Észak-Magyarország

Tiszaújváros - A hideg idő beálltával a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ teajáratokat indít a város környékén élő hajléktalanoknak. Meleg ruhákkal, takarókkal próbálják enyhíteni a mínuszokat.

Egy-két plüssmaci, az éjjeliszekrényen gondosan elhelyezett fénykép emlékeztet már csak a családra, az egykori otthonra. A hajléktalanszállón rend, tisztaság és hatalmas csend uralkodik. Lassan 10 éve már, hogy Busku Albert a szálló lakója.
- Én már a régi szállón is laktam. Amikor felépült az új átköltöztünk. Mindig családszerető ember voltam. Nem ittam, és állásom is volt. A kohászatban dolgoztam. A baj akkor kezdődött, amikor megszűnt a munkahelyem. Sok évvel ezelőtt a Földes Ferenc Gimnáziumban érettségiztem és még sem találtam munkát. Elváltam és nem volt más lehetőségem. A gyerekeimmel ritkán találkozom, pedig van már 4 unokám. Aki ide bekerül az nem tud kitörni. Vannak, akik dolgoznak, én nyugdíjas vagyok. Sokan azért nem jönnek be a szállóra, mert nem bírják a kötöttségeket a szabályokat. Akiknek nincs jövedelmük azok rendelkezésre állási támogatást kapnak. Minden nap 8 órakor el kell hagyni a szállót. Csak délbe jöhetünk vissza. Ilyenkor buszmegállókba, vasúti váróteremben vagy borozóban húzzuk meg magunkat. Az idén kirándulni is voltak a lakók - mondta Busku Albert.

A kívülállónak nagyon rendezettnek tűnik a szálló. Külön női és férfi háló van fürdőszobával. Orvosi vizsgáló, betegszoba, társalgó, ahol tv-t nézhetnek és számítógépet is használhatnak. A szállólakók azonban megkeseredett emberek, akik nem látják a jövőt. A nagy hidegben sokat fáznak azok a hajléktalanok, akik nem mennek be a szállóra. A város környéki erdőkben viskókban tengetik mindennapjaikat. Ők nagyobb odafigyelést igényelnek az intézménytől, mint a szállón lakó társaik. Poropatich Péter a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ vezetője így nyilatkozik:
- az önkormányzat 1990 óta tart fent hajléktalan szállót. A jelenlegi 17 férőhelyes. Sajnos telt ház van. A múlt héttől már várakozó listánk is van. Nem csak a szállón élnek hajléktalanok, hanem a város környékén az erdőkben is. 30-40 ilyen fedél nélküliről tudunk. Ragaszkodunk ahhoz, hogy aki bekerül a szállóra, előbb utóbb valamilyen jövedelemre tegyen szert, ugyanis térítésmentes elhelyezésre nincs mód. A térítési díj nagyon alacsony. Úgy gondoljuk, hogy mindenféleképpen oktató, nevelő hatása van annak, hogy az elhelyezésért fizetni kell. Kedvezményesen lehet szociális étkeztetésben részesülni. A hajléktalan szállónk átmeneti szálló. Ez azt jelenti, hogy 8-12-ig mindenkinek el kell hagynia a szállást. Ez azért van, hogy mindenki tudja intézni az ügyeit, próbáljon munkát szerezni. Télen a nagy hidegben nem kell elhagyni a szállást. November 1-től, amikor megkezdődik a téli időszámítás minden héten közterületi járatokat szervezünk, ami azt jelenti, hogy a hajléktalan ellátással foglalkozó kollégák bejárják a közterületeket illetve a város környékét. Oda figyelnek a hajléktalanokra, a gondjaikra, a problémáikra. Folyamatosan gyűjtjük az adományokat. Ilyenkor ruhákat, meleg takarókat viszünk számukra. Ha nagy hideg van elindítjuk a teajáratot is. A hajléktalan ellátásban együttműködünk a város szociális ellátórendszerével és a rendőrséggel - mondta Poropatich Péter.
- F. Bacsó Bea -

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com