Észak-Magyarország

 

– Dermesztően hideg éjszakák vannak mostanában. Hogyan lehet megóvni a hajléktalanokat az ilyenkor fenyegető fagyhaláltól?

– A megelőzés nem egyik napról a másikra történő dolog. Erre már akkor odafigyelünk, amikor beköszöntenek az első hűvös őszi napok. A Kertész utcai gondozói házban a szokásos hetven helyett tízzel több rászorulónak készítjük elő a szállást, szükség esetén a társalgót is ágyakkal, fotelekkel rendezzük be. A nagy hidegek idején a városban élő 130-140 hajléktalan zöme bekényszerül hozzánk. Vannak viszont olyanok, akik öntörvényűen élnek, s egy-egy romos épületben, különböző zugokban, széllel bélelt sátrakban húzzák meg magukat. Őket, s általában a rászorulókat vastag ruhával, takaróval látjuk el, a Vöröskeresztnél és a Karitásznál pedig rendszeresen forró teát, meleg ételt kapnak. Így évek óta sikerül átvészelniük a fagyos időszakokat is.

– Miként került kapcsolatba ezzel a kiszolgáltatott réteggel?

– Miután végeztem az egri Kossuth Zsuzsa Szakközépiskolában, a családsegítőnél kezdtem dolgozni, ahol egy idő után utcai szociális munkás lettem. Megtanultam, hogy ezekhez a számkivetett emberekhez kellő hozzáállással, sok-sok tapogatózó beszélgetés után lehet közel férkőzni. Még akkor sem biztos, hogy teljesen megnyílnak. Személy szerint számon tartom őket, ismerem a sorsukat, egészségügyi állapotukat, napi gondjaikat, még a cipőjük méretét is, mert csak így tudok érdemben segíteni rajtuk.

 

 Nehéz sorsok ismerője. Sok-sok beszélgetés kell ahhoz, hogy a hajléktalanok megnyíljanak FOTÓ: ÖTVÖS IMRENehéz sorsok ismerője. Sok-sok beszélgetés kell ahhoz, hogy a hajléktalanok megnyíljanak FOTÓ: ÖTVÖS IMRE

 

- Főként az idősebb, képzetlen, mindenről lemondó, s alkalmazkodásra képtelen emberek kerülnek kilátástalan helyzetbe. Van, akit orvoshoz vagy tüdőszűrőre kell vinni, másnak az elveszett személyi igazolvány pótlásában, a segélyhez szükséges iratok kitöltésében kell segítenünk. Az viszont hamar kitűnik, hogy ki az, akiben van még igény és akarat az újrakezdéshez. Az ehhez nyújtott sokrétű támogatás mellett, elsősorban azt kell tudatosítani bennük, hogy mibe kerül manapság az önálló élet, s hogy mit kell vállalniuk és tenniük a saját lábra álláshoz.

 

 

HORNYÁK ISTVÁN

SZÜLETETT: Eger, 1975.
ISKOLÁI: Kossuth Zsuzsa Szakközépiskola,
szociális asszisztens (1994), Eszterházy Károly
Főiskola, szociálpedagógus (2005).
MUNKAHELYE: Családsegítő Intézet Gondozói Háza,
Eger – utcai szociális munkás.
SZAKMAI ELISMERÉSE: Szociális tevékenységért 2011.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com