Észak-Magyarország

teajara.jpg

A segélyszervezetek november 1-től számítják az úgynevezett „krízis időszak”-ot, amikor az időjárás miatt fokozott gondoskodásra szorulnak az elesettek, hajléktalanok. A négynapos ünnep miatt a teajáratok idén csak jövő hét hétfőtől, azaz november 5-től indulnak majd útnak Miskolcon, hogy a hétköznapokon forró itallal, zsíros-kenyérrel segítsenek a hidegben.


 

A Vöröskereszt a Búza téren és a győri kapui református templomnál, a Máltai Szeretetszolgálat pedig az Újgyőri főtéren és a Nagy Lajos király útján, a katolikus templom előtt várja majd a rászorulókat, 14-16 óra között, összesen több mint háromszáz adag étellel, itallal. A Vöröskereszt és a Máltai Szeretetszolgálat miskolci népkonyháin, hétköznapokon összesen csaknem négyszáz ember számára főznek, a szolgáltatást bárki igénybe veheti.
 
A hideg idő beálltával egyre többen keresik föl a segélyszervezetek szociális központjait segítségért. Mint megtudtuk, Miskolcon száz százalékos kihasználtsággal, telt házzal működnek a hajléktalanokat ellátó intézmények.
 
Duberné Dunaveczki Éva, a Magyar Vöröskereszt miskolci, Hajléktalanokat Gondozó Központjának vezetője elmondta, ellátó részlegeikben sokféle gondoskodást nyújtanak a nappali melegedőtől, átmeneti szállón át az éjjeli menedékig, idősgondozóig. Összességében meghaladja a háromszázat azon rászorulók száma, akikről ilyen módon, folyamatosan gondoskodnak. Valamennyi férőhelyük kihasznált, de ha a krízis időszak forgalma ezt indokolja, pótágyakat, matracokat is beállítanak. Azon hajléktalanokat, akik nem akarnak bemenni az intézményekbe, az utcai gondozó-szolgálat segíti, takaróval, élelmiszerrel, gyógyszerrel, s persze tanácsokkal.
 
Kocsenga Anton, a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett, miskolci Gondviselés Háza vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, legfeljebb becsléseik vannak róla, hogy az ellenőrzésük alá került, Csanyik környéki erdőkben, és más közterületeken, elhagyott ingatlanokban hányan húzzák meg magukat. Utcai gondozóik hetvennél is több olyan hajléktalant tartanak nyilván, akik nem költöznek be intézményekbe. Őket rendszeresen látogatják. Intézményi férőhelyeik nekik is telítve vannak, várólistát működtetnek, de az igazi hidegben igyekeznek mindenki számára melegedési lehetőséget biztosítani, aki felkeresi az intézményt. 
 
Sz. S.
fotó: Mocsári L.
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com