Közép-Dunántúl

A Segíts az angyalnak! elnevezésű jótékonysági akció révén három napon át meleg vacsorát kaptak az éjjeli menedékhely lakói. A fedél nélkül élők jó szívvel fogadták a felajánlást, mi pedig megnéztük, hogyan telik egy karácsony este a hajléktalan szállón. Az itt élő embereknek ilyenkor hiányzik legjobban a család. Valaki már a tizenhetedik karácsonyát töltötte a szállón.

A Papírgyári úton működő önkormányzati éjjeli menedékhely aulájában a fal mellett karácsonyfa áll.

Az itt élők és a gondozók közösen diszítették fel az ünnepek előtt. A fényfüzér és a díszek ugyanolyanok, mintha egy átlagos lakásban, vagy családi házban járnánk. És valóban, sokaknak már jó ideje itt van az otthonuk. Minden embernek más története van:

- Tizenhetedik éve töltjük a karácsonyunkat az éjjeli menedékhelyen. 1993 óta élünk itt. Mi tagadás: mindig az év vége a legnehezebb, távol a családtól - mondja Lázár József, miközben a Segíts az angyalnak! jótékonysági aukció bevételéből főzött sűrű babgulyást kanalazza.

- A főtt étel itt ritkaság. A napi koszt általában zsíros- vagy vajas kenyérből áll, ami mellé forró teát kapunk. Mi azonban szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a nyugdíjunkból futja rá, hogy hetente néhány alkalommal főtt ételt rendeljünk valamelyik olcsó menzáról - teszi hozzá a hatvankét éves férfi.

József társaságában Györgyi ül az asztalnál, és mint ilyenkor oly gyakran megesik, a régi emlékekről mesél:

- Tudja az a legnehezebb, hogy az ember emlékszik még azokra a karácsonyokra, amelyeket a szeretteivel tölthetett. Az elmúlt tizenhét év alatt számomra a legszebb ünnep az volt, amikor telefonon tudtam beszélni a gyermekemmel. Ne értsék félre: nincs rossz dolgunk itt az éjjeli menedékhelyen, a gondozók is kedvesek, de azért az mégis csak más, amikor a Szentestét a családjával töltheti az ember. Ezek a percek mindig ott vannak, minden gondolatomban - mondja Györgyi, és félve kérdezzük tőle: lát-e arra esélyt, hogy egyszer még újra együtt legyenek:

- Nem hiszem, túl sok idő eltelt azóta - csóválja a fejét, de azért mosolyog, mintha némán azt mondaná: sosem tudni, talán egyszer mégis megadja ezt még a jóisten.

Az asztaltársaság harmadik tagja Sekk Imre. Az ötvenhat éves férfi tíz éve látta utoljára a gyermekeit:

- Egy felnőtt lányom és egy fiam van. Nagyjából tudom merre vannak, mit csinálnak, hogyan telik az életük, de nagyon régen találkoztunk már. Itt a szállón mindenki úgy ünnepel, ahogyan tud. A gondozókkal közösen feldíszítettük a fát, és sokan gyújtanak egy-egy gyertyát azokért, akik már nincsenek közöttünk - mondja a férfi, és akaratlanul a múlt héten történt, tragikus kettős dunaújvárosi fagyhalálra terelődik a szó, amikor a Vasmű úton hűlt ki két, utcán élő hajléktalan:

- Nem ismertük őket, de az ilyen esetek mindig megdöbbentőek. Néhányan megijedtek és bejöttek a szállóra, de sokan továbbra is az utcán élnek. Őket egyszerűen nem lehet meggyőzni arról, hogy a menedékhelyen töltsék az éjszakát - mondja Lázár József.

A vacsora lassan véget ért, majd az éjjeli menedékhelyen ki-ki elvonult rejtvényt fejteni, pihenni egyet az újabb nap előtt, néhányan pedig a televízió elé ültek.

A Segíts az angyalnak! elnevezésű akciónak hála december 24. és 26. között kétszáztíz adag ételt főzőtt le és szállított ki a helyszínre Horváth Attila, és a Campus Étterem csapata. A Bakonyi Ferenc vállalkozó által több mint tíz évvel ezelőtt kitalált jótékonysági akcióhoz idén is csatlakozott a Kortárs Művészeti Intézet, és több mint harminc dunaújvárosi, illetve környékbeli művész ajánlotta fel munkáját az árverésre.

Az árverésre, amely az Art Cafe-ban decedmeber 16-án megtartott jótékonysági sörcsapolással együtt - a csapolók Cserna Gábor polgármester, Erdei Zsolt profi ökölvívő világbajnok, Szabó Bence kétszeres olimpiai bajnok vívó voltak - hétszázharmincezer forintos bevételt hozott.

A jelentős adományból az ételeken kívül egyéb segítségre is futja. A szervezők már azt is eldöntötték, hogy az önkormányzati hajléktalan szállón túlmenően támogatják a szintén a Papírgyári úton működő Magyar Mentőszolgálat alapítvány menedékhelyét is.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Videók

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com