Észak-Magyarország

A hidegre fordult időjárás következtében a megyénkben regisztrált több száz hajléktalant ismételten fenyegeti a kihűlés veszélye. A rendőrség az idei évben is megfelelő szociális érzékenységgel próbál közreműködni a probléma megoldásában.

Az intézkedő rendőri állomány nagyobb figyelmet fordít a közterületen, elhagyott területeken, az időjárási viszontagságok elől menedéket kereső személyek megsegítésére.

Megyénk rendőrei fokozottan segítik az időjárási viszonyokból eredő megpróbáltatások elviselésében a hajléktalanokat, és minden arra rászorulót!

A rendőrség ügyeletei és a hajléktalanokat ellátó intézmények diszpécser központjai közötti kapcsolat lehetővé teszi a veszélyeztetett emberek gyors krízisellátásban részesítését.

E tevékenység ellátása során a rendőrség együttműködik a Közterület Felügyelet, Természetvédelmi Őrszolgálat és a társ-rendvédelmi szervek dolgozóival, valamint számít a polgárőrség támogatására is.

Az intézkedő rendőrök elsősorban felvilágosítást adnak, megteszik a szükséges intézkedéseket annak megelőzésére, hogy a hajléktalanok sérelmére bűncselekményt kövessenek el. Ha indokolt gondoskodnak a mentővel vagy krízisautóval történő elszállításra is.

Szükség esetén megfelelő gondossággal, körültekintéssel eljárva a veszélyeztetett személyekről és tartózkodási helyükről haladéktalanul értesítik a hajléktalanokat ellátó orvosi rendelőt, vagy a szociális ellátó helyet, illetve valamely, a megyében működő karitatív szervezetet. Segítik a veszélyeztetettek megfelelő biztonságot nyújtó helyre szállítását, amennyiben a hajléktalan sérült, rosszullétre panaszkodik, haladéktalanul értesítik a mentőszolgálatot.

Információs háttér:

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén a Hajléktalanellátás Észak-Magyarországi Regionális Diszpécserszolgálatának információja alapján mintegy 1400-1600 főre tehető a hajléktalan személyek száma. Közülük 1000-1100 fő Miskolcon, a további 400-500 hajléktalan a megye többi nagyobb városában él. Kisebb településeken a jelenség gyakorlatilag ismeretlen.

Az elmúlt télen rendőreink 87 alkalommal intézkedtek rászoruló hajléktalan személy mentővel való elszállíttatására, 9 alkalommal értesítették a „krízisautót” és 19 esetben adtak számukra felvilágosítást.

Megyénkben az elmúlt évben tudomásunkra jutott adatok alapján 5 esetben követtek el bűncselekményt hajléktalanok sérelmére, ebből 2 esetben csoportosan elkövetett rablás, 1 esetben rablást, 1 esetben garázdaságot, 1 esetben súlyos testi sértést. Az említett cselekmények a Miskolci Rendőrkapitányság illetékességi területén történtek.

Az előző évben megyénkben 2 hajléktalan személy elhalálozásáról szereztünk tudomást, ebből 1 fő esetében baleset (lépcsőről leesett), 1 fő halálát kihűlés okozta.

Sajnos meg kell említenünk azt a szomorú tényt is, hogy sok esetben a környezetünkben lakó idős, egyedülálló, rossz szociális körülmények között élő, esetlegesen alkoholista életmódot folytató személyek szintén potenciálisan veszélyeztetettek. Az ilyen típusú tragédiák megelőzése elsősorban nem a rendőrség feladata, de lehetőségeinkhez mérten jelzéssel élünk az illetékes szociális intézmények felé.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com