Észak-Magyarország

Hét pályázatot adott be a Vöröskereszt miskolci Hajléktalanokat Gondozó Központja, hogy ezen a télen is meg tudja növelni férőhelyeinek, és az általa biztosított étkezéseknek a számát. A krízisidőszak hivatalosan november 1-jén kezdődik, de az időjárás előrehozhatja, vagy akár ki is tolhatja valódi kezdetét.

A kormány még áprilisban kért tájékoztatást a hajléktalan-ellátásban résztvevő civil szervezetektől arról, hogy vannak-e szálláshelyekre vonatkozó igényeik.
– Most is azt tudom mondani, amit erre a felkérésre válaszoltam: a három, Miskolcon hajléktalan-ellátással foglalkozó szervezetnél van elég szálláshely – mondta ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre Duberné Dunaveczki Éva, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete Hajléktalanokat Gondozó Központjának intézményvezetője.

hajlektalanszallo_130923ml_01.jpg

Szám szerint a Napfényt az Életnek Alapítvány 90, a Máltai Szeretetszolgálat 50, a Vöröskereszt pedig 245 hajléktalannak tud éjszakára szállást biztosítani – utóbbi szervezet pályázati segítséggel szeretné ezt télen bővíteni.

– Hét pályázatot adtunk be, amelyek segítségével, ahogy a korábbi években is, növelni szeretnénk szolgáltatásainkat a krízisidőszakban, tehát november 1-jétől április 30-áig – részletezte Duberné Dunaveczki Éva. – Ezek közé tartozik, hogy időszakosan 300-ra növelnénk a férőhelyek számát. De pályáztunk arra is, hogy hetente és naponta is többször biztosítsunk számukra étkezést.

hajlektalanszallo_130923ml_08.jpg

Krízisidőszakon kívül ugyanis hétfőtől péntekig naponta egyszer kapnak tőlük meleg ételt a hajléktalanok. Télen viszont reggelit, ebédet, uzsonnát is szeretnének adni, délután pedig útjára indítani a teajáratot, és nemcsak hétköznap, de hétvégén is – ahogy az előző években.

A férőhelyekkel kapcsolatban az intézményvezető hangsúlyozta: nem „csak” a nappali melegedőről van szó, hanem az éjszakai szálláshelyekről.
– Fontos, hogy tudják a miskolciak: van elég helyünk! Ha valahol tartósan megtelepednek a hajléktalanok, zavarják a lakókat, akik jogosan hiszik azt, hogy nincs hová menniük. Pedig lenne! De jelenleg sajnos tehetetlenek vagyunk, ha maguktól nem akarnak bejönni a szállásra – hangsúlyozta Duberné Dunaveczki Éva.

hajlektalanszallo_130923ml_17.jpg

Kérdésünkre hozzátette: maximálisan támogatja a jelenleg az országgyűlés által tárgyalt szabálysértési törvényjavaslatot, amely lehetőséget adna arra az önkormányzatoknak, hogy a közterület meghatározott részein – a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében – az életvitelszerű tartózkodást jogellenessé nyilváníthassák.
– A közterületen nem lehet élni. Joga van mindenkinek ott tartózkodni – de ugyanúgy mindenkinek joga van a tisztasághoz is – mondta az intézményvezető, majd szakmai tapasztalata alapján hozzáfűzte: nem az állítólagos lopások miatt nem mennek be a szállásra, hiszen a portán biztonságba helyezhetik értékeit. Hanem azért, mert a közösségi együttélés szabályainak betartása nehezen megy néhányuknak.

hajlektalanszallo_130923ml_14.jpg

Duberné Dunaveczki Éva azt is elmondta: amire szükségük van még a krízisidőszak előtt, az a téli ruha.
– Cipőt minden mennyiségben örömmel fogadunk itt, a Baross Gábor utca 13–15. szám alatt, mert abból kevesebbet hoz be a lakosság, ráadásul hamar kopik. Kiemelten nagy szükségünk van ebben az időszakban meleg kabátra is, de természetesen szívesen fogadunk mindent, hiszen mi pótoljuk a folyamatosan kopó ruházatukat.
Az intézményvezető csak egyet kért: tiszta legyen az adományozni kívánt használt ruha.

Cs. M.
Fotó: Mocsári L.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
+4 #2 Bizti Isti 2013-10-07 14:13
Ööööö,
az nem úgy van, hogy
Vörikeri Baross =20nő,60 férfi, plusz időszakos 35 férfi, 23 nő
Napfény átmeneti 50 férfi,
vörikeri átmeneti 25 nő 75 férfi (pár 0)
málta 50
Napfény rehab 32
vörikeri szoc otthon 60
és néhány lábi hely.
Ez összesen 430. (és ezek már nem csak a fapadok! )
2013.02.03-án Miskolcról 599 kérdőívet vettek fel a "február 3" kutatás keretében. Akkor hogyan, hova is mehetnek az otthontalan emberek? Hogy egy Dunaverczkiáda szintű baromsággal feleljek a hülgyeségeire: Talán a maradék 169 embert majd kedves Duberné fogja hazavinni ?
Idézet
 
 
+5 #1 slopper 2013-09-25 16:30
Gratulálok Duberné Dunaveczki Évának, ettől "kockább" és hangulatkeltőbb már nem is lehetne.
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com