Észak-Magyarország

Miskolc – A legkiszolgáltatottabbaknak tartott embertársaink a hideg ellen is rendelkeznek túlélési stratégiával.
Ha feltennénk a kérdést, hogy kiket veszélyeztet leginkább az extrém hideg időjárás, a legtöbben rávágnák, hogy a hajléktalanokat, holott akik nyomon követik a híradásokat, azok tudják, nem ők esnek a leggyakrabban a fagy áldozatául. A kihűlés sokkal inkább veszélyezteti az egyedül élő idős embereket, akiknek nincs tüzelőjük, de egy munkával eltöltött élet után szégyellnek segítséget kérni, vagy már nem tudják annyira ellátni magukat, mint korábban, esetleg elesnek az udvaron, és mire rájuk talál valaki, kiszippantja belőlük az életet a fagyos föld. Ritkábban beszélünk róluk, de mellettük a fiatalok is veszélyben vannak, hiszen egy hétvégi buli során előfordulhat, hogy – korlátaikat még nem ismerve – egy pohár sörrel többet isznak meg, mint tanácsos lenne, és elcsatangolnak vagy elalszanak valahol, de már nem ébrednek fel többé.

Van aki utazik
Bár a hajléktalanok jelentős része is megissza a magáét, közülük az utóbbi években megyénkben nem szedett áldozatot a hideg. Ez csak részben köszönhető annak, hogy az ellátórendszer és a rendőrség is jobban odafigyel rájuk a zimankóban, legalább ilyen fontos, hogy többségüknek megvan a saját túlélési stratégiája.
Kaszkó István 71 éves, két éve került az utcára. Mint mesélte, gépésztechnikusként, üzemmérnökként Líbiában, Tengizben, és az NDK-ban is dolgozott, a fiának és a lányának is hagyott egy-egy lakást. Ő viszont az utcán él, mert a lánya már Los Angelesbe költözött, a fia pedig, miután eladta a lakását, szintén eltűnt valamerre. A farkasordító hideg ellen Kaszkó László utazással védekezik. „Nekem már ingyen van a vonat, ott pedig jó a fűtés. Esténként felszállok rá, aztán nyugodtan alszom, senki sem háborgat. Budapesten visszaülök egy Miskolcra tartó szerelvényre, és mire megérkezek, el is telt az éjszaka”.

Vilk Viktor a maga 37 éve ellenére „veteránnak” számít a fedél nélküliek között. Mint mesélte, kisebb-nagyobb megszakításokkal már 23 éve él az utcán, tizennégy éves volt, amikor kitették a szűrét otthonról. Azóta bebarangolta Európát, dolgozott Franciaországban is, de nem fizették ki. Mint mesélte, ilyenkor sokan töltik a szállón az éjszakát, de akik szeretik megőrizni a függetlenségüket, azok megtalálják azokat a melegebb helyeket a városban, ahol meg tudják húzni magukat. Vilk Viktor elmondta még, többen – főleg olyanok, akik kicsit többet ittak a kelleténél – alszanak lépcsőházakban, de még mindig van olyan, aki a távhővezetékek aknájában töltik az éjszakáikat. Akik nyáron a város közelében vagy az elhagyatottabb erdős területeken sátrakban táboroznak, télire szintén behúzódnak valahová, mert az extrém hideget ők sem tudnál elviselni egy-két réteg fólia alatt. A legfontosabb, hogy az embernek legyen meleg ruhája, kabátja, mondta, az megóvja a kihűléstől.

ÉM-SZP
Hideg idő – Mi várható a hétvégére?
Miskolc – Rázsi András, az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központjának meteorológusa arról tájékoztatta lapunkat, hogy intenzív havazásra a péntekről szombatra virradó éjjel kell számítanunk, átlagosan akár 15 és 25 centiméter közötti hómennyiség is lehullhat.
Miskolci népkonyha: Lesz meleg étel hétvégén is
Miskolc – A nagy hidegre való tekintettel a miskolci népkonyhán 200 rászoruló számára biztosítanak egy-egy tál meleg ételt hétvégén is – tudtuk meg a hírt Duberné Dunaveczki Évától, a Magyar Vöröskereszt Megyei Szervezete Hajléktalanokat Gondozó Központjának intézményvezetőjétől.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com