Észak-Magyarország

A telkibányai patakban fekvő a 69 éves nőre hozzátartozója talált rá január 16-án a délutáni órákban. Az adatok szerint a nyugdíjas nő kertje hátsó bejáratán keresztül akart a faluba menni. Ehhez a porta végén található patakon is át kellett kelnie, ami fölött megbotolhatott, majd a mederbe esett, ahonnan nem tudott önerőből kimászni. Az elsődleges szakvélemények a kihűlést állapították meg a halál okaként. A rendőrségi vizsgálatok során idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel, ezért az Encsi Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.

Egy 48 éves sajószentpéteri férfi otthonában veszítette életét, holttestét hozzátartozója fedezte fel január 17-én. Az elsődleges szakvélemények a kihűlést állapították meg a halál okaként. A helyszíni szemle során a rendőrök a szobában találtak egy kályhát, de abba érzékelhetően régóta nem gyújtottak be, a helyiségben pedig meglehetősen hideg volt. A rendőrségi vizsgálatok során idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel, ezért a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.

Egy másik a földön mozdulatlanul fekvő férfira január 17-én a délelőtti órákban találtak rá Egerlövő közterületén. Az 55 éves férfi feltehetően ittassága miatt elesett, nem tudott felállni, majd az úttesten lévő pocsolyában lelte halálát. A rendőrségi vizsgálatok során idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel, ezért a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.

A különböző egyedi esetek vizsgálata során a rendőrség azt tapasztalta, hogy míg korábban és jellemzően közterületen következtek be ilyen jellegű elhalálozások, addig az elmúlt év téli hónapjaiban saját tulajdonú ingatlanokban történt kihűlések is előfordultak. Az idei télen egy kihűlés történt közterületen a többi ingatlanban vagy annak udvarán, és főleg az idősebb korosztály veszélyeztetett ezen a téren.

Telefonáljon: Ne hagyja hidegen a kihűlés!

A megelőző év téli időszakában összegzett adatokból kitűnik, hogy nemcsak közterületen, hanem különböző ingatlanokban is számolni lehet ilyen jellegű halálesetekkel. A rendőrség kéri az állampolgárok segítségét, hogy amennyiben úgy értékelik, hogy kihűlés veszélyeztethet valakit, akkor értesítsék a hatóságokat.

A probléma azonban nem elsősorban rendőrségi, hanem szociális, össztársadalmi ügy! A hidegebb, téli időjárás beköszöntével fordítsunk nagyobb figyelmet idősebb, egyedül élő hozzátartozóinkra, szomszédainkra, illetve azon embertársainkra, akik elsősorban az utcán élik mindennapjaikat, sőt éjszakáikat is ott töltik. Lehetőségeink szerint segítsünk azoknak is „túlélni” a hideg időszakokat, akik szociális hátterük miatt ezen a téren is veszélyeztetettek. A hűvösebb, csapadékosabb napok közeledtével elsősorban a hajléktalan, idős, egyedülálló, vagy más okból gondoskodásra szoruló személyekre kell odafigyelnünk. Hiszen az adatok azt mutatják, hogy nemcsak a hajléktalanokat érinti a kihűlés veszélye!

Figyelünk a hajléktalanokra!

A rendőrség az idei évben is megfelelő szociális érzékenységgel próbál közreműködni a probléma megoldásában. Az intézkedő rendőri állomány nagyobb figyelmet fordít a közterületen, elhagyott területeken, az időjárási viszontagságok elől menedéket kereső személyek megsegítésére. Megyénk rendőrei fokozottan segítik az időjárási viszonyokból eredő megpróbáltatások elviselésében a hajléktalanokat, és minden arra rászorulót! A rendőrség ügyeletei és a hajléktalanokat ellátó intézmények diszpécser központjai közötti kapcsolat lehetővé teszi a veszélyeztetett emberek gyors krízisellátásban részesítését. E tevékenység során a rendőrség együttműködik a Közterület Felügyelet, Természetvédelmi Őrszolgálat és a társ-rendvédelmi szervek dolgozóival, valamint számít a polgárőrség támogatására is.

Az intézkedő rendőrök elsősorban felvilágosítást adnak, megteszik a szükséges intézkedéseket annak megelőzésére, hogy a hajléktalanok sérelmére bűncselekményt kövessenek el. Ha indokolt gondoskodnak mentővel vagy krízisautóval történő elszállításra is. Szükség esetén megfelelő gondossággal, körültekintéssel eljárva a veszélyeztetett személyekről és tartózkodási helyükről haladéktalanul értesítik a hajléktalanokat ellátó orvosi rendelőt, vagy a szociális ellátó helyet, illetve valamely, a megyében működő karitatív szervezetet. Segítik a veszélyeztetettek megfelelő biztonságot nyújtó helyre szállítását, amennyiben a hajléktalan sérült, rosszullétre panaszkodik, haladéktalanul értesítik a mentőszolgálatot.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #2 Buzás Endre 2010-01-19 09:09
Pont ezért raktam fel a cikket, hogy lehessen látni a nem odafigyelés hová vezet. Számomra ezek borzalmas dolgok. Olyan mint néhány éve az fiatalember aki szintén a kertjében hült ki mert a mikor hazafelé ment egy bulizásból a kertben már annyira el volt fáradva, hogy lefeküdt és a felesége nem bevitte hanem betakargatta.
Idézet
 
 
0 #1 siqsancho 2010-01-19 09:04
Remélem majd megint mindenki arról fog beszélni, hogy megfagytak a hajléktalanok, holott ebből a cikkből is látszik, hogy sokkal többen hűlnek ki, fagynak meg otthonukban, magányosan...
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com