri kijelöléssel, külön orvosi rendelőt nyitottak, amelyhez vállalniuk kellett, hogy záros határidőn belül egy személyi fertőtlenítőt is létrehoznak. A vállalás 35 millió forintból mára valósult meg.

Dancs Judit, a hajléktalanok orvosa elmondta, páciensei közül sokakat mások találnak meg az utcán hoznak be a rendelőbe. Az ellátás folyamatába tartozik az úgynevezett fizikai mentesítés. Ezt jelenti, hogy a szabad ég alatt élő embereket először megszabadítják a piszkos, gyakran több hete hordott ruháiktól, majd fertőtlenítik őket, és ezt követi egy általános nagy tisztálkodás és tiszta ruha.

 A borsodi megyeszékhelyen és környékén körülbelül ezerötszáz hajléktalan él, akik a jövőben igénybe vehetik a fertőtlenítő állomás szolgáltatását. Az épületet hivatalosan átadták ugyan, de ténylegesen csak október elsején nyitnak, mert még nem érkeztek meg a fertőtlenítőszerek.


Észak-Magyarország

 

– Dermesztően hideg éjszakák vannak mostanában. Hogyan lehet megóvni a hajléktalanokat az ilyenkor fenyegető fagyhaláltól?

– A megelőzés nem egyik napról a másikra történő dolog. Erre már akkor odafigyelünk, amikor beköszöntenek az első hűvös őszi napok. A Kertész utcai gondozói házban a szokásos hetven helyett tízzel több rászorulónak készítjük elő a szállást, szükség esetén a társalgót is ágyakkal, fotelekkel rendezzük be. A nagy hidegek idején a városban élő 130-140 hajléktalan zöme bekényszerül hozzánk. Vannak viszont olyanok, akik öntörvényűen élnek, s egy-egy romos épületben, különböző zugokban, széllel bélelt sátrakban húzzák meg magukat. Őket, s általában a rászorulókat vastag ruhával, takaróval látjuk el, a Vöröskeresztnél és a Karitásznál pedig rendszeresen forró teát, meleg ételt kapnak. Így évek óta sikerül átvészelniük a fagyos időszakokat is.

– Miként került kapcsolatba ezzel a kiszolgáltatott réteggel?

– Miután végeztem az egri Kossuth Zsuzsa Szakközépiskolában, a családsegítőnél kezdtem dolgozni, ahol egy idő után utcai szociális munkás lettem. Megtanultam, hogy ezekhez a számkivetett emberekhez kellő hozzáállással, sok-sok tapogatózó beszélgetés után lehet közel férkőzni. Még akkor sem biztos, hogy teljesen megnyílnak. Személy szerint számon tartom őket, ismerem a sorsukat, egészségügyi állapotukat, napi gondjaikat, még a cipőjük méretét is, mert csak így tudok érdemben segíteni rajtuk.

 

 Nehéz sorsok ismerője. Sok-sok beszélgetés kell ahhoz, hogy a hajléktalanok megnyíljanak FOTÓ: ÖTVÖS IMRENehéz sorsok ismerője. Sok-sok beszélgetés kell ahhoz, hogy a hajléktalanok megnyíljanak FOTÓ: ÖTVÖS IMRE

 

- Főként az idősebb, képzetlen, mindenről lemondó, s alkalmazkodásra képtelen emberek kerülnek kilátástalan helyzetbe. Van, akit orvoshoz vagy tüdőszűrőre kell vinni, másnak az elveszett személyi igazolvány pótlásában, a segélyhez szükséges iratok kitöltésében kell segítenünk. Az viszont hamar kitűnik, hogy ki az, akiben van még igény és akarat az újrakezdéshez. Az ehhez nyújtott sokrétű támogatás mellett, elsősorban azt kell tudatosítani bennük, hogy mibe kerül manapság az önálló élet, s hogy mit kell vállalniuk és tenniük a saját lábra álláshoz.

 

 

HORNYÁK ISTVÁN

SZÜLETETT: Eger, 1975.
ISKOLÁI: Kossuth Zsuzsa Szakközépiskola,
szociális asszisztens (1994), Eszterházy Károly
Főiskola, szociálpedagógus (2005).
MUNKAHELYE: Családsegítő Intézet Gondozói Háza,
Eger – utcai szociális munkás.
SZAKMAI ELISMERÉSE: Szociális tevékenységért 2011.

Észak-Magyarország

Miskolc – A legkiszolgáltatottabbaknak tartott embertársaink a hideg ellen is rendelkeznek túlélési stratégiával.
Ha feltennénk a kérdést, hogy kiket veszélyeztet leginkább az extrém hideg időjárás, a legtöbben rávágnák, hogy a hajléktalanokat, holott akik nyomon követik a híradásokat, azok tudják, nem ők esnek a leggyakrabban a fagy áldozatául. A kihűlés sokkal inkább veszélyezteti az egyedül élő idős embereket, akiknek nincs tüzelőjük, de egy munkával eltöltött élet után szégyellnek segítséget kérni, vagy már nem tudják annyira ellátni magukat, mint korábban, esetleg elesnek az udvaron, és mire rájuk talál valaki, kiszippantja belőlük az életet a fagyos föld. Ritkábban beszélünk róluk, de mellettük a fiatalok is veszélyben vannak, hiszen egy hétvégi buli során előfordulhat, hogy – korlátaikat még nem ismerve – egy pohár sörrel többet isznak meg, mint tanácsos lenne, és elcsatangolnak vagy elalszanak valahol, de már nem ébrednek fel többé.

Van aki utazik
Bár a hajléktalanok jelentős része is megissza a magáét, közülük az utóbbi években megyénkben nem szedett áldozatot a hideg. Ez csak részben köszönhető annak, hogy az ellátórendszer és a rendőrség is jobban odafigyel rájuk a zimankóban, legalább ilyen fontos, hogy többségüknek megvan a saját túlélési stratégiája.
Kaszkó István 71 éves, két éve került az utcára. Mint mesélte, gépésztechnikusként, üzemmérnökként Líbiában, Tengizben, és az NDK-ban is dolgozott, a fiának és a lányának is hagyott egy-egy lakást. Ő viszont az utcán él, mert a lánya már Los Angelesbe költözött, a fia pedig, miután eladta a lakását, szintén eltűnt valamerre. A farkasordító hideg ellen Kaszkó László utazással védekezik. „Nekem már ingyen van a vonat, ott pedig jó a fűtés. Esténként felszállok rá, aztán nyugodtan alszom, senki sem háborgat. Budapesten visszaülök egy Miskolcra tartó szerelvényre, és mire megérkezek, el is telt az éjszaka”.

Vilk Viktor a maga 37 éve ellenére „veteránnak” számít a fedél nélküliek között. Mint mesélte, kisebb-nagyobb megszakításokkal már 23 éve él az utcán, tizennégy éves volt, amikor kitették a szűrét otthonról. Azóta bebarangolta Európát, dolgozott Franciaországban is, de nem fizették ki. Mint mesélte, ilyenkor sokan töltik a szállón az éjszakát, de akik szeretik megőrizni a függetlenségüket, azok megtalálják azokat a melegebb helyeket a városban, ahol meg tudják húzni magukat. Vilk Viktor elmondta még, többen – főleg olyanok, akik kicsit többet ittak a kelleténél – alszanak lépcsőházakban, de még mindig van olyan, aki a távhővezetékek aknájában töltik az éjszakáikat. Akik nyáron a város közelében vagy az elhagyatottabb erdős területeken sátrakban táboroznak, télire szintén behúzódnak valahová, mert az extrém hideget ők sem tudnál elviselni egy-két réteg fólia alatt. A legfontosabb, hogy az embernek legyen meleg ruhája, kabátja, mondta, az megóvja a kihűléstől.

ÉM-SZP
Hideg idő – Mi várható a hétvégére?
Miskolc – Rázsi András, az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központjának meteorológusa arról tájékoztatta lapunkat, hogy intenzív havazásra a péntekről szombatra virradó éjjel kell számítanunk, átlagosan akár 15 és 25 centiméter közötti hómennyiség is lehullhat.
Miskolci népkonyha: Lesz meleg étel hétvégén is
Miskolc – A nagy hidegre való tekintettel a miskolci népkonyhán 200 rászoruló számára biztosítanak egy-egy tál meleg ételt hétvégén is – tudtuk meg a hírt Duberné Dunaveczki Évától, a Magyar Vöröskereszt Megyei Szervezete Hajléktalanokat Gondozó Központjának intézményvezetőjétől.

Észak-Magyarország

hajlektalanetkezes.jpg

Idén is ünnepi ételekkel, közösségi programokkal kedveskedtek karácsony alkalmából a hajléktalanoknak és a rászorulóknak Miskolcon a gondozószolgálatok. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt helyi ellátó-intézményei az ünnepek környékén évről-évre különös figyelmet fordítanak rá, hogy kicsit vidámabbá tegyék a nehéz sorsú emberek mindennapjait.


hajleksza.jpgA Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének hajléktalanokat gondozó központjában minden évben megrendezik a „Mindenki karácsonya” elnevezésű ünnepet. – December 20-án egy 15 fős, hajléktalanokból álló fellépő-csoport adott nagyon színvonalas és megható ünnepi műsort sortársainak a nappali melegedőnkben – mondta el portálunknak Duberné Dunaveczki Éva intézményvezető.

Ünnepi étrenddel, süteményekkel is kedveskedtek, a népkonyhán például 250 adag töltött káposztát osztottak szét – bárki bejöhetett pár finom falatra, és az ünnepi műsor sem volt zártkörű. December 25-én gulyáslevest osztottak, ebből három vállalkozó támogatásával ötszáz adagot főztek a MISEK egészségügyi központ konyháján. Ebből 350 adagot a Vöröskereszt kapott, 150-et pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSz) helyi szervezete.

hajlektalan-szallo.jpg

Litecz József, az MMSz miskolci szociális gondozója úgy nyilatkozott, hogy jelenleg 50 rászorulót gondoznak – ennyi a férőhely - hajléktalanok számára fenntartott átmeneti szállásukon. December 22-én egy rehabilitált szenvedélybetegekből álló együttes adott ünnepi műsort az intézményben, volt közös ének, imádság, ünnepi menü, és az alkalomhoz illő mákos guba is. December 24-én és 25-én nem csupán a bentlakóknak, hanem a „külső” rászorulóknak is ünnepi ebéddel szolgáltak.

teajaratok.jpg

Duberné Dunaveczki Éva elmondása szerint évről-évre többen veszik igénybe az ingyenes étkezési lehetőségeket, és már korántsem csak a hajléktalanok. Sokan vannak, akik a rezsit, törlesztést még valahogy ki tudják fizetni, de ételre már nem mindig jut pénz. Utcai gondozóikon, teajárataikon keresztül rendszeresen tájékoztatják a rászorulókat a lehetőségekről, szórólapjaik is vannak erre a célra.

Szepesi S.

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Videók

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com